Podzimní dobroty? Zapojte jablka, hrušky a ořechy!

Foto: Shutterstock

Zapečené hrušky s nivou, rozmarýnem a medem

3 zralé hrušky, 100 g sýru s modrou plísní (např. niva), 1–2 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce medu, hrst vlašských ořechů, čerstvě mletý pepř

Hrušky rozpulte, vydlabejte jádřince a trochu dužiny. Do středu každé půlky dejte kousek nivy, lístek rozmarýnu a pár nasekaných ořechů. Zakápněte medem a lehce opepřete. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 20–25 minut, dokud hrušky nezměknou a sýr se neroztaví. Podávejte teplé jako předkrm nebo s listovým salátem.

Foto: Shutterstock

Tažený hruškový závin

200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, špetka soli, vlažná voda dle potřeby; náplň: 5 zralých hrušek, 50 g třtinového cukru, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžička citronové šťávy, 50 g rozinek, 40 g strouhanky, 30 g másla

Z mouky, vejce, oleje, octa, soli a vody vypracujte hladké těsto. Nechte ho 30 minut odpočívat přikryté pod miskou. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou a smíchejte s cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto rozválejte, pak rukama opatrně vytáhněte do tenké vrstvy. Posypte opraženou strouhankou, rozložte hruškovou náplň, zarolujte a přeneste na plech. Povrch potřete máslem a pečte na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Jablečný chlebíček

2 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 50 g cukru, 200 g hladké mouky, 2 větší jablka, 1 lžička mleté skořice, hrst nasekaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej a promíchejte. Vmíchejte mouku smíchanou se sodou a práškem do pečiva, skořicí a solí. Jablka nastrouhejte nahrubo a spolu s ořechy přidejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Pečte při 170 °C asi 50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

Foto: Shutterstock

Jablečný crumble s ovesnými vločkami

5 větších jablek, 1 lžička skořice, šťáva z ½ citronu, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 80 g ovesných vloček, 50 g cukru, špetka soli

Jablka oloupejte, nakrájejte na kousky a promíchejte s citronovou šťávou a skořicí. Dejte do zapékací misky. Mouku, ovesné vločky, cukr a sůl smíchejte s na kostičky nakrájeným studeným máslem a vytvořte drobenku. Nasypte ji rovnoměrně na jablka. Pečte na 180 °C asi 35–40 minut, dokud není povrch zlatavý a jablka měkká.

Foto: Shutterstock

Tarte Tatin z jablek

6 jablek (např. Golden Delicious), 100 g másla, 80 g cukru krupice, 1 balení chlazeného listového těsta, špetka soli

Oloupaná jablka rozkrojte napůl, zbavte jádřinců. Na pánvi (vhodné do trouby) rozpusťte máslo s cukrem a špetkou soli a míchejte, dokud nevznikne zlatavý karamel. Vložte jablka řeznou stranou dolů a 10 minut je karamelizujte. Přikryjte listovým těstem, okraje zastrčte. Pečte při 190 °C asi 30 minut dozlatova. Nechte 5 minut stát, poté překlopte na talíř.

Text: Veronika Cerhová, foto: Shutterstock

Podzimní dobroty? Zapojte jablka, hrušky a ořechy!