Znásobená pohoda


Hledání vhodného místa pro dům a rodinnou zahradnickou firmu přivedlo paní Hanu až na kopec nad Pelhřimovem. Stavět na bývalém poli nebylo vůbec jednoduché, ale protože se nebála potíží, vyhrála.

Z hlavního obytného prostoru v přízemí domu se dá vyjít na dřevěnou terasu u romantického rybníčku

Před stavbou měla jasno: „Chtěli jsme si užívat čistý vzduch, krásný výhled, mít prostor pro práci a nerušit sousedy,“ říká Hana, když vzpomíná, co vše musela rodina před zadáním projektu promýšlet a řešit.

„Nebyla tu kanalizace, nebyly tu sítě, všechno jsme si museli udělat sami: studnu, čerpadlo na vodu, čističku odpadních vod, vsakovací jámu na opačné straně kopce. Potřebovali jsme elektřinu a pořádné vytápění, jsme ve výšce 520 metrů nad mořem a jsou dny, kdy tu fouká jako na Větrné hůrce,“ vypráví majitelka dnes v dobře izolovaném, útulném domě.

Dům jako z obrázku

Po létech v paneláku si přáli postavit stylový dům, který harmonicky splyne s okolní přírodou, ale přesto bude velmi moderní, pohodlný a takřka bezúdržbový.

Část domu má zvenčí dřevěný obklad, fasádu u vchodu zdobí pásky režného zdiva

„Když je člověku čtyřicet let a je soudný,“ zdůrazňuje naše hostitelka, „tak ví, že i on musí počítat s tím, že mu budou ubývat síly. Na stáří je třeba myslet včas a věci se mají řešit tak, aby byly nejen hezké, ale i praktické.“

Při hledání inspirace v časopisech o bydlení Hanu jednou zaujal článek o střídmé kráse moderních vesnických staveb v Belgii a Holandsku. Otištěné fotografie prostých stavení z cihel, dřeva a kamene jí doslova učarovaly; realizaci svých představ venkovského rodinného domu na kopci za městem jim maximálně přizpůsobila.

Také volně osázená předzahrádka působí jako by vznikla sama, nikoli pečlivou rukou zkušené zahradnice. Lemuje přístupovou cestu, která před domem překonává uměle vytvořený, kameny z okolí vyložený mělký potůček. Zurčí pod okny obýváku, aby se za rohem vlil do poklidného jezírka.

Jak pustit domů přírodu

Do světlého a vzdušného přízemí se zahrada dere sedmi okny a centrálně situovaným prosklených vchodem na dřevěnou terasu u jezírka. „Líbí se mi, když je v domě hodně oken,“ vysvětluje Hana, „ale nemám ráda, pokud do místností svítí podvečerní letní slunce. Většinu dne totiž pracuji venku v horku, a večer je mi příjemnější mít doma chládek. Proto jsme stavbu natočili tak, aby okna žádné obytné místnosti nevedla na západ.“

Příjemný čtenářský koutek u francouzského okna, které nabízí v každé roční době jiný výhled

V hlavním obytném prostoru na sebe volně navazují obývák, knihovna se čtenářským koutkem, jídelna a kuchyně, umístěná do prostorného výklenku. Pocit sounáležitosti podporuje dřevěná podlaha a masivní dřevěný strop s přiznanými trámy.

Hana se ráda obklopuje přírodními pastelovými barvami v teplejších odstínech. Dřevěný a ratanový nábytek proto doplnila splývavými zlatavými závěsy, které nahrazují záclony. Vedle nich voní sušené plátky pomeranče zavěšené na dlouhé šňůrce.

Klid jako program

Z domu na kopci je úchvatný výhled do krajiny, kolem se vlní louky, všude čistý vzduch… Protože tu ale v zimě fučí ledový vítr, při plánování stavby se jako zásadní věc řešilo vytápění a ohřev vody.

„Už dvacet let pracuji v oboru zahradnictví,“ začíná ze široka Hana. „Sázíme především parky, děláme krajinářské úpravy, snažíme se vracet remízky do krajiny. Zkrátka, zabýváme se proekologickou činností, proto mi přišlo správné, abychom také ekologicky topili.“

Prostor otevřeného přízemí sjednocuje bohaté zastoupení přírodního dřeva a měkké závěsy v pastelových barvách

Už dříve slyšela hodně chvály o tepelných čerpadlech, která nezatěžují přírodu emisemi, a když si opatřila další informace, bylo rozhodnuto.  „Vedle finanční úspory a ekologického povozu mě nadchlo, že tepelné čerpadlo nepotřebuje obsluhu. Není třeba shánět uhlí ani dřevo, není nutné tahat kbelíky z kůlny, nemusí se zatápět, vynášet popel, hlídat, aby nezhasla kamna. Když přijdu z práce domů, nemám sílu na to, abych zatápěla. Chci si užít krásného místa, klidu a pohodlí, které k tomu patří.“

Volba nakonec padla na tepelné čerpadlo IVT Greenline Compact 9 o výkonu 8,7 kW s integrovaným 165litrovým zásobníkem teplé vody. Zařízení odebírá teplo ze zemního kolektoru, jehož 400 m2 trubek je zakopáno pod příjezdovou cestou. Čerpadlo vytápí 160 m2 obytné plochy a ohřívá vodu pro domácnost.

„Říkali jsme si – jistota je jistota, a nechali jsme mírně předimenzovat plášť domu i střešní izolace. Na čerpadle je nastavený stupeň tři a půl z deseti možných, máme tedy obrovskou rezervu. Čím je venku větší zima, tím je doma tepleji, a já spím i v zimě při otevřeném okně. Můžete mi věřit, je tu krásně celý rok.“

TEXT: OLDŘIŠKA PODHORCOVÁ
FOTO: JAROSLAV HEJZLAR


Komentáře

Napsat komentář