Umíte podávat víno?


I po svátcích se najde spousta příležitostí otevřít si lahev vína. Ne každý ale má doma správnou sklenku pro každý typ vína.

 

Sklenky na červené víno

 

Máte raději červené nebo bílé víno? Červená vína obecně vyžadují větší kalíšky, protože potřebují interakci se vzduchem. Takové sklenice jsou praktické, protože se zároveň hodí i pro těžší bílá vína jako je třeba Chardonnay. Pro většinu suchých a polosuchých bílých vín je ideální sklenicí ta se štíhlým kalíškem, který velmi dobře uvolňuje vůni a aroma. Sklenička na šumivá vína by zase měla být štíhlá a vysoká.

 

 

Jen takový tvar zajistí chladnou teplotu sektu, správné perlení vína a uvolnění aroma. Sklenička na pravé šampaňské je v kalíšku širší a má zúžený otvor, který udržuje bublinky v kalíšku. Naopak sklenice na vína Rose mají kalíšek nahoře rozevřený, aby víno mohlo proudit v širším proudu přímo na sladké senzory na jazyku. To stejné platí pro všechna dezertní vína. Obecně vybírejte sklenice s širokým podstavcem, aby pevně stály, na vysoké nožce, aby ruce nepřenášely na víno teplo, a čiré sklo bez pórů, aby nezkreslovalo zabarvení vína.
TEXT. REDAKCE
FOTO: LUXURY TABLE, VILLEROY & BOCH, IKEA, TCHIBO


Komentáře

Napsat komentář