U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

V březnu připomínáme …

Kategorie: Březen | Autor: lom

* Jakmile se oteplí, odstraníme zimní přikrývku z trvalek. Stále zelené zakrslé dřeviny ale necháme přikryté, protože jarní slunce by jim mohlo ublížit. Když je půda rozmrzlá, jehličnany a stále zelené dřeviny zalijeme.

* Koncem měsíce odhrneme nakopčenou zeminu od růžových keřů a přihnojíme je průmyslovým hnojivem. Když nemrzne a očka se začínají červenat, řežeme.

* Loňské letorosty zakrátíme na tři, maximálně pět oček.

* Po oschnutí trávníku vyhrabeme železnými hráběmi loňskou trávu, případně i mech, který signalizuje, že v půdě je nedostatek živin a že je třeba trávník provzdušnit.

* Vyséváme ředkvičku, salát, špenát, koncem měsíce je většinou možné vysazovat předpěstovanou sadbu některých košťálovin a salátu. Je také čas sázet jarní odrůdy česneku.

* Pelargonie, fuchsie, verbeny a další přezimující květiny pro truhlíkové zahradničení hluboce seřízneme a opatrně jim přidáváme světlo a slunce.

Jak vypěstovat zdravé pelargonie

Pelargonie se pěstují jak vzpřímené (zonale), tak převislé (peltatum). Semínka vyséváme od prosince do března do sterilní nádoby se sterilním substrátem ze směsi stejných dílů kompostu a rašeliny. Po sterilizaci substrát rozhrneme, necháme zchladit na pokojovou teplotu a osejeme. Při klíčeni dodržujeme teplotu v rozmezí 20-25 °C a přiměřenou vlhkost. Osivo necháme alespoň den nabobtnat a vyséváme je těsně pod povrch substrátu a označíme, kde jsou. Osetou nádobu přikryjeme průsvitnou fólií. Substrát udržujeme pouze vlhký, nikdy ne mokrý, semena by mohla zplesnivět. Nejspolehlivější je vysev do rašelinových sadbovačů. Tyto sterilní slisované válečky obsahuji pro zdárný vývoj rostlin všechny potřebné látky a neobsahují semena plevelů. Do jamky v sadbovači vložíme semínko (nabobtnané) a sadbovač do misky s vlažnou vodou. Ten ji vstřebá a vytvoří váleček, který přikryjeme mikrotenovou fólii. Vodu do misky podle potřeby doléváme. Rostliny nepřemokříme, samy si vláhu podle potřeby dobírají. Sazeničky vysazujeme do truhlíku i se sadbovačem, v půdě se rozloží. Pelargonie potřebují slunečná místa a dobře vyhnojenou půdu.

Pelargonie potřebují slunce

Jehličnany v březnu zalejeme

lom, foto autor a Jiří Trnavský

V březnu připomínáme …