U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pálava políbená Bakchem

Kategorie: Zdraví speciál | Autor: Karel Merhaut

Farma o čtyřech hektarech je očima obilnáře či pastvináře jen taková pidi. Vše je ale jinak, je-li všechna půda zadána kouzlům s bylinkami a vínem. Právě takové rodinné hospodářství Jarmily a Josefa Abrlových z Pavlova na Břeclavsku se navíc mezi zasvěcenými již dlouho zviditelňuje tím, že užívá ekologických postupů a může své produkty nabízet pod ochrannou známkou BIO, která vlastně přináší další kvalitu.

Nejde o ochranářské řečičky. Krom hodnoty dle obvyklých měřítek, která ekofarmě nikdo neodpustí, tu je přidána i kvalita péče o půdu, krajinu i naše zdraví. O tom u Abrlů svědčí nejen certifikáty dokládající výrobkům splnění evropských standardů v tomto oboru, ale i třeba biovíno, které na uznávané soutěži u rakouských sousedů získalo cenu, o níž se i většině vyhlášených moravských vinařů jen zdá.

Víno i bylinky

“Taťka zazářil, až se bojím, aby s námi ještě mluvil,” směje se farmářka, k níž si mnozí jezdí nejen pro sáčky s bylinkami a kořením, ale i pro nezdolný optimismus. Ať už ji zastihnete při vylamování zálistků révy, při sklizni bylinek nebo v prachu a hřmotu sušárny, vždy věty skončí vtípkem nebo úsměvem. Dokonce i u debat o problémech podnikání se pointa obvykle nese stylem “přece se nenecháme otrávit”. Možná i proto je Jarmila i členkou řídící Rady Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk. Ten sdružuje na 500 biorolníků, jejichž produkci od zeleniny po maso lze získat na zhruba stejném počtu prodejních míst. Abrlovi dodávají bylinky i velkoobchodům, a tak jejich zelené sáčky s logem BIO potkáte jak v prodejnách zdravé výživy, tak v hypermarketech. Víno si ale většinou při prodeji radši hlídají sami. A je to samozřejmě doména Josefova.

Ocenění od sousedů

“Náš úspěch stojí a padá s volbou odrůd odolných vůči houbám, plísním a hnilobám, takových, které mají “talent” na tvorbu cukrů,” říká Josef Abrle a dodává, že na jejich vinohradech se osvědčují odrůdy Pálava, Muškát moravský a Cabernet Moravia. Právě víno Pálava, ročník 2000, jehož hrozny dosáhly cukernatosti 26 ° NM, excelovalo zjara na prestižní soutěži vinařských profesionálů v rakouském Poysdorfu. Na této výstavě vín se, samozřejmě anonymně, hodnotilo přibližně 800 vzorků. Z ČR jich bylo ve 14 vinařských kategoriích hodnoceno 35. Hlavní cenou tu nejsou medaile, ale Bakchův pohár. “Že tenhle ročník Pálavy na nějakou medaili má, jsem věděl,” líčí Josef okamžik svého dotyku s vinařským nebem. “Když mi ale doma řekli: ‚Sedni si, došly výsledky,’ a pak, že Pálava trhla pohár, nemohl jsem skoro uvěřit. Vzorek dostal ještě bronzovou someliérskou pečeť a další ocenění. To zahřeje u srdíčka. Věřím, že tohle vínečko, schopné získávat na kvalitě zráním v lahvích ještě 3 – 6 let, potěší pěknou spoustu lidí včetně fajnšmekrů.” Za druhý vzorek – červený Cabernet Moravia, ročník 2000 – získal pavlovský vinař ještě stříbrnou medaili. Pro srovnání: vyprodukuje-li Josef ze svých vinic 55 – 60 hektolitrů “božského moku”, pak vinař konvenční získá i dvakrát tolik. Díky průmyslovým hnojivům, postřikům i výnosnějším (ale méně cukernatým) odrůdám. Není bez zajímavosti, že vinařský měsíčník si úspěchu pavlovského biovína, které tak “chutilo” Bakchovi, jaksi nepovšiml. Inu, i s tím, že ekologický vinař je nejednou brán jako nevítaná konkurence, se Abrlovi setkávají docela často. Přesto věří, že právě zaměření na BIO má ve spojené Evropě větší šanci.

Zlatým hřebem na letošním biojarmarku

Jejich koření i vínko si sice můžete odnést z malého obchůdku přímo v jejich domě, avšak doporučit lze i setkání na Biojarmarku ekofarem v Praze na Barrandově. Tady přímo z rukou farmářů okusíte vzorky vybraných lahůdek a máte-li chuť, můžete u stopečky vyzvídat taje z bylinkářské i vinařské biokuchyně takříkajíc od pramene. “Chystáme asi 40minutovou degustaci alespoň nejdůležitějších vybraných vzorků s výkladem, pojednanou v duchu someliérských pravidel, aby zúčastnění odcházeli nejen s chuťovými pohárky plnými zážitků, ale i obohaceni o informace, které se o našem biovíně jinde – snad kromě posezení ve sklípku u nás doma – získat nedají,” zve Josef Abrle, odcházeje chystat vše potřebné pro letošní vinobraní, s nímž opět přijde to napětí, zda réva vydá dalšího šampiona, srovnatelného třeba s Pálavou, ročník 1997, které při návštěvě Moravy tak chutnalo i znalci biovín nad jiné, princi Charlesovi…

Pálava políbená Bakchem