Recepty s balzamikovými krémy zahřejí


S přicházejícím podzimem se postupně do jídelníčků vkrádají jídla, která zahřejí. Místo salátů to jsou polévky, místo grilovaných ryb zase pečené maso. V hřejivých receptech se uplatní různá ostřejší koření, ale i balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou. Šéfkuchař restaurace La Casa Argentina Jan Souček připravil několik receptů, které se výborně hodí právě na chladné večery – například pečenou vepřovou kýtu marinovanou v BBQ a chili balzamikovém krému a vepřové kotlety se švestkovou omáčkou s fíkovým balzamikovým krémem. A pokud dáváte přednost pokrmům více se zeleninou, vyzkoušejte pečenou papriku plněnou mletým masem s rajčaty, olivami a klasickým balzamikovým krémem.

 

 

Na českém trhu je celkem pět příchutí balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou: klasický tmavý, svěží citrusový, nasládlý fíkový, a letos přibyly příchutě chili a BBQ. Ty se hodí na jakékoli maso, ať už pečené nebo grilované.
Balzamikové krémy se vyrábějí redukcí z balzamikového octa Kalamáta Papadimitriou, který je ze 100 % pouze z korintských rozinek sušených na slunci. Ty mu zaručují vyváženou sladkokyselou chuť, která se pak promítá i do balzamikových krémů. Všechny krémy mají jen 17 kalorií v jedné porci, žádný tuk ani lepek.

 

 

Pečená vepřová kýta špikovaná slaninou, marinovaná v BBQ a chili balzamikovém krému s opečenou cibulkou

 

800 g vepřové kýty

200 g anglické slaniny

3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

6 lžic BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

2 lžíce nasekaných bylinek

4 stroužky česneku

2 lžíce dijonské hořčice

150 g másla

4 cibule

sůl

 

Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a řádně osolíme a opepříme. Z BBQ a chili balzamikového krému, dijonské hořčice, bylinek a rozmačkaného česneku připravíme marinádu, ve které maso marinujeme alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Cibuli nakrájíme na nudličky, které zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Maso vložíme do zapékací mísy, přidáme 250 ml vody, máslo, osmaženou cibulku a pečeme přiklopené v troubě na 160 °C cca 2–3 hodiny, dokud maso nebude měkké. V průběhu pečení maso obracíme, doléváme dle potřeby vodu a přeléváme výpekem. Po změknutí dopečeme maso ještě 15–20 minut na cca 200 °C dozlatova. Jako přílohu podáváme brambory.

Tip: pokud máte čas, vyzkoušejte pomalé pečení při teplotě 85 °C cca 10 hodin, maso poté bude růžové a bude se rozpadat.

 

 

Vepřové kotlety s omáčkou ze švestek a fíkového balzamikového krému

 

4 vepřové kotlety s kostí

2 polévkové lžíce nasekaných bylinek (tymián a rozmarýn)

3 lžíce švestkových povidel

400 ml červeného vína

3 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

1 kávová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

50 g krystalového cukru

50 g másla

solamyl na zahuštění

šťáva z jedné limetky

olej

sůl a pepř

 

Kotlety osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami. V kastrůlku rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme povidla, víno, zázvor, med, limetkovou šťávu a fíkový balzamikový krém. Necháme svařit do konzistence omáčky, podle potřeby můžeme zahustit solamylem. Dochutíme solí a zašleháme ztuhlý kousek másla. Maso opečeme na středně rozpálené pánvi z obou stran asi 10 minut, podle potřeby můžeme kotlety dopéct v troubě. Na talíři přelijeme švestkovou omáčkou.

 

Pečená paprika plněná mletým masem se slaninou, rajčaty, olivami a klasickým balzamikovým krémem

4 červené papriky

 

400 g mletého masa

3 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

100 g slaniny

2 kávové lžičky solamylu

2 vejce

1 polévková lžíce mouky

4 rajčata

4 stroužky česneku

100 g oliv

3 lžíce olivového oleje

2 cibule

1 snítka rozmarýnu

1 snítka tymiánu

 

Mleté maso smícháme se solamylem, vejcem, na kostičky nakrájenou slaninou, dvěma stroužky rozmačkaného česneku, nasekanými bylinkami a ochutíme solí a pepřem. Papriku ukrojíme tak, abychom ji mohli plnit – ukrojíme plátek od stopky, odstraníme jádřinec a naplníme masem. Plnou papriku zakryjeme odkrojeným „víčkem“. V zapékací misce smícháme nakrájená rajčata, cibuli nakrájenou na měsíčky, stroužky česneku, bylinky, olivový olej a klasický balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou. Přidáme naplněné papriky a lehce podlijeme vodou. Pečeme v troubě na 165 °C cca 40 minut.

 

Dobrou chuť!

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIRMY


Komentáře

Napsat komentář