Ruční nářadí na odklízení sněhu

I přes širokou nabídku sněhových fréz a zametačů bychom si měli pořídit také ruční nářadí, jež využijeme k úklidu zápraží, úzkých chodníčků a jiných pro stroje hůře přístupných míst.

V úklidové sestavě by nám nemělo chybět hrablo, lopata na sníh s rovnou čepelí, škrabka na zmrazky a koště s delšími pevnými štětinami, které může být ještě opatřeno škrabací čepelí. Výhodou této sehrané čtyřky je, že nezabere mnoho místa a můžeme ji mít po ruce, navíc se může stát, že bez její pomoci se ke sklepu či garáži, kde máme zaparkované motorové pomocníky, ani nedostaneme.
Pro rovnoměrný posyp očištěné plochy štěrkem či pískem poslouží ruční rozmetadlo nebo sypací vozík.
Aby nás sníh nepřekvapil už cestou na víkend, neměla by ve výbavě auta chybět lopatka pro případ, že vůz uvízne v závěji.

S důrazem na lehkost

Co se týče materiálu, tradiční kov ustupuje lehkému polypropylenu. Proti opotřebení jsou čepele hrabel a lopat chráněny odolnou hliníkovou lištou. Násady mohou být dřevěné, ale stále častěji se na ně používají lehké slitiny v kombinaci s plasty. Neméně důležitý je jejich ergonomický tvar ulehčující manipulaci.

Víte, že…

Posypová sůl, která se spolu s roztálým sněhem vsákne do půdy, působí jako jed. Zasolená půda je mrtvá, bez živin, nedokáže zadržet vodu.
Ve středověku byla proto sůl používaná jako strategický válečný nástroj. Nepříteli se zasolila pole, a tím se stala pro zemědělství nepoužitelná.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem

Ruční nářadí na odklízení sněhu