Psí strava v zimě

Je zima a počasí, „že by psa ven nevyhnal“. Co ale s pejsky, kteří žijí celoročně venku? Brát je dovnitř, aby se ohřáli? V žádném případě! Jsou zvyklí venku, a proto jim příležitostné hýčkání u kamen mnoho neprospívá, spíše naopak. Aby se psím kamarádům vedlo dobře za každého počasí, měli by mít dobře zateplenou boudu, dostatek pohybu a také správnou a vyváženou stravu. Zdravé zažívání a kvalitní srst jsou dokonalou zimní výbavou.

 

 

Vitaminy nejen pro páníčky
Psům žijícím venku prospěje v zimě zvýšení energetického příjmu. Energii na zahřátí organizmu získají například tak, že jim granule zalijete teplým nesoleným vývarem z kostí. „Z hlediska stravování je ale v zimě, stejně jako v průběhu celého roku, naprosto zásadní kontrolovat i několikrát denně, že má pes vodu k pití. Olizování ledu či pojídání sněhu totiž může vést ke zdravotním komplikacím, například až k zánětu žaludku,“ upozorňuje Jan Novák, výživářský specialista značky Fitmin.
Nejen pro venkovní psy je také vhodné doplňkové krmivo pro podporu a rozvoj imunitního systému a zvýšení přirozené obranyschopnosti organizmu, jako je například Fitmin Imuno. Obsahuje organický selen pro posílení imunity zejména u štěňat, látky podporující činnost bílých krvinek, komplex vitaminů skupiny B, který je nezbytný pro tvorbu protilátek, a přírodní antioxidanty – selen a vitamin E – které chrání před působením volných radikálů. Doporučená maloobchodní cena je 190 Kč za 150gramové balení.

 

Krmivo light pro středně velké psy

Zdravý kožíšek nejlépe zahřeje
Zdravá srst je dalším faktorem, který rozhoduje o dobré kondici pejsků. Péče o srst závisí na jejím typu. Některé rasy nevyžadují zvláštní péči, jiným je potřeba srst pravidelně vyčesávat, a tím i prokrvovat pokožku. Mnoho chovatelů přidává psům do jídla lososový olej nebo žloutek, aby byla srst lesklá.
Na trhu je i speciální přípravek Fitmin srst, který obsahuje látky nezbytné pro obnovu kůže, srsti a drápků, a napomáhá tak urychlené reparaci poškozených krycích tkání. Také obsahuje nukleotidy pro podporu imunitního systému psa a regeneraci kožních buněk. Vysoký obsah organického zinku a biotinu zajišťuje zdravou kůži a lesklou srst. Na tvorbu kožního vaziva a vybarvení srsti má velmi pozitivní vliv účinná hladina organické mědi, manganu a vitaminu C. Doporučená maloobchodní cena je 152 Kč za balení 150 g.

 

Přípravek na posílení psí imunity Fitmin Imuno

Psi potřebují pohyb
V případě pejska chovaného v bytě nejsou v zimě nutné žádné zvláštní úpravy krmiva. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel. Pokud pes netrpí nadváhou ani podvýživou, zvolte střední energetickou úroveň krmiva (například česká značka Fitmin ho vyrábí ve třech řadách podle velikosti psa – Mini, Medium a Maxi).
Aby pes zůstal v kondici, je důležité nepolevit během zimy v jeho venčení. Ať je bláto nebo mráz, pravidelný pohyb je zásadní pro zdravou kondici. Procházky by měly být kratší, ale o to intenzivnější – ideální je například aportování. Na krmení by mělo dojít až potom, abyste snížili riziko přetočení žaludku.

 

Při dietě snižte energetickou hodnotu

Přípravek na obnovu kůže, srsti a drápků Fitmin srst

Pokud váš pejsek přece jen v zimním období přibral, neubírejte mu krmivo, ale snižte obsah energie v krmné dávce. Snížením krmné dávky byste mu totiž snížili i příjem potřebných vitaminů a minerálů. Pes by se tak cítil nenasycený, a to pro něho může znamenat stresový stav. Východiskem mohou být granule označované jako light.
Light produkty jsou i součástí inovovaných krmiv Fitmin, která obsahují 50 % čerstvého masa v kvalitě pro lidskou spotřebu. Neobsahují pšenici, která může u psů patřit ke zdrojům potravních alergií. Patentovaný doplněk v těchto krmivech slouží jako antibakteriální ochrana ústní dutiny a přidaný rozmarýn stimuluje pejskův imunitní systém.   Přídavek psyllia díky vysokému obsahu vlákniny snižuje výskyt zácpy u choulostivých jedinců a navíc dodává zvířeti pocit nasycenosti.
Cena krmení závisí na konkrétní řadě a velikosti balení. Například 3kg balení Fitmin Dog Medium Light, které je určeno pro dospělé psy středních plemen, pořídíte přibližně za 259 Kč.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: FITMIN

Psí strava v zimě