Silikon v kuchyni


Silikonové nádoby a pomůcky do kuchyně si v posledních letech získávají přední místa na pomyslném žebříčku oblíbených kuchyňských pomůcek.

Toto náčiní se hodí pro vaření, pečení, ohřívání v mikrovlnné troubě, k použití v mrazničce a k přípravě jídel. Užijeme je na pečení bábovek, dortů, koláčů, sekané, ale rovněž k přípravě zmrzliny, huspenin a aspiků. Nádoby se mohou umývat v myčce.

Formy na pečení

V obchodech se prodávají hladké i vroubkované formy na muffiny, na bábovky, dorty a koláče. V tomto zboží najdeme i medvídka, sněhuláka, hvězdy, stromeček a další tvary. V posledních letech se objevují plata na vánoční cukroví, například na vanilkové rohlíčky, ořechy, pracny, na čokoládové pralinky nebo na oblíbené makronky. U produktů ze silikonu oceňujeme hlavně to, že se nepřipalují, těsto se nelepí na stěny a lze ho lehce vyklopit z formy ven. Nádoby není potřeba vymazávat a vysypávat moukou. Obvykle tak učiníme v případě, kdy v nich pečeme poprvé.
Opatrní musíme být v okamžiku, kdy formu vkládáme s těstem (třeba na bábovku) do trouby, protože materiál je pružný, tvar formy se snadno deformuje a náplň se může vylít. Výrobci doporučují nádobu položit na plech a teprve potom plnit těstem. Rovněž ve formě nemanipulujeme s ostrými předměty a nekrájíme v nich nožem, protože bychom měkký materiál mohli proříznout. V nádobách používáme jen silikonové, plastové či dřevěné kuchyňské náčiní.

Další pomocníci

V kuchyni oceníme také silikonové pásky na rolády a ptáčky, rozlišovače na skleničky, pokličky na hrnce, podložky pod horké hrnce, chňapky, čajítka, cedníky, trychtýře, formy na led a nanuky, na pudink, mašlovačky, stěrky, podložky na pečení a vál. Jejich hlavní výhodou je, že se snadno čistí a nevážou na sebe pachy. Navíc jsou velmi skladné, mohou se srolovat do ruličky i poskládat, a zaberou tak minimum místa.

Volíme kvalitu

Vybíráme si kvalitní výrobky od renomovaných výrobců. Jejich výrobky jsou při běžném použití téměř nezničitelné a jsou zdravotně nezávadné.

www.decodoma.cz, www.dedra.cz, www.domapotrebuju.cz, www.kika.cz, www.produm.eu, www.tchibo.cz, www.tescoma.cz, www.vasekuchyne.cz, www.vseprokuchyne.cz

Text: Helena Štětinová
Foto: Archiv firem

Silikon v kuchyni


Komentáře

Napsat komentář

Víte, že…

  • Silikonové formy odolávají teplotám od -40 °C do +230 °C. Jsou vhodné do klasické i mikrovlnné trouby a mrazničky.
  • Díky dobré tepelné vodivosti se zkrátí také doba pečení, a to až o třetinu.

Dobré rady

  • Formy vymazáváme pouze u komplikovanějších tvarů, doporučuje se natřít je slabou vrstvou oleje.
  • Upečený výrobek vyklápějte z formy až po jejím vychlazení.
  • Před prvním použitím silikonovou formu umyjeme vodou s kapkou saponátu, opláchneme a osušíme.
  • Silikonové formy myjeme v teplé vodě s přídavkem saponátu měkkou houbičkou nebo v myčkách na nádobí.
  • Nepoužíváme je na na plynovém vařiči nebo grilu.