Veselé svačiny (nejen) pro děti


Svačina neodmyslitelně patří k pravidelnému dennímu režimu každého školáka. Nejenže napomáhá soustředění, ale pokud se při její skladbě držíme zásad zdravého stravování bez přemíry tuků a cukrů, lze díky ní předcházet obezitě. Jíme i očima a u dětí to platí dvojnásob. Proto jim svačiny ve dnech, kdy jsou doma, můžeme připravit v podobě zábavných obličejíčků a zvířátek.

 

 

Moudrá sova

 

 

Tip:

Při přípravě je dobré si jednotlivé ovocné a zeleninové komponenty, krémy a pomazánky nachystat předem a dekorovat vše až těsně před podáváním, aby chlebíčky zůstaly křehké a křupavé.

 

Střapatý kluk

slané, 4 kusy

 

4 plátky Racio Silouette rýžové s jáhlami

Krém:

60 g krémového sýra

30 g polotučného tvarohu

30 g taveného nízkotučného sýra

sůl

Dekorace:

100 g sýru typu blaťácké zlato

1 vejce vařené na trvrdo

2 černé olivy

4 plátky šunky

2 ředkvičky

kousek žluté papriky

1 cherry rajčátko

 

Střapatý kluk

Připravíme si dekorace – ze šunky vykrojíme kroužky, zbytek šunky posekáme na jemno a nasypeme do misky. Přimícháme krémový sýr s tvarohem a taveným sýrem, popřípadě přisolíme.

Vejce překrojíme na polovinu a potom na plátky. Z oliv vykrojíme malé čočky na panenky očí, sýr typu blaťácké zlato prolisujeme přes lis na česnek, ředkvičky nakrájíme na plátky, šery rajčátko rozkrojíme na čtvrtiny, z papriky vyřízneme klínky na nos.

Chlebíček potřeme krémem, položíme na něj plátek šunky, naaranžujeme vlasy z nudliček sýra a dotvoříme obličej  podle obrázku.

 

 

Moudrá sova

sladké, 4 kusy

 

4 plátky Racio Silouette rýžové s jáhlami

8 plátků Racio Simply karotka

Krém:

150 g polotučného tvarohu

100 g mascarpone

1 polévková lžíce hnědého cukru

Dekorace:

hroznové víno

jahody

 

Tvaroh vyšleháme s mascarpone a  cukrem do hladka. Jahody rozkrájíme na plátky, z kterých budou oči a klínky, které vytvoří zobák a drápky, víno nakrájíme na čtvrtiny, které dotvoří vzhled očí.

Chlebíček potřeme krémem, na něj přilepíme kroužky Simply, přidáme plátky a dílky jahod a dokončíme pokrájeným vínem.

 

 

Rozpustilé rybičky

12 kusů

 

Korpus:

24 plátků Racio Free Style pečené brambory s kmínem

Krém:

100 g růžiček brokolice

100 g lučiny

100 g měkkého polotučného tvarohu

sůl

Dekorace:

mrkev

jarní cibulka

žlutá a červená paprika

 

Rozpustilé rybičky

Brokolici nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme do měkka. Scedíme ji a zprudka zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Necháme okapat a v sekacím strojku nasekáme na jemno.

V misce smícháme lučinu s tvarohem, přidáme brokolici a osolíme. Z plátků oloupané mrkve a natě jarní cibulky si vykrájíme rákosí a z paprik (pomocí vykrajovátek na cukroví) rybičky. Chlebíčky natřeme krémem a potom je po dvou slepíme k sobě. Doplníme rákosím a rybičkami.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: RACIO


Komentáře

Napsat komentář