U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

KOUZLO šerosvitu

Kategorie: Zahrada | Autor: Připravila HEL

SVĚTLO A STÍN NA ZAHRADĚ – 2.

Zářivě osluněná zahrada se na první pohled zdá být tou nejkrásnější. Opravdoví znalci však ještě více ocení kouzlo šerosvitu. V minulém čísle jsme si ukázali, jak lze v zahradě vypočítat délku stínu. Tento měsíc přinášíme několik tipů, jak stinná zákoutí oživit krásnými rostlinami.

Škála stínů v tmavých koutech zahrady je bohatá, stejně jako je rozsáhlý rejstřík námětů od zahradníků, jak a čím tahle místa osázet. Naše nabídka tak obsahuje jen pouhý zlomek všech možností. Vše záleží především na poměru světla a tmy…

Proměnlivý stín

Proměnlivý stín olistění mladých stromů je příznivý pro rostliny, které kvetou na jaře. Dovoluje jim odkvést dříve, než koruna zhoustne. Můžeme použít například řebčík (Fritillaria) , měsíčnici (Lunaria) , bledule (Leucojum) a hluchavku (Lamium).

Lehký stín

Vlhčí půda a lehký trvalý stín vytváří dobré životní podmínky pro některé rostliny s krásnými listy jako jsou například čemeřice (Helleborus). Hodně vlhka vyžadují okrasné rebarbory (Rheum) a prvosenky (Primula). Pomněnky (Myosotis) se v takových podmínkách dokonce samy množí semeny.

Slunce a stín

Stanoviště, které je část dne ponořené do hlubokého stínu a část dne je naopak v plném oslunění, kde je půda velmi vlhká i současně dosti suchá, vyžaduje zvláštní osázení. Jednou z vhodných rostlin je kosatec (Iris laevigata), kterému vyhovuje, má-li kořeny ve vodě a listy plně osluněné. Funkie (Hosta) a bolševníky (Heracleum) zase dobře rostou ve vlhké půdě a lehkém stínu. Blýskalce (Photinia) nejvíce vyhovuje kombinace obou typů podmínek.

Stín ve stínu

Velké keřovité rostliny, jako jsou pryšce (Euphorbia), vytvářejí svůj vlastní velký stín, proto i jejich stanoviště vyžadují zvláštní osázení. Je možné je například kombinovat se škornicemi (Epimedium) a fialkami (Viola), neboť obě mají rády stín. Také popelivka (Ligularia) bude více prospívat s listy na slunci s kořeny ve vlhké a chladné půdě.

Okraje pozemku

Trojatec (Trillium) , funkie (Hosta) a žluťucha (Thalictrum) jsou výbornými rostlinami pro ty okraje pozemku, které jsou relativně málo osluněny. Jejich olistění vytváří zajímavé kontrasty.

KOUZLO šerosvitu