Vaříme z rostlinných nápojů


Na trhu se objevují stále nové druhy rostlinných nápojů, které do jídelníčku zařazují jak vegetariáni, tak lidé, kterým nevyhovuje kravské nebo kozí mléko. Rostlinné nápoje totiž neobsahují kasein, cholesterol ani laktózu. Z tohoto důvodu nacházejí rostlinné nápoje svou nezastupitelnou roli hned u několika typů diet –  bezlaktózové, nízkocholesterolové, diabetické, při redukci hmotnosti, při nejrůznějších alergiích. Z pohledu výživového odborníka je však vhodné zařadit rostlinné nápoje do jídelníčku i zdravých dětí a dospělých.

 

Dýňový krém (polévka)

 

Sójový, ovesný, mandlový, lískooříškový, kokosový a rýžový nápoj ale nejsou určeny jen k přímé konzumaci, použijeme je při přípravě pokrmů tam, kde bychom použili kravské mléko. A k dispozici máme i rostlinnou alternativu smetany.

 

Dýňová polévka s avokádem

500 g dýně (např. muškátová nebo Hokkaido)

1 menší cibule

1 stroužek česneku

50 g hladké mouky

500 ml sójového nápoje Alpro Original

500 ml Alpro Cuisine

1/2 avokáda

tymián, šalvěj

olivový olej

sůl

 

Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme do zlatova na olivovém oleji. Přidáme oloupanou, semen zbavenou a na menší kusy nakrájenou dýní, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Original.  Po změknutí dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dochutíme solí, nebo pepřem. Polévku provaříme. Pro jemnější konzistenci ještě můžeme přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem.

 

Nebeská kaše

 

Nebeská kaše s mandlemi a mátou

250 ml mandlového nápoje Alpro

75 g ovesných vloček

špetka mleté ​​skořice

čerstvě nasekaná máta

med

jablko

citron na pokapání

nasekané mandle

 

Mandlový nápoj Alpro nalijeme do malého hrnce, přisypeme ovesné vločky a přidáme špetku skořice. Necháme 3 minuty vařit a poté hrnec odstavíme. Přimícháme čerstvě nasekanou mátu a trochu medu. Jablko nakrájíme na kousky, pokapeme citronem a přidáme do kaše. Na závěr posypeme nasekanými mandlemi.

 

Pečené filátko z mořského okouna

 

Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet

4 filety z mořského okouna (4 x 150 g)

600 g brambor

1 svazek koriandru

400 ml lískooříškového nápoje Alpro

300 ml kokosového mléka 

1 limetka

250 ml Alpro Cuisine

olivový olej

na jemno nasekané bylinky

cukr

sůl

 

Horké uvařené brambory smícháme s Alpro Cuisine a lískooříškovým Alpro nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr. Kokosové mléko svaříme s trochou Alpro Cuisine, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou. Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.

 

Palačinky

 

Palačinky z rýžového nápoje Alpro a pomerančové kůry plněné Alpro dezertem Speculoos s domácím hruškovým kompotem

300 ml rýžového nápoje Alpro  

1 vejce

200 g polohrubé mouky

1 pomeranč

1 Alpro dezert Speculoos

2 hrušky

200 ml bílého vína

1 celá skořice

100 g cukru

 

Rýžový nápoj, vejce, mouku a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké palačinkové těsto. Na střední teflonové pánvi pečeme palačinky na troše oleje. Oloupané a vypeckované hrušky nakrájíme na měsíčky nebo 2 cm kostky. Víno, cukr a skořici necháme povařit v kastrůlku, dokud se nevypaří alkohol. V této várce povaříme zhruba 4 minuty hrušky. Necháme v lednici přes noc vychladit. Podáváme s palačinkami plněnými Alpro Speculoos dezertem.

 

Čokoládový krém

 

Krém z hořké čokolády s kokosovou omáčkou a jahodami

500 ml kokosové alternativy smetany Alpro Coconut Cuisine

300 g hořké čokolády

2 lžíce strouhaného kokosu

vanilkový lusk

30 g cukru

kůra z jedné limetky

 

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout, aby nebyla horká. 300 ml kokosové smetany Alpro Coconut Cuisine a strouhaný kokos zamícháme do rozehřáté čokolády. 200 ml kokosové smetany Alpro Coconut Cuisine, vanilkový lusk, kůru z jedné limetky a cukr svaříme do lehce husté omáčky. Podáváme s čerstvými jahodami nebo jiným čerstvým ovocem.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ALPRO


Komentáře

Napsat komentář