U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

DobroTy z hrušEk

Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ

Hrušky patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Chutnají čerstvé, ale dají se použít i do nejrůznějších pokrmů.

Hrušky se hodí především pro přípravu různých moučníků a dezertů. Dávají se jako náplně koláčů, zapékají se na sladko i na slano, jsou vhodné do míchaných ovocných i zeleninových salátů. Doplnit mohou poněkud netradičně i pokrmy zmasa. Z hrušek se také dají uvařit výborné džemy, povidla, zavařují se jako kompoty. Jako zdravé mlsání se hodí sušené hrušky, nejlépe v kombinaci s dalšími druhy ovoce.

Hrušky jsou díky vysokému obsahu draslíku a naopak nízkému obsahu sodíku vhodné pro lidi s onemocněním oběhového ústrojí a ledvin. Jsou zdrojem rozpustné, stravitelné vlákniny a vitaminu C. Protože odvodňují, pomáhají při otocích. Přírodní ovocné cukry jsou rychlým a vhodným zdrojem energie. Hrušky napomáhají pročištění střev, odstraňují zácpu, podporují tvorbu krve, snižují krevní tlak, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky. *

Vepřové medailonky s hruškami

8 vepřových medailonků, 100 g sýru niva, 2 lžíce oleje, 4 červené cibule, 4 velké hrušky, 4 snítky rozmarýnu, sůl Na pekáčku rozehřejeme olej, přidáme na osminy nakrájenou cibuli, čtvrtky hrušek, rozmarýn a sůl. Opékáme 5 minut, až směs začne karamelizovat. Necháme předehřát troubu. Maso lehce naklepeme, osolíme, přidáme k zelenině a opékáme 5 až 10 minut z obou stran, dokud nezezlátne a nezměkne. Posypeme sýrem nakrájeným na kousky a dáme do trouby nebo pod gril na 5 až 10 minut zapéct, aby se sýr rozpustil.

Pečené hrušky

2 hrušky, 100 g lučiny, 1 lžíce medu, 4 lžičky brusinkového kompotu, 1 lžíce rumu, hrst sekaných ořechů, skořicový cukr Omyté hrušky podélně rozkrojíme a vykrojíme jádřinec. Vzniklý důlek naplníme lučinou smíchanou s medem, ozdobíme brusinkovým kompotem zalitým rumem, posypeme skořicovým cukrem a ořechy. Každou půlku hrušky zabalíme do alobalu a krátce griluje-me nebo zapečeme v troubě. Podáváme jako teplý dezert.

Koláč s hruškami

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 3 vejce, 1 dl vařicí vody, 125 g tuku Hera, 2 lžičky rumu, 2 lžičky kakaa, 1 lžičky mleté skořice, 1 prášek do pečiva, 3 velké hrušky, 3 hrnku krájených para ořechů (můžou být i vlašské nebo lískové) Z bílků, špetky soli a části cukru ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s dalším dílem cukru, po lžících přidáváme horkou vodu. Do mísy dáme mouku (malý zbytek s práškem do pečiva necháme na konec), zbytek cukru, skořici a kakao. Přilijeme ušlehané žloutky a rum, pomalu vmícháme (obalujeme je) na kostičky nakrájené hrušky a nasekané para ořechy. Nasypeme zbytek mouky a vmícháme sníh, ušlehaný z bílků. Směs nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme v mírně předehřáté troubě asi tři čtvrtě hodiny, až koláč odskočí a neboří se. Na vlažný koláč nalijeme cik cak čokoládovou polevu.

Salát s hruškami

1 ks zeleného salátu nebo jejich směs (např. kadeřavý, rukola, dubáček, roketa apod.), 1 větší hruška, 500 g modrého hroznového vína, 100 g vlašských ořechů, 50 g sýra feta, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sladkého rýžového octa Omytý, osušený salát natrháme na kousky a dáme do mísy. Ořechy na pánvi na sucho opražíme a nasekáme. Sýr nakrájíme na kostičky. Neoloupanou hrušku nakrájíme na plátky. Pokud jsou kuličky hroznového vína moc velké, překrojíme je na půl. Vše dáme do mísy, zakápneme olejem a octem. Lehce promícháme a podáváme.

Obrácený hruškový koláč

4 hrušky, 2 lžíce vody, 100 g hladké špaldové mouky, 100 g pšeničné hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 70 g hnědého třtinového cukru, 4 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 2 lžičky mleté skořice, 2 bílky, trochu másla, hnědého cukru a sekaných ořechů na vysypání formy Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Dno potřeme vrstvou másla, posypeme hnědým cukrem a hrstkou sekaných ořechů. Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Jednu hrušku rozmixujeme se dvěma lžícemi vody na kaši a přelijeme do mísy. Přidáme obě mouky, prášek do pečiva, cukr, mléko, med, skořici a důkladně promícháme. Dvě hrušky nakrájíme na kostičky a přidáme do těsta, zlehka vmícháme ušlehané bílky. Poslední hrušku nakrájíme na slabé plátky a vyložíme jí dno dortové formy. Navrch nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C asi na 1 hodinu. Hotový koláč necháme 10 minut zchladnout ve formě, potom opatrně vyklopíme, necháme zcela vychladnout a podáváme. Výborný je ještě vlahý, doplněný například kopečkem bílého jogurtu, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

MILUJEME SÝRY češi jsou se spotřebou 2,4 kg na osobu největšími konzumenty tavených sýrů na světě. a rádi si pochutnávají i na sýrech tvrdých, polotvrdých, zrajících či čerstvých. v obchodech jsou nyní zajímavé novinky: například madeta uvádí na trh tavené sýry, které jsme dosud znali jen v jejich tuhé podobě – blaťácké zlato (v chuťových variantách: vlašské ořechy, zelený pepř a přírodní) a romadur. koupíte je v síti supermarketů za 32,90 kč. vychutnat si můžete i nové variace klasického romaduru – s chutí pikantního chilli nebo česneku s bylinkami. stojí 24,90 kč. www.madeta.cz

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: SHUTTERSTOCK A PROFIMEDIA. CZ

DobroTy z hrušEk