U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Nátěry dřeva v interiérech

Kategorie: Speciál – nátěry pro dům a zahradu | Autor:

V bytech, rekreačních chalupách i chatách bývá nutné provést nebo obnovit nátěry nábytku, prkenných podlah, méně často přiznaných trámů a obložení stěn. Často je také zapotřebí opatřit vhodným nátěrem nově vyrobené dřevěné výrobky nebo dětské hračky.

Ve všech těchto případech musíme použít nátěrové materiály určené pro interiéry, nikoli takové, které například zbyly z nátěrů zcela jiných předmětů! Nanáší-li se základní a vrchní barva, měl by hygienickým požadavkům vyhovovat jak vrchní, tak i základní nátěr. V žádném případě se nesnažte zpracovat zbytky barev obsahujících olovo (staré základní nátěry O 2001, O 2002, S 2005, novější O 2004), které jsou zdravotně závadné!

Nábytek opatřený emailovým nátěrem (na chalupách často dosluhují bíle a krémově natřené kredence, židle a stoly z třicátých až sedmdesátých let 20. století) bychom měli umýt (voda se saponátem) a zpevnit (například nohy židlí jsou často uvolněny, ale malými dřevěnými klínky a lepidlem je lze snadno opravit). Popraskaný nátěr musíme odstranit (nejlépe elektrickou, nikoli benzinovou opalovací pistolí), dřevo pak jemně přebrousit a případné praskliny ve dřevě vytmelit. Po vytvrzení tmelu dřevo opět přebrousíme a opatříme novým nátěrem. Pro sjednocení savosti dřeva se jako nejspodnější vrstva používá tzv. napouštědlo; můžeme je nahradit silně zředěnou základní barvou, která lépe pronikne do povrchových vrstev dřeva a tak nátěr lépe zakotví.

Opatřit dřevo mořidlem a pak je nalakovat je sice možné, ale výhodnější jsou již zmíněné lazurovací laky. Pro nátěry oken a dveří se vyrábějí speciální odolné kryvé syntetické i vodou ředitelné nátěrové hmoty.

***

Zkušenosti lakýrníků

Jestliže má být natíraný povrch dokonalý, pracujte v bezprašném prostředí a dbejte, aby se na nátěr nepřilepil hmyz. Ideální je natíraný předmět otáčet tak, aby se barva na vodorovné ploše rozlila.

* S dalšími vrstvami nátěrů nespěchejte; jestliže je na plechovce uvedena doba prosychání osm hodin, nanášejte další vrstvu raději až druhý den.

* Před každým nátěrem je předmět nutno prohlédnout a zlehka přebrousit. Případné přetoky a jiné defekty nechte proschnout a přebruste. Kvalita vrchního nátěru závisí na kvalitě podkladu.

* Nebojte se moderních vodou ředitelných barev. Mají často i vyšší odolnost vůči povětrnosti než syntetické, protože nekřehnou a nepraskají. Navíc jsou svým složením do interiéru přímo předurčené!

FOTO BARVY TEBAS A ARCHIV

Nátěry dřeva v interiérech