U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Čekanku sejeme nyní – oceníme v zimě

Kategorie: Zahrada | Autor: daj, FOTO ING. ZDENĚK PRCHLÍK A ARCHIV

Žlutobílé, případně narůžovělé listové puky čekanky, která má významné dietetické vlastnosti, se získávají v zimě rychlením kořenů vypěstovaných na venkovním záhoně v předchozím vegetačním období. Semeno vyséváme právě nyní, v druhé polovině května, do řádků 30 cm od sebe vzdálených a do hloubky 2 cm. Vzešlé rostliny se jednotí asi za 3 až 4 týdny na vzdálenost 8 až 10 cm a dále ošetřují jako jiná kořenová zelenina.

Sklízet kořeny budeme od poloviny října do začátku listopadu, a to za suchého a bezmrazého počasí. Mají mít zakulacenou hlavu a vnitřní část poněkud tmavší než obvodovou. Nejkvalitnější puky získáme z kořenů, které mají v horní části tloušťku 3 – 5 cm. Listy seřízneme asi 2 – 3 cm nad vegetačním vrcholem a kořeny pak uložíme v tmavém sklepě s teplotou kolem 2 °C a vysokou relativní vlhkostí (95 %). Rychlíme od prosince do dubna. Nejméně pracné je rychlení ve vodě. Stejně velké kořeny (o hmotnosti 200 – 300 g) očistíme od zbytků natě, podle potřeby zkrátíme na jednotnou délku (16 – 18 cm) a naskládáme svisle do desetilitrového kbelíku z tmavé plastické hmoty. Do výšky 10 cm zalijeme vodou, přikryjeme černou fólií a pevně převážeme, aby po stranách nepronikalo světlo. Délka rychlení závisí na teplotě v místnosti, do které kbelík umístíme.

Čekanku sejeme nyní – oceníme v zimě