U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Sklápěcí stůl

Kategorie: Dílna | Autor: red

POSTUP PRÁCE

Stůl je vyroben z lakované desky o síle 22 mm. Jeho rozměry jsou dány výškou trojúhelníku, který se sklápí. Tato výška by měla být o něco menší než výška stolu (76 – 77 cm), aby se trojúhelníkový díl při sklápění nedotýkal země (asi 71 cm). Tím je dána velikost čtvercového stolu: 100 x 100 cm. Na spojení dvou trojúhelníkových dílů použijeme pianový pant. Pevná část stolu je přišroubována na dřevěných hranolech, upevněných na stěnách. Hranoly jsou o něco kratší než deska stolu. Stejně zavěsíme na stěny police. Pohyblivou nohu trojúhelníkového tvaru vyrobíme z několika hranolů. Desku pevné části stolu a horizontální část nohy spojíme otáčivým čepem (svorník či šroub s šestihrannou hlavou, podložkami a maticí). Jeho hlava je zapuštěna do desky stolu. Výška nohy musí odpovídat vzdálenosti spodní části desky stolu od země (73 – 74 cm). Nohu vyrobíme dřív, než připevníme pevnou část stolu, abychom mohli vyzkoušet její snadné otáčení.

Foto – Kolem pracovního stolu s počítačem vytvoříme jakýsi paraván, jehož postranní křídla po práci uzavřeme jako skříň. Při práci křídla rozevřeme, kontejnery vysuneme do stran, rozložíme si židli. Na zadní stěnu “skříně” můžeme připevnit delší polici na pracovní pomůcky, na pohyblivá křídla upevníme menší poličky nebo držáky na papíry apod. Křídla, která tvoří “dveře skříně”, můžeme zajímavě výtvarně pojednat nebo jejich vzhled přizpůsobit ostatnímu zařízení v místnosti.

Foto – Pracovní kout v rohu místnosti zabírá minimum místa. Trojúhelníkové police doplňuje pracovní stůl s částečně sklopnou deskou. Při práci zvedneme sklopenou část a podložíme ji otočnou nohou.

Foto – otáčivý čep: svorník se šestihrannou hlavou

Sklápěcí stůl