U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Aby záda nebolela
Kategorie: Doma | Autor: VA
ZAŘIZUJEME
Dobře zařízená kuchyně není ta, kterou si pořídíme za velké peníze, ale taková, která umožňuje pohodlné a bezpečné vaření. To znamená, že v ní máme všechno správně uspořádané, abychom se zbytečně nenaběhali a neničili si záda neustálým ohýbáním. Nemusíme si kvůli tomu kupovat kuchyň novou, využít můžeme i starší kusy nábytku, které však musíme vhodně upravit a hlavně dobře rozmístit. Správná sestava kuchyňského pracoviště pro praváka by měla začínat vlevo odkládací plochou širokou 40 až 60 cm, pokračovat dřezem, pracovní plochou o minimální délce 80 cm (záleží však na našich prostorových možnostech a na množství strávníků) a končit by měla opět odkládací plochou širokou 20 až 30 cm. Kvůli osvětlení je příjemné situovat pracovní desku pod okno. Kuchyňská sestava může být různě zalomená – například do tvaru L nebo U, protože v tom případě se nachodíme méně než u rovné. Vždy by měla zůstat dostatečně široká ulička, aby se v ní vyhnuly dvě osoby. Neméně důležitá je výška a hloubka pracovní plochy a umístění horních skříněk nebo polic. Výška pracovní desky má být přizpůsobena tomu, kdo se v kuchyni pohybuje nejčastěji, případně ji řešit ve dvou různých úrovních. Při práci bychom se totiž neměli hrbit. Výšku spodních skříněk proto můžeme upravit pomocí soklu nebo nožiček. Pro práci vstoje je vhodná výška 86 až 98 cm, pro činnost vsedě se doporučuje výška 68 až 74 cm. Dřez by měl být umístěn výš než pracovní plocha (zhruba v rozmezí 90 až 105 cm). Jeho správnou výšku určíme, postavímeli se k němu rovně a ruce volně spustíme na dno. Pokud se dna dotkneme, máme dřez instalovaný dobře. Naopak varná deska (sporák) by měla být níž než pracovní plocha – aby byly dobře dostupné izadní plotýnky. Minimální hloubka pracovní desky by měla být 60 cm. Pokud je hlubší, umožní nám ještě trvalé umístění kořenek nebo nejčastěji používaných elektrospotřebičů. Mezi pracovní plochou a horními skříňkami má být vzdálenost alespoň 45 cm. Dobře dosažitelná výška polic v horních skříňkách je 5 cm nad tělesnou výškou. Abychom si ušetřili neustálé shýbání a natahování, umístíme nejčastěji používané nádobí na snadno dosažitelné místo. Jistě nám dáte za pravdu, že vytahovat hrnce ze “zadních pozic” není nic příjemného. Řešením je tzv. kulisové zavírání – dvířka se vysunou dopředu i se všemi policemi jako vozík. Do starších skříněk je možné namontovat výsuvné drátěné koše. Těžko dosažitelný prostor rohových skříněk se zase dá zpřístupnit pomocí karuselu, což je otočná drátěná police kruhového tvaru. Pokud rádi pečeme, asi bychom uvítali sporák s výsuvným vozíkem: přední panel trouby vyjede i s plechy a pekáči ven, takže se k dobrotám dobře dostaneme. Ještě lepší je pořídit si samostatnou varnou desku a samostatnou troubu, kterou můžeme umístit do pohodlné a přitom bezpečné výšky očí.