Úhlové brusky a příslušenství

Úhlová bruska

Velké kotouče silných brusek si poradí i s mohutnými ocelovými profily, ale před nákupem zvažte, zda takový nástroj využijete (Bosch)

Úhlová bruska patří mezi nejčastěji používané univerzální dílenské elektrické i akumulátorové nářadí. A nejsou jen k hrubému či jemnému broušení, s patřičným příslušenstvím umí i řezat nebo rašplovat.

Úhlová bruska je nástroj, který je potřeba uchopit do ruky nekompromisně pevně. Silný motor roztáčí kotouč, který může brousit i řezat a kombinace rychlosti s odpovídající tvrdostí si poradí s kovem i betonem. Úhlová bruska může být nebezpečná, na to myslete a používejte rukavice, brýle či štít, ale i značkové příslušenství. Kotouče je potřeba pevně dotahovat.

Při výběru úhlové brusky se řiďte i průměrem kotouče, nejběžnější je 125 mm, který zvládne většinu prací v domácí dílně.

Foto: tsbohemia.cz

Všestranné použití

Silná úhlová bruska Narex Realpower EBU 230-26 pracuje s velkým kotoučem o průměru 230 mm. To ji s příkonem 2 600 W řadí do kategorie výkonných pracantů se silným motorem vhodným zejména pro dělení stavebních materiálů včetně betonu a oceli. Poradí si i s broušením a kartáčováním, stabilitu nástroje v ruce podporuje i jeho hmotnost 6 kg. 2 899 Kč (tsbohemia.cz)

úhlová bruska

Foto: eshop.unihobby.cz

Padne do ruky

Akumulátorová bruska Ryobi 18V s bezuhlíkovým motorem a průměrem kotouče 125 mm je ideální nástroj pro všestranné použití v domácí dílně. Nezklame vás při běžném broušení či řezání, pro daný průměr kotouče seženete mnoho příslušenství, akumulátor představuje výhodu práce bez přívodního kabelu. Cena je bez akumulátoru a nabíječky. 3 590 Kč (eshop.unihobby.cz)

Úhlová bruska

Foto: Bosch

Pro profesionály

Chcete-li si připlatit za nářadí s profesionálními parametry, připadá v úvahu třeba bruska Bosch Professional GWS 17-125. Průměr kotouče je 125 mm, hmotnost 2,4 kg a nastavení nízkých otáček předurčuje nářadí zejména pro použití při jemném opracování kovu nebo dřeva. Pozvolný rozběh, bezpečnostní funkce KickBack Stop i ochranný kryt s pojistkou proti otočení chrání vaše ruce. 7 781 Kč (conrad.cz)

Foto: inna-kt.cz

Rašplový kotouč

Mezi užitečné příslušenství k úhlovým bruskám patří i rašplové (rašplovací) kotouče, s nimiž lze docílit efektivního hrubého broušení. Rašplový kotouč na dřevo Extol Premium 125 mm s hrubým sekem je určený k použití do úhlové brusky k obrábění měkkého a tvrdého dřeva, sádrokartonu, lamina, plastů, pryže, měkkých neželezných kovů či odstranění lepidla a starých nátěrů. 539 Kč (inna-kt.cz)

aku úhlová bruska

Foto: dewalt-praha.cz

Všechno v kufru

DeWALT Aku bezuhlíková úhlová bruska 18V nabízí akumulátorový pohon a koupíte ji rovnou se třemi akumulátory 5.0 Ah Li-Ion v kufru. Obecně je u aku nářadí nutné sledovat, zda má produkt v ceně i jeden nebo více akumulátorů, případně zda je u něj možné využít univerzální akumulátory. V tomto případě je vše v ceně, bruska váží necelé 2 kg, průměr kotouče je 125 mm. 10 586 Kč (dewalt-praha.cz)

stojan na úhlovou brusku

Foto: OBI

Bezpečný stojan

Stejně jako k vrtačkám lze i k úhlovým bruskám pořídit stojany k pevnému uchycení na pracovní plochu, které rozšíří možnosti použití tohoto nářadí. Stojan ELLIX je stacionární stojan určený k dělení materiálu jednoruční úhlovou bruskou. Je vhodný k dělení čtyřhranných trubek a vodovodních trubek. Lze ho použít k úhlovým bruskám s průměrem kotouče 110 mm, 115 mm a 125 mm. 549 Kč (obi.cz)

Podle čeho vybírat

  • Průměr kotouče
  • Hmotnost
  • Příkon
  • Bezpečnostní prvky
  • Aku nebo el. pohon

Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem

Úhlové brusky a příslušenství