Krmiva proti alergiím i obezitě psů

Superprémiová krmiva značky Brit Care jsou výživovou prevencí profesionálních chovatelů i všech psích milovníků. Nově je řada hypoalergenních krmiv v návaznosti na dynamicky měnící se potřeby psů rozšířena o grain-free receptury. Ty předcházejí potravní přecitlivělosti i alergiím a pro svůj nízký glykemický index snižují riziko jedné z nejčastějších civilizačních chorob – obezity.

 

 

Zároveň receptury obsahují ještě vyšší procento masa. Stálou součástí receptur jsou funkční složky na podporu imunitního systému a celkové kondice. Alfou a omegou krmiv je nejen vyvážený poměr všech ingrediencí, ale i kvalitní suroviny od lokálních i přímých světových dodavatelů. A výsledkem je strava předcházející nejčastějším výživovým problémům.

Přecitlivělost a potravní alergie se u psů vyvinuly dlouhodobým používáním určitých proteinů a obilovin. Jde především o přenici, kukuřici, sóju a kuřecí, hovězí či vepřové maso. Výjimku tvoří tuky a oleje, které nejsou nositeli žádných alergií. Řada Brit Care proto nabízí dvě jedno-proteinové varianty receptur z jehněčího a rýže, či z lososa a brambor. A navíc speciální krmiva na míru specifickým nutričním potřebám z králičího a kachního masa, zvěřiny, lososa a sledě. Všechny varianty na sebe navazují pro splnění výživových nároků vzhledem k hmotnosti a věku psa a jejich cílem je jediné: preventivní výživa.
Jehněčí maso, základna receptur s rýží, vyniká vysokou stravitelností a využitelností bez potravních alergií. Zároveň obsahuje vysoký podíl nenasycených tuků se značnou mírou využitelnosti v organismu a kompletní řadu aminokyselin pro optimální výživu svalů, tkání a dlouhodobě znamenitou kondici.
Grain-free receptury, tedy krmiva bez obsahu obilovin včetně rýže na bázi masa z lososa, jsou dalším krokem k zajištění výborné kondice psů. Jejich hlavním benefitem je nízký glykemický index, jenž přispívá ke snížení rizika obezity. Zároveň je krmivo bez obilovin řešením pro hypersenzitivní psí jedlíky bez navýšení cholesterolu. Losos navíc obsahuje všechny důležité aminokyseliny v optimálním poměru a vysokou hladinu omega-3 nenasycených mastných kyselin důležitých pro kvalitu kůže, srsti, rozvoj smyslových i mentálních schopností, zdraví srdce a kardiovaskulární soustavy.

 

 

 

 

Kromě toho je Brit Care odpovědí i na výživu pro specifické nutriční potřeby psů. Těm nemusí vzhledem k energetickému výdeji či kondici běžné krmivo stačit. Proto řada disponuje variantami pro snížení nadváhy (králičí maso a rýže), aktivní život (kachní maso s rýží), ve jménu výstavní kondice (maso z lososa a sledě s rýží), nebo pro psy s citlivým zažíváním (zvěřina s bramborami).
Všechny receptury obsahují extrakt ze semen ostropestřce mariánského, který má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu a ochraňuje játra. Dále vitamín C, účinnou ochranu membrán, buněčné imunity a kloubních chrupavek. Jen nejvyspělejší technologie dokáže do krmiv zapracovat vitamín C a zároveň nezničit jeho účinnost tepelnou úpravou. Růst pozitivní střevní mikroflóry, respektive optimální trávicí procesy, zajišťují prebiotika (fruktooligosacharidy a mannanoligosacharidy) doplněná inulinem, který zlepšuje funkci prebiotik a podporuje imunitu.

 

Brit Care: Optimální výživa psa v průběhu jeho života
Při odstavení štěněte od mateřského mléka, dochází k zásadní fázi růstu a budování přirozené imunity. Zároveň jde o klíčové období rozvíjení osobnosti a mentálních schopností. Krmivo Brit Care pro štěňata tak obsahuje vyvážený poměr prebiotik, inulinu pro modulaci střevní mikroflóry a podporu přirozené imunity. Dále chondroprotektiva, vápník a fosfor pro správný vývoj kostí, kloubů, chrupavek a zubů. Zvýšený obsah omega-3 mastných kyselin z lososového oleje rozvíjí učenlivost a mentální funkce.
Kritická je pak pro štěňata velkých a obřích plemen fáze překotného růstu. Během prvních týdnů dochází až ke zdvojnásobení původní hmotnosti, proto je nutný dostatek minerálů a optimální obsah energie tak, aby se kostra, chrupavky a šlachy stihly před zásadním zvýšením váhy vyvinout. Dochází ke klíčovému rozvoji svalové tkáně, imunity a mentálního aparátu. Krmivo Brit Care pro psí juniory velkých a obřích plemen proto obsahuje vyvážený poměr proteinů, tuků a minerálů pro zajištění zdravého vývoje, či prebiotika podporující modulaci střevní mikroflóry a přirozené imunity. Dále chondroprotektiva a vápník s fosforem pro správný vývoj kostí, kloubů, chrupavek a zubu. Rozvoj mentálních funkcí a učenlivost posiluje zvýšený obsah omega-3 mastných kyselin.

U trpasličích a malých plemen psů je vzhledem k dlouhověkosti důležitá zubní hygiena, tedy prevence ukládání zubního plaku a kamene. Tím se ochraňuje i celkové zdraví a posiluje zdravotní systém. Imunitní systém psů ovlivňuje zejména střídání ročních období, výměna srsti, období reprodukce a další stresové situace. Proto Brit Care pro malá plemena obsahuje důležitý příjem přírodních látek, vitamínů a imunomodulační prvky. Základním ukazatelem vnitřní rovnováhy je kvalita, hustota a lesk srsti. Kromě toho omega-3 mastné kyseliny působí na nervový systém a zlepšují odolnost organismu. Psi malých plemen mají rychlý metabolismus, proto strava musí být navržena tak, aby nezatěžovala trávicí trakt a přitom pokryla zvýšené energetické nároky. Krmivo tak disponuje i vysokým obsahem proteinů a tuků. Podporu střevní mikroflóry, potažmo přirozené imunity, zaručují probiotika v kombinaci s inulinem. Přídavek vitamínu C, rozmarýnu a hřebíčku podporuje zdravé zuby a dásně.
Základním ukazatelem vnitřní rovnováhy každého psa je kvalita, hustota a lesk srsti bez lupů a viditelného podráždění. Kromě toho omega-3 mastné kyseliny působí na nervový systém a zlepšují odolnost organismu. Brit Care pro dospělé se vykazuje vysokou stravitelností s vyváženým obsahem proteinů, tuků a živit pro obnovu svalstva a podporu kondice. Důležitý je i vysoký podíl PUFA – nenasycených tuků.

 

Pro péči o kosti a klouby
Kosti a klouby velkých plemen psů jsou i v dospělosti vystaveny velké zátěži a celoživotně by se o ně mělo pečovat stravou bohatou na chondropotektiva. Imunitní systém psů ovlivňuje zejména střídání ročních období, výměna srsti, období reprodukce a další stresové situace. Proto je důležitý příjem přírodních látek, vitamínů a imunomodulačních prvků, které obsahuje Brit Care pro velká i obří plemena.
Příznaky seniorského věku jsou snížená aktivita, ztížená pohyblivost, změny v zabarvení srsti a nárůst váhy. Ke kondici vede Brit Care pro psí seniory prostřednictvím chondroprotektiv pro silné a pružné klouby, chrupavky, vazy a šlachy. V kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami navíc chondroprotektiva také zmírňují záněty. Zároveň je potřeba dbát na zdraví srdce a kardiovaskulárního systému. Omega-3 mastné kyseliny a další složky snižují cholesterol a zvyšují kondici srdce a tepen. Klíčem k prevenci obezity v seniorském věku psů je pak nižší přísun energie a každodenní pohyb.

 

 

Speciální krmiva řady Brit Care řeší specifické nutriční požadavky psů, kteří jsou v jiném denním režimu a kondici. Jde o recepturu pro psy s nadváhou (Brit Care Weight Loos Rabbit & Rice), která – stejně jako u lidí – musí zajišťovat snížení příjmu cukrů, tuku a nahradit je snadno stravitelnými proteiny. Zároveň zajistit nasycení psa prostřednictvím kombinace rozpustných a nerozpustných vláknin prodlužujících pocit sytosti mezi intervaly krmení. Součástí jsou i účinné látky jako L-carnitin. Ty pomáhají nastartovat proces úbytku váhy a v kombinaci s pravidelným pohybem si tu novou udržet.
Do speciální výživy patří i krmivo pro psy ve vyšší fyzické zátěži (Brit Care Endurance Duck & Rice). Kromě kloubů, šlach a vazů, které podporují chondroprotektiva, vitamín C a zvýšený obsah omega-3 mastných kyselin, je nutná i rychlá regenerace kloubů. Tomu přispívají mimo jiné i kvalitní proteiny z kachního masa. Účinné využití energie zaručuje zvýšený obsah tuků. A vysoký obsah nenasycených tuků v krmivu spolu s vysoce stravitelnými proteiny zaručují i doplnění energie po výkonu.

 

 

O špičkové kondici ví své každý chovatel, který se se svými psy věnuje výstavnictví. Výstavní kondice znamená udržení exteriéru i charakteru psa v nejvyšších parametrech chovu a standardech plemen. Základním kamenem této péče je na míru připravená výživa (Brit Care Dog Show Champion Salmon & Herring), dostatek pohybu a péče o psychiku psa po celý jeho život. Průběh výstavy je spojen se zvýšeným stresem, který zmírňuje zvýšený obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, kyseliny listové a vitamínů skupiny B. Kromě živočišných olejů je do krmiva pro hustou, lesklou a hedvábnou srst přidávaný i pupalkový olej. Výživou balancovanou na míru lze podpořit celkovou kondici, postoj, svalstvo, srst, chrup i povahové vlastnosti psa typické pro dané plemeno.
Vzhledem ke zvyšujícím se případům průjmů, nechutenství či zvracení, jež jsou způsobeny extrémní citlivostí na krmivo, Brit Care Sensitive Venison & Potato nabízí i speciální variantu pro psy s citlivým trávením a potravními intolerancemi. Řešením je krmivo s omezeným počtem vstupních surovin a jejich výběrem s maximálním omezením rizik problémů. Jde o recepturu na bázi masa ze zvěřiny v grain-free kombinaci s brambory, která šetří organismus a nevyvolává podráždění trávicího traktu.

 

 

Prostřednictvím receptur Brit Care můžete vybrat výživovou variantu na míru věku, plemeni a kondici psa. Superprémiové krmivo jej pak bude po celý život podporovat v dobrém zdraví a znamenité duševní i fyzické formě.

TEXT: REDAKCE
FOTO: BRIT

Krmiva proti alergiím i obezitě psů