Provoňte si domácnost

Éterické oleje dokážou povzbudit tělo i mysl, ale uplatnění najdou i při ekologickém úklidu.

Vonné esence využívané v aromaterapii pocházejí z různých částí bylin a stromů – z květů, plodů, semen, kořenů i kůry. Vůně rostlinných silic příznivě působí na náš nervový systém a na emoce, podporuje imunitní systém a spouští ozdravný proces celého organismu. V uzavřených prostorech pohltí pachy, osvěží vzduch, při studiu a práci dodají energii a pomohou s koncentrací, při koupeli, masáži, odpočinku i během spánku vám dopřejí nejen hlubokou relaxaci, ale také se vypořádají s nejedním zdravotním neduhem. Při nákupu dávejte přednost stoprocentně přírodním produktům.

Nenechte se nachytat

Faktorů, které ovlivňují kvalitu esenciálního oleje, je mnoho: půdní podmínky, setba, destilace, testování a distribuce. Na trhu se prodávají výrobky různých kvalit, tu nejnižší představují syntetické esenciální oleje, jejichž používání je nebezpečné. Poznáte je především podle velmi nízké ceny, která by nikdy nemohla pokrýt ani část výroby kvalitního esenciálního oleje.
Dalšími, na které můžete na trhu narazit, jsou syntetické oleje zkombinované s přírodními. Jejich cena je díky přírodním komponentům vyšší, ale jejich používání pro nás také představuje riziko. Lidské buňky zareagují na esenciální olej pozitivně a přijmou ho. Výsledkem je, že spolu s přírodními složkami vniknou do našeho těla i syntetické komponenty.
Nejlepší je využívat terapeutické esenciální oleje. Jedná se o stoprocentně čisté přírodní organické esenciální oleje, které v těle vytvářejí regenerační a harmonizační procesy. Předností těchto olejů je nejen vytvoření příjemné atmosféry, ale i pročištění prostoru a podpora imunitního, trávicího, lymfatického a nervového systému.

Tyčinkový difuzér

Který je ten pravý?

Vůně esenciálních olejů vybírejte podle svých čichových preferencí, ale také podle toho, jaký účinek od nich očekáváte a kde je chcete používat.
V pracovně potřebujeme podpořit koncentraci a stimulaci, s tím nám mohou pomoci esenciální oleje, jako jsou cedrové dřevo, máta, citron, bazalka a rozmarýn. Kreativitu povzbudí kůra skořice, růžové dřevo, pačuli a santal.
Ložnice je místem pro relaxaci, uvolnění a spánek. Proto zvolíme levanduli, heřmánek římský, pomeranč a kozlík. Pro romantickou atmosféru použijeme jasmín, růži, pelargonii, ylang ylang nebo zázvor.
Obývací pokoj je místnost, kde se potkává celá rodina; je to prostor pro zábavu a návštěvy a tak je vhodné jej zaplnit energiemi radosti, štěstí a uvolnění. K tomu poslouží esenciální oleje pomeranč, bergamot, růžové dřevo, smrk, jedle a grapefruit.
Pokud máme kuchyni spojenou i s jídelnou, můžeme vybrat esenciální oleje na podporu chuti k jídlu, například zázvor, mátu, pomeranč, muškátový oříšek.

Co je lepší – difuzér, nebo lampa?

Aromalampy na svíčky fungují na principu zahřívání. Vysoké teploty mohou snížit přínos esenciálního oleje, proto raději používáme difuzéry. Jsou tyčinkové, porcelánové, bateriové aroma přístroje na vonné kapsle, nebo ultrazvukové difuzéry na baterii či připojení k elektrické síti. Ty fungují na principu studené páry, rozptylují esenciální oleje do vzduchu a vytvářejí tak prostředí nasycené vůněmi. Tyto difuzéry mají i moderní a zajímavý design, zvolit můžete i barvy podsvícení, intenzitu páry či časovač.
Existují difuzéry na vodu a bez použití vody, které rozptylují olej přímo z lahvičky. Difuzéry na vodu zároveň slouží jako zvlhčovače, ve vlhkém prostředí jsou naopak vhodnější difuzéry bez vody. Tam, kde jsou také zvířata, se hodí difuzéry na pročištění pachů. Také u dětí, kdy aplikace esenciálního oleje může být někdy problematická, je difuzér vhodným řešením.

Voňavý úklid

Esenciální oleje jsou kromě využití při masážích či koupelích také skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. Mají přirozené dezinfekční a čisticí schopnosti. Jejich výhodou je, že při úklidu nedýcháte syntetické látky, nezatěžujete životní prostředí a krásně vám provoní byt.
Velmi oblíbený esenciální olej na úklid je citron a také směsi esenciálních olejů, které obsahují citronovou trávu, rozmarýn, tea tree, hřebíček, myrtu, skořici či borovici. Tyto esenciální oleje nebo směsi můžete smíchat s vodou, octem, olivovým olejem nebo sodou. Tím vytvoříte čisticí prostředky pro celou domácnost.

Pro získání vonných esencí se využívají různé rostliny a koření

Sedm méně známých esenciálních olejů

  • Bergamot má lehkou citrusovou vůni, je antiseptický, posiluje nervy, zlepšuje dýchání, tiší bolest a je antidepresivní.
  • Cypřiš se vyznačuje svěží bylinnou vůní s nádechem jehličí, která osvěžuje, regeneruje a tonizuje.
  • Frankincense neboli kadidlo se vyznačuje sladkou, hřejivou a balzámovou vůní, která stimuluje a povznáší mysl.
  • Neroli působí výrazně pozitivně na psychiku, uklidňuje, napomáhá koncentraci, pomáhá při nespavosti.
  • Rosalina je vzácný druh australského čajovníku s příjemnou vůní růží a podobným působením jako tea tree. Přináší úlevu při rýmě a nachlazení.
  • Tangerine se lisuje ze slupek mandarinek a vyznačuje se sladkou, lehce štiplavou vůní podobnou pomeranči. Pomáhá při občasných podrážděních nervů. Pozvedá mysl a navozuje pocit bezpečí.
  • Vetiver vydává těžkou zemitou vůni podobnou pačuli, s citronovým podtónem. Psychicky ukotvuje, zklidňuje a stabilizuje.

Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock

Provoňte si domácnost