U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Co upekli naši čtenáři

Kategorie: Volný čas | Autor:

Při vyhlášení soutěže Pečeme s Blexem v loňském 11. čísle jsme slíbili, že nejzajímavější čtenářské recepty na moučníky připravené ve formě uveřejníme. Snažili jsme se vybrat takové, které nejsou všeobecně známé a u kterých se nám sbíhaly sliny už při jejich čtení. A což teprve, když jsme je sami doma vyzkoušeli! Doufáme, že vám budou také chutnat.

Medový hřbet

150 g cukru moučka, 40 g másla, 150 g medu, 5 vajec, skořice, tlučený hřebíček, 1 tlučené nové koření, 50 g strouhaných ořechů a stejné množství rozinek, trochu citronové a pomerančové kůry, 1 prášek do pečiva, 400 g polohr. mouky, mléko podle potřeby

Ušleháme cukr, máslo, med a žloutky do pěny, přidáme koření, pak mouku s práškem, ořechy a rozinky a nakonec pevný sníh a mléko tak, aby se těsto dalo lít do formy. Nakonec můžeme potřít polevou (140 g cukru, 1 bílek, šťáva z 1/2 citronu).

Jana Hruštincová

Kávová bábovka

2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/3 hrnku oleje, 1/2 hrnku silné instantní kávy, 3 vrchovaté lžíce instantní smetany, 3 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 hrnku strouhaného kokosu

Cukr, olej a žloutky utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kokos a kávu, do které jsme zamíchali instantní smetanu. Umícháme řídké těsto (asi jako hustší kápání). Vmícháme tuhý sníh z bílků. Vlijeme do vymaštěné a vysypané bábovkové formy, pečeme v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny.

Jan Schneedorfer

Viržinský jablečný dort

3 1/2 hrnku na kostky nakrájených jablek, 2 hrnky cukru, 1 Hera, 2 vejce, 3 hrnky hl. mouky, 2 lžičky sody, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, podle chuti rozinky a ořechy

Jablka a cukr smícháme a necháme aspoň 10 minut stát, aby ovoce pustilo šťávu a cukr zvlhnul. Rozpustíme Heru, do které – když už není příliš horká – vmícháme vejce. Pak přidáme mouku, sodu, koření, ořechy s rozinkami a jablka s cukrem. Těsto dáme do dobře vymazané a vysypané formy. Pečeme při 160 °C půl až tři čtvrtě hodiny. Hotové můžeme ozdobit, například čokoládovou polevou. Z tohoto množství upečeme 1 menší dort a ještě srnčí hřbet. Nebo můžeme dát jen na velký plech.

Lydie Veselá

Ovocný dort

1 l mléka, 2 pudingové prášky, 2 druhy kompotovaného ovoce (světlé a tmavé), 3 čiré a 1 červená želatina, 1 – 2 balení dětských piškotů, 2 dl rumu

Nejprve si ze čtvrtky papíru uděláme šablonu požadovaného motivu, třeba srdce. Korpus dortu vytvoříme z piškotů a pudingu: dno formy vyložíme piškoty namočenými v rumu, zalijeme pudingem, položíme druhou vrstvu piškotů a opět zalijeme pudingem. Do ještě měkkého vmáčkneme papírovou šablonu. Po zchladnutí poklademe ovocem – do šablony např. červeným, vně šablony žlutým. Zalijeme želatinou (potřebujeme asi 0,25 l červené a 0,5 l čiré – podle poměru barevných ploch ovoce). Po jejím ztuhnutí šablonu opatrně odstraníme a celý dort ještě přelijeme 0,25 l čiré želatiny. Nakonec můžeme dort ozdobit šlehačkou a kousky ovoce.

Jan Čeřovský

Další čtenářské recepty přineseme zas někdy příště.

Výherci soutěže PEČEME S BLEXEM

Dvacet sad pečicích forem, které věnovala firma Blex, vyhrávají:

J. Schneedorfer, Praha – R. Vrbová, Lanškroun – A. Knotková, Dobřínsko – V. Mikátová, Praha – B. Ratajová, Strakonice – V. Vomáčková, Praha – L. Dvořáková, Brno – L. Hrnčířová, Lázně Bělohrad – L. Veselá, Praha – J. Čeřovský, Praha – B. Pátková, Liberec – J. Fišerová, Praha – A. Antošová, Domažlice – J. Hruštincová, Praha – M. Mášková, Putim – V. Bečvářová, Praha – E. Gruntová, Senohraby – O. Fólová, Praha – J. Bulvasová, Ústí n. Labem – J. Knapová, Praha

Všem výhercům blahopřejeme!

Co upekli naši čtenáři