U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

FLAŽOLETY

Kategorie: Kuchyně | Autor: iva

Toto pojmenování nenese jen hudební nástroj, ale je to i druh drobných zelených fazolí. Pro jejich jemnou, vynikající chuť (jsou méně moučnaté než ostatní druhy fazolí) se jim někdy říká „fazolový kaviár“. Jako všechny fazole jsou bohaté na škrob a bílkoviny, obsahují větší množství vlákniny a minerálů, jsou zdrojem draslíku, hořčíku, železa a kyseliny listové. Mají nízký glykemický index (obsažená energie je distribuována do buněk postupně), proto jsou zvlášť vhodné pro diabetiky a sportovce.

Flažolety chutnají teplé i za studena: jako příloha k jehněčímu, kuřeti, rybě, grilovaným masům, přidávají se do polévek, salátů i pomazánek. Pokud si koupíte flažolety sterilované (v mírně slaném nálevu je nabízí Bonduelle), jejich kuchyňskou přípravu si velmi zjednodušíte. Plechovka o obsahu 425 ml obsahuje 265 g fazolí a stojí asi 25 Kč.

Můžete si připravit třeba

Rybí salát s flažolety a paprikami

(předkrm pro 4 osoby, 1 porce/260 kJ) * 100 g sterilovaných flažolet, 100 g sterilované opečené červené papriky Piquillos Bonduelle (nebo obyčejné sterilované papriky), 200 g matjesů (ryby naložené v oleji), tabasco, pepř, sůl * Ryby pokrájíme na malé kousky, přidáme scezené flažolety a papriky, nakrájené na proužky. Okořeníme, necháme v chladu odležet asi hodinu. Podáváme v misce vyložené zeleným salátem, např. polníčkem, s kouskem chleba.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: MICHAL TVRZ A BONDUELLE

FLAŽOLETY