Pečeme v domácí pekárně

POPULÁRNÍM KUCHYŇSKÝM SPOTŘEBIČEM SE STALA V POSLEDNÍ DOBĚ DOMÁCÍ PEKÁRNA.

Lze v ní velmi jednoduše připravit nejrůznější druhy chleba, na jaké si jen vzpomenete. A bez složité přípravy – stačí jen vložit potřebné suroviny, nastavit vhodný program a pekárna sama zpracuje těsto a pak upeče. Chléb můžeme péct z různých druhů mouky, přidávat všelijaká koření, semínka, zeleninu, kousky sýru, uzeniny. U sladké verze obohatíme chléb třeba o rozinky, sušené ovoce, čokoládu, ořechy. Pokud koupíme už hotovou směs na chleba, budeme mít pečení ještě snazší.

Pekárna umí péct i nejrůznější moučníky, perníky, bábovky apod. Pokud chceme mít moučník v jiném než „chlebovém“ tvaru, pekárnu použijeme jen na zpracování těsta a pak moučník, rohlíky, bagetky, housky a další vytvarujeme ručně a upečeme v troubě.

Pekárna se ale hodí i na přípravu dalších pokrmů – uvaříme v ní marmeládu, upečeme sekanou, paštiku, uděláme si domácí máslo či jogurt, uvaříme rýži, zapečeme těstoviny.

Na trhu je již několik kuchařek s recepty pro domácí pekárny, my jsme některé vybrali z knihy Domácí chléb a jiné pečivo od Cécile Decauxové. Recepty můžete obměňovat podle vlastní fantazie a postupným zkoušením si vytvořit vlastní oblíbené pečivo. Lžička instantního (sušeného) droždí = 1/2 balíčku čerstvého (10,5 g).

Jednoduchý bílý chléb

1,5 lžičky instantních kvasnic, 500 g pšeničné mouky hladké polosvětlé, 300 ml vody, 1,5 lžičky soli

Suroviny vložíme v daném pořadí do nádoby pekárny. Spustíme program pro bílý chléb s volbou „tmavá kůrka“.

Trojzrnný chléb

1,5 lžičky instantních kvasnic, 500 g pšeničné mouky hladké polosvětlé, 310 ml vody, 1,5 lžičky soli, 30 g hnědých lněných semínek, 20 g sezamových semínek, 20 g nemletého máku

Suroviny vložíme v daném pořadí do nádoby pekárny. Zapneme program pro bílé pečivo s volbou „tmavá kůrka“.

Domácí pivní chléb

100ml vody, 250ml piva, 2,5 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 100 g žitné mouky, 400 g pšeničné hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí

Do formy postupně dáváme suroviny v uvedeném pořadí. Voda i pivo by měly být vlažné. Máme-li pivo z chladničky, přidáme vodu horkou. Pokud start pekárny odkládáme, nemělo by droždí přijít do styku s vodou. Nastavíme pekárnu: velikost chleba střední (750 g), barva kůrky tmavá, program základní (3 h). Upečeme.

Vláčná brioše

2 lžičky instantních kvasnic, 60 g cukru, 500 g pšeničné mouky polohrubé výběrové, 2 vejce, asi 160 ml mléka, 1 lžíce koňaku, 100 g másla, 1,5 lžičky soli

Suroviny dáme v daném pořadí do nádoby pekárny, zvážíme vejce a doplníme mlékem na 260 g (nebo 260 ml). Spustíme program pro bílé nebo sladké pečivo s volbou „světlá kůrka“.

Dýňový chléb

200 ml kefírového mléka, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 2 lžičky cukru, 200 g celozrnné žitné mouky, 270 g hladké pšeničné mouky, 280 g celozrnné pšeničné mouky, 3 lžičky sušeného droždí, 230 g jemně strouhané dýně, 70 ml vody; na posypání: dýňová semínka

Do nádoby dáme suroviny – kromě vody -v uvedeném pořadí. Při hnětení doléváme vodu podle hustoty těsta. Po zaznění signálu sypeme dýňová semínka. Zvolíme program Klasik, velikost 2, stupeň propečení střední.

Veka s müsli

2 lžičky instantních kvasnic, 20 g cukru, 400 g pšeničné mouky polohrubé výběrové, 1 vejce, přibližně 230 ml mléka, 30 g másla, 1 vejce, 100 g müsli se sušeným ovocem Suroviny (kromě müsli) vložíme v daném pořadí do nádoby pekárny, zvážíme vejce a doplníme mlékem na 280 g (nebo 280 ml). Müsli vsypeme do dávkovače, pokud je součástí přístroje, jinak je přisypeme, až zazní signál. Spustíme program pro bílé pečivo s volbou „světlá kůrka“.

Perník

1,5 lžičky instantních kvasnic, 30 g cukru, 300 g pšeničné mouky výběrové polohrubé, 200 g žitné chlebové mouky tmavé, 1 vejce, asi 240 ml vody, 100 g medu, 30 g másla, 1 lžíce skořice, 1,5 lžičky drceného anýzu, po 1/2 lžičce mletého zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku (nebo 2 lžíce perníkového koření), 1 lžička soli

Suroviny vložíme v daném pořadí do nádoby pekárny. Vejce zvážíme a dodáme vodu do hmotnosti 290 g. Spustíme program pro celozrnný chléb s volbou „světlá kůrka“.

Bábovka bez mouky (bezlepková)

4 vejce, 140 ml oleje, 140 g cukru moučka, 4 balíčky pudinkového prášku, 1 prášek do pečiva

Suroviny dáme do nádoby v uvedeném pořadí. Zvolíme program moučník. Pudinky lze různě kombinovat, např. dva vanilkové a dva čokoládové nebo banánové či karamelové. Lze přidat lžíci rumu. Pokud bychom chtěli vylepšit kousky čokolády, musíme přidat i lžíci mouky. Hotovou bábovku lze pocukrovat, přelít polevou, rozkrojit a namazat marmeládou či krémem.

Meruňková marmeláda

1200 g meruněk, 500 g želírovacího cukru 2:1, 1 lžička kyseliny citronové

Vypeckované meruňky rozmixujeme, přelijeme do nádoby na pečení chleba. Přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou. Lehce promícháme a pekárnu nastavíme na program jam/džem. Hotovou marmeládou naplníme sklenice, uzavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme 5 – 10 minut stát, pak otočíme zpět. Takto připravíme marmeládu z libovolného ovoce, které můžeme mixovat nebo rozmačkat (jahody, broskve atd.)

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PROFIMEDIA.CZ

Pečeme v domácí pekárně