Víkendové pečení


K chalupářským víkendům neodmyslitelně patří i vonící moučník, vytažený z trouby sporáku nebo kachlových kamen.

Víkendové pobyty na chalupě, to není jen práce na zahradě a při údržbě domu, ale také odpolední káva či čaj a samozřejmě i dobrý domácí moučník. Při jeho přípravě je ideální využívat sezonní ovoce a plody ze zahrady – teď je například doba jablek, hrušek, švestek a také ořechů. Ty a ještě rozinky i různé koření jako skořici, hřebíček, badyán a další můžeme přidávat k ovoci. Zajímavě pečivo ochutí, a proto ani není třeba dávat tolik cukru.

A protože na složité a pracné pečení není většinou na chalupě čas, favority jsou například koláče, které jsou snadné na přípravu a rychlé na upečení. Ovšem ne každý si potrpí na sladké – pro ně máme tip na dvě slané dobroty.

www.pecenijeradost.cz, www.rapso.cz

Ořechovo-jablečný koláč

340 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g tuku hera, 100 g vlašských ořechů, 3 velká jablka (kyselá), 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr

V míse zpracujeme tuk s cukry do hladkého vláčného těsta. Pak postupně přidáme žloutky. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a sodou. Pak opatrně přidáme sníh ušlehaný z bílků. Nakonec lehce vmícháme na kostičky nakrájená jablka, nasekané vlašské ořechy a předem namočené rozinky. Těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 30 až 35 minut. Na závěr koláč posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme vlašskými ořechy.

Švestkový medovník

4 šálky mouky, 2 šálky mléka, 1 šálek moučkového cukru, 250 g rostlinného tuku hera máslová příchuť, 2 vejce, 2 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1,5 lžičdý ky jedlé sody, 1 lžičky prášku do pečiva, 1 šálek povidel, švestky

Utřeme vejce s cukrem, přidáme přepuštěný tuk a smícháme. Pak přisypeme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodu a kakao. Přilijeme mléko a vše smícháme dohromady. Nakonec vmícháme povidla, perníkové koření a vypeckované a na větší kusy nakrájené švestky. Dobře promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo do dortové formy. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi hodinu. Po vystydvíkeNdové nutí podáváme pocukrovaný nebo politý rozpuštěnou čokoládou.

Marocká sýrová placka

225 g ovčího sýra, 3 vejce, 125 ml sladké smetany, 125 ml řepkového oleje rapso, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 500 g mouky, 1 prášek do pečiva, 1 červená paprika, 1 lžíce řepkového oleje rapso, 60 g černých oliv bez pecek, pár snítek tymiánu a rozmarýnu, 2 stroužky česneku, trochu hrubé soli na posypání

170 g ovčího sýra rozmačkáme vidličkou na jemno. Vajíčka rozšleháme se smetanou, olejem, solí a tymiánem a přimícháme sýr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme sýrovovaječnou směs. Pomocí ručního mixéru uhněteme vláčné těsto. Olivy a papriku nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta. Těsto přendáme na pomoučený vál, vyválíme z něho placku, kterou přeneseme do olejem vymazané koláčové formy (průměr 28 cm). Pokapeme olejem, rozdrobíme na něj zbytek ovčího sýra a posypeme plátky česneku, bylinek a krystalky soli. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 40 minut do zlatova. Placku servírujeme s pyré z papriky a oliv ochuceným bylinkami.

Rychlý koláč s hruškami

125 g rostlinného tuku hera máslová příchuť, 10 lžic moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 400 g hrušek (nebo jablek), 1 vanilkový cukr

Utřeme tuk s cukry, pak postupně přidáme žloutky. Nakonec přisypeme mouku a prášek do pečiva a vše dobře smícháme. Připravíme si dortovou nebo koláčovou formu, kterou vymažeme a vysypeme strouhankou nebo kokosem. Těsto vlijeme do formy, navršíme rozkrájené ovoce a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 50 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.

Jablkový koláč se skořicí

1 kg jablek, šťáva z 1/2 citronu, 3 vejce, 1 hrnek přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 kelímek smetany, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 hrst rozinek, 1 lžíce moučkového cukru se špetkou vanilky na poprášení, 2 lžíce mandlových lupínků, tuk a hrubá mouka na formu

Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince, nakrájíme je na kolečka asi půl centimetru silná a promícháme s citronovou šťávou. Vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s kypřicím práškem, skořici, hřebíček, šlehačku a promícháme. Nakonec vmícháme propláchnuté rozinky a těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Část jablek zatlačíme rovnoměrně do těsta a povrch těsta poklademe kolem dokola plátky jablek tak, aby se překrývaly. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a mandlovými lupínky.

Muffiny s rajčaty a olivami

255 g mouky, 250 ml mléka, 125 g rostlinného tuku hera, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 100 g slaniny, 50 g černých oliv, 10 kusů sušených rajčat, sůl, pepř, tymián, petržel nebo jiné oblíbené bylinky

Smícháme mouku a prášek do pečiva a přidáme nakrájenou slaninu, olivy, sušená rajčata, špetku soli a trochu pepře. Vše smícháme dohromady a promícháme. Pak postupně přidáváme mléko, rozpuštěný tuk, bylinky a vždy zamícháme. Lžící dáváme těsto do papírových košíčků či formy na muffiny, ale jen do 2/3 objemu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–40 minut.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář

SÝR NA GRIL

Delikatesou mezi grilovanými pokrmy je Balsýr na gril, vyráběný žirovnickou mlékárnou. Jde o speciální sýr balkánského typu obalený dvěma druhy koření, vhodný pro grilování. Hodí se ale i na smažení, zapékání, nakládání i nadívání, například do plněných pečených paprik, nebo jako příloha do salátů. Balení obsahuje dva kusy 100g sýra obalené ve směsích koření česnek a pikant. Sýr se vyrábí ručně, z českého mléka. Je tak zaručen nižší obsah sušiny a soli. Balsýr koupíte v síti hypermarketů i v maloobchodních prodejnách za 47,90 kč.