Zeleninové šťávy ke svačině i obědu


Zeleninové šťávy Relax Vega s vysokým zeleninovým podílem jsou výbornou svačinou – už jedna sklenice o obsahu 200 ml nahradí dvě z pěti doporučených denních porcí ovoce a zeleniny. Zeleninové šťávy ovšem nejsou pouze ideální svačinou, ale skvěle se hodí také do teplé kuchyně. Svoje uplatnění najdou především jako základ chutných a lehkých polévek a omáček.

 

 

Pikantní omáčka z Provence

(2 porce)

50 g anglické slaniny

1 lžíce oleje

100 g cibule (1 velká cibule)

1 stroužek česneku

300 ml zeleninové šťávy Relax Vega Provensálská pole

sůl, pepř

6 lístků bazalky

2 lžíce strouhaného parmazánu

 

Slaninu nakrájejte na nudličky a orestujte v rendlíku do křupava (cca 3 minuty). Přidejte lžíci oleje, vložte na tenké nudličky nakrájenou cibuli a opékejte ji cca 5 minut. Poté přidejte česnek a krátce jej orestujte. Zalijte zeleninovou šťávou a pozvolna vařte 5 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem. Před servírováním vmíchejte nasekanou bazalku a parmazán. Omáčka je vynikající ke špagetám nebo těstovinám „linguini“ (placatější špagety). Výborně se hodí i k bramborovým nokům.

 

Jemná dýňová omáčka

(2 porce )

2 lžíce oleje

2 dl vody

100 g očištěné dýně nebo mrkve

1 lžíce cukru

sůl

250 ml zeleninové šťávy Relax Vega Středomořská zahrada

kůra z ½ citronu

100 ml smetany 30%

 

Dýni nakrájejte na tenké plátky a orestujte na oleji. Zalijte cca 2 dl vody a nechte dusit do měkka. Přilijte zeleninovou šťávu a smetanu a nechte provařit. Rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Dochuťte solí, nastrouhanou citronovou kůrou a případně cukrem.

 

Jednoduchá omáčka z Mexika

(2 porce)

1 stroužek česneku

250 ml zeleninové šťávy Relax Vega Slunečné Mexiko

sůl, pepř

100 g čerstvého kozího sýru

snítka petrželové natě

 

Zeleninovou šťávu uveďte k varu a rozmíchejte v ní sýr. Přidejte česnek, nasekanou nať a dochuťte solí a pepřem.

 

Hustá zeleninová polévka

(2 porce)

60 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, cibule)

2 lžíce oleje

300 ml vody

2 žampiony

50 g cukety

50 g bílého zelí

250 ml zeleninové šťávy Relax Vega Provensálská pole

sůl, pepř

špetka cukru

hrst čerstvého špenátu

2 lžíce bazalkového pesta

 

Cibuli nakrájejte na jemno, mrkev a petržel na tenká čtvrtkolečka a všechno nechte na středně silném plameni 2 minuty orestovat v rendlíku s olejem. Zalijte vodou a mírně osolte. Přidejte na plátky nakrájenou cuketu, žampiony a na kostičky nakrájené zelí. Nechte vařit 5 minut. Přilijte zeleninovou šťávu, uveďte k varu a vypněte oheň. Nakonec vložte špenát. Dochuťte solí, pepřem, špetkou cukru. Na talíři ozdobte lžící pesta.

 

 

Cizrnová polévka

(2 porce)

50 g cibule (1 malá cibule)

1 lžíce oleje

100 g uzeného tofu

200 ml vody

300 ml zeleninové šťávy Relax Vega Slunečné Mexiko

80 g vařené cizrny (může být z plechovky)

sůl, pepř

nasekaný koriandr

2 lžíce kysané smetany

 

Cibuli nakrájejte na jemno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte na kostičky nakrájené tofu, chvilku orestujte a zalijte vodou a zeleninovou šťávou. Vložte cizrnu, ochuťte solí a pepřem a nechte chvíli vařit. Na talíři ozdobte kysanou smetanou a koriandrem.

 

 

Rybí polévka s krutony

(2 porce)

200 ml vody

300 ml zeleninové šťávy Relax Vega Středomořská zahrada

70 g uzeného lososa

2 lžíce kysané smetany

sůl

nasekaný kopr

1 plátek bílého toustového chleba

špetka mleté skořice

 

V rendlíku uveďte k varu vodu a zeleninovou šťávu. Přidejte kysanou smetanu a stáhněte z ohně. Vložte na kousky nakrájenou rybu a nasekanou bylinku. Dochuťte solí. Podávejte s chlebem nakrájeným na kostičky a nasucho opečeným na pánvi a posypaným skořicí. Doporučená cena zeleninových šťáv Relax Vega Slunečné Mexiko, Provensálská pole a Středomořská zahrada (500 ml) je 24,90 Kč v síti supermarketů a hypermarketů.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM

 


Komentáře

Napsat komentář