U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Chiraši s uzeným lososem

Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora

* 350 g oválné rýže

* 560 ml vody

* 6 lžic rýžového octa (nebo jiného)

* 200 g uzeného lososa

* 1 citron

* 2 lžíce světlých a 2 lžíce černých sezamových semínek

* 1 malá salátová okurka

* asi 2 cm čerstvého zázvoru

* 3 lžičky cukru

* asi 3 lžičky soli

Japonci nejprve připraví rýži, které říkají “suši”. Rýži dáme do vody, přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Pak necháme pod pokličkou 10 minut dojít. Pokud není ještě měkká, přidáme dalších 10 minut. Mezitím nahřejeme 4 lžíce octa a přidáme 2 lžičky soli a cukru. Hotovou rýži touto marinádou pokapeme a promícháme. Rozdělíme do 4 misek, ozdobíme tenkými plátky okurky, které jsme předtím marinovali v octě, soli a cukru, dále malými kousky uzeného lososa, pokapanými citronovou šťávou, tenkými plátky citronu a zázvoru a opraženými sezamovými semínky. Japonci dokážou v miskách vytvořit dokonalé umělecké dílo. Vám se to jistě povede také.

A teď někam blíže k domovu.

Chiraši s uzeným lososem