Domek s hornickou minulostí

Domek na úpatí Brd byl postaven zhruba před sto lety jako dvojdomek v hornické kolonii. Dnes jednu jeho polovinu využívají potomci původních stavitelů pro rekreaci, druhou nedávno koupil Jakub pro bydlení své rodiny.

Dům může sloužit jako příklad toho, jak lze z nevelkého přízemního stavení získat rekonstrukcí pohodlné moderní bydlení a přitom zachovat i některé prvky původní architektury i hmotu domu, aby styl okolní zástavby nebyl narušen.

Koupě domu

„Po narození dcery jsme hledali prostornější bydlení s ne zcela jasnou představou, co chceme, zda pozemek, byt, nebo nějaký starší domek. Jsme v tomto kraji přespolní, neměli jsme proto vazby k žádnému konkrétnímu místu. Zhruba po roce ne příliš aktivního hledání jsme objevili v inzerci tuto nemovitost a po několika prohlídkách s kamarádem Tomášem, který je architektem, jsme se rozhodli dům koupit,“ vysvětluje nový majitel.

Nezbytná rekonstrukce

Od začátku bylo jasné, že dům bude potřeba upravit. Domek o čtyřech místnostech s chodbou byl dříve ne zcela šťastně rekonstruován, a to jen jeho část (jako izolace podlah byly například použity prázdné PET lahve). Dalším důvodem byla dispozice, kterou chtěli noví vlastníci drobně upravit. „Prakticky jsme se ale dostali spíš blíže dispozici domu po jeho postavení,“ komentuje majitel.
„Obrátil jsem se na architekta Tomáše Petráška z DEBYTu, protože je to můj kamarád od dětství, a vím, že umí ve svých projektech probudit genia loci. Tomášovi jsme popsali naši představu a on jí dal konkrétní obrysy,“ říká Jakub.

Velká okna v kuchyňské a pokojové části nabízejí panoramatický výhled do zeleně. Nízké klenuté výklenky s knihami nad nimi jsou z původních oken. Na hluboké parapety lze umístit knihy, poslouží i k posezení

Od podlahy po střechu

Začalo se velkým bouráním, z domu prakticky zbyly čtyři obvodové zdi, části nosných zdí a povalový strop. Pak přišly na řadu izolace a odvětrání domu, což se řešilo profilovanou fólií s výškou nopu 7 cm. Celý dům je tedy zespodu provzdušněn. Následovala úprava dispozice, při níž byl obnoven i hlavní vstup do domu od ulice. Dělaly se nové rozvody vody, elektřina, okna. Aby z klasické půdy vzniklo obytné podkroví, bylo třeba přizvednout věnec o šedesát centimetrů. Na něj přišla nová střecha. Vytápění domu je kombinované. V přízemí je elektrické podlahové topení a krbová vložka, v podkroví rozvod vzduchu od krbové vložky a infrapanely.

Dříve a dnes

Současné řešení respektuje logiku konstrukcí a propojuje některé prostory. Došlo ke spojení kuchyně a pokoje, které odděluje jen různá výška podlah, mezi obytným prostorem a chodbou byly zrušeny dveře. Z místnosti vedle ložnice vznikla malá hala, koupelna, WC a pracovna, která zatím slouží jako pokoj pro dcery.
Dispozice a velikost oken do ulice zůstala zachována, okna z kuchyně a pokoje směřující do boční ulice, za níž je už les, byla kvůli prosvětlení prostoru výrazně zvětšena. Okna z pokoje a ložnice do zahrady nahradila francouzská okna.
„Některé původní prvky jsme se snažili zachovat,“ uvádí Jakub. „Například v přízemní chodbě a v kuchyni jsme na podlahu použili staré půdovky a povalový strop, který byl skryt pod rákosovým, je obnoven.“
Jak se otevřený prostor a větší okna projevují na tepelné pohodě v interiéru? „Podle mého je v domě teplo, ovšem žena už můj názor nesdílí, ale postupně si zvyká,“ usmívá se Jakub. „V zimě máme 21 °C. Roční náklady na elektřinu, kterou topíme, nepřesáhnou 40 000 korun.“

Kuchyni tvořenou především nízkými skříňkami odděluje od pokoje jen jeden schod. Povalový strop dodává interiéru rustikální charakter

Vlastními silami i s řemeslníky

Základní rekonstrukci do doby, než začali v domě bydlet, dělal Jakub sám za pomoci jednotlivých řemeslníků. „Nyní mám již vyzkoušenou stavební firmu, se kterou řeším devadesát procent dodělávek, jako je například podkroví, které se teprve dokončuje.“ Proti původním plánům, kdy tu měly být dva pokojíky pro dcery, šatna, koupelna a velký volný prostor, bude dcerám právě ten sloužit jako dětský pokoj, v menších pokojích by měly být hostinský pokoj a ložnice. „Slíbil jsem, že podkroví bude hotové, než půjde starší dcera do školy, což je v září. Zatím jde vše podle plánu,“ pochvaluje si stavebník.

Nábytek s duší

„Dům je stále v procesu dokončování a ještě nějakou dobu bude. Jednak z důvodů finančních a jednak chceme, aby sloužil a vypadal přirozeně, k tomu je třeba přistupovat s rozvahou. Máme rádi nábytek s příběhem a s duší, musí už mít něco za sebou. Aktuálně je tu směs nábytku na míru od našeho dvorního truhláře, starších věcí a trochu běžného konzumu. Postupem času se snažíme konzum měnit za příjemnější a trvalejší kousky,“ vysvětluje majitel.

Zahradu ještě čekají změny

Do budoucna by mělo vzniknout u zahradního vstupu do domu dřevěné zádveří. Zahrada se bude měnit výrazně, zatím na ni nebyl čas ani energie. „Postupně se snažíme zahradu přeměňovat ke svému obrazu. Bohužel kamarádka, zahradní architektka, pořád nemá dostatek času se za námi podívat a dát představám konkrétní obrys,“ konstatuje Jakub.

Text: Iva Tvrzová
Foto: DEBYTstr_replace("\n", " ", "")

Domek s hornickou minulostí