U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ALKOHOL A ZDRAVÍ

Kategorie: Volný čas | Autor: ing. Roman Svatoň

Kapitoly o víně II.

Milenka perského krále trpící často migrénou a nespavostí chtěla spáchat sebevraždu, a proto požila zbytky zkvašených hroznů. Namísto smrti se však dostavily příjemné pocity. Od těch dob se začalo exerimentovat s hrozny, až se vyrobil nektar – gvino, dnes víno. Užívalo se namísto anestetik k utlumení bolesti i proti infekcím či moru. Je známo, že na snížení rizika infarktu a dalších cévních onemocnění působí každý druh alkoholu. Celosvětové výzkumy ale prokázaly, že nejlepší léčebné vlastnosti má přírodní víno. Bílé snižuje riziko vzniku aterosklerózy, zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu a snižuje obsah toho nežádoucího (LDL). Červené víno zase obsahuje značné množství antioxidantů. Mírné pravidelné pití je zdravější než abstinence. Lehcí pijáci prodělají o 80 % méně infarktů než abstinenti. Mírná konzumace vína působí jako určitá prevence před chorobami civilizačními, srdečními, cévními, ale i před cukrovkou a díky obsahu různých fenolů a tříslovin i před určitými druhy rakoviny. Snižuje úmrtnost na srdeční choroby i celkovou úmrtnost, a to až o 30 % (přitom téměř každý druhý občan v ČR dnes umírá na srdeční nemoci!). Důležitá je ovšem otázka, co je míněno malou dávkou. U mužů tím rozumíme maximálně 5 dl a u žen 3 dl vína denně. Ženy totiž mají sníženou aktivitu odbourávání alkoholu, vyšší relativní množství tuků v těle a menší objem těla než muži. Víno se doporučuje konzumovat k jídlu. Skloubení jídla a vína hraje také velmi důležitou roli. Spolu s vínem by se měla pít voda, nežádoucí je jeho kombinace s teplými nápoji a nadměrně sladkými jídly. Pokud to s pitím přeženeme, je nutné dodat tělu tekutiny s minerály nebo čerstvou vylisovanou šťávu z citrusů, mátový či heřmánkový čaj, anebo se osvěžit vlažnou sprchou. Velmi nebezpečné je pití alkoholu ve velkých dávkách. Při vyšší denní konzumaci, než byla uvedena, ale i při jednorázovém požití velkého množství může dojít k jaterním onemocněním, k zánětu slinivky břišní, k poruchám srdečního rytmu, ke vzniku rakovinového onemocnění, k tvorbě akné, k depresím, ke vzniku obezity, neplodnosti a problémům s potencí. Zásadně se musí alkoholu vyvarovat těhotné a kojící ženy. Neškodí, nebo je v mírných dávkách naopak prospěšný po srdečním infarktu, při cukrovce a při dietě, pro zlepšení činnosti žaludku (i v případě bakteriálního onemocnění), pro zlepšení zraku (nižší riziko stárnutí oční sítnice), zkvalitnění nervového systému (účinnou regenerační látku reseveratrol obsahuje zejména červené víno). Působí rovněž jako prevence vzniku křečových žil a přispívá ke zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění. Víno od různých výrobců obsahuje také různé chemické přídavky pro stabilizaci a konzervaci. Přidání většího množství síry než je nutné (v podobě SO2) může například způsobit bolení hlavy, štiplavý pocit atd. Různé čeřicí látky, jako např. bentonit, ovlivňují zase uvolňování těžkých kovů. Negativně může působit i umělé doslazování či přidávání kyselin. Je proto více než důležité nakupovat vína od dobrých výrobců, kteří se pečlivě starají o vinice, redukují výnosy a uskutečňují spíše pozdní sběry. Výtečné a zdravé víno je zkrátka možné vyrobit jen z kvalitní suroviny. “Na zdraví!”

ALKOHOL A ZDRAVÍ