Patero rad pro zdravá játra


Začátek každého nového roku tráví lidstvo ve znamení napravování tělesných hříchů roku předešlého. Přestává kouřit, hubne, přestává jíst čokoládu, plní fitka a přestává s alkoholem. Nastává období čištění těla od „civilizačních nánosů“. Ačkoliv pak řadu těchto chvályhodných pokusů nedodržíme, je určitě správné pomáhat tělu zregenerovat se z důsledků naší špatné životosprávy. Jedním z velmi důležitých orgánů, na který bychom neměli zapomínat, jsou naše játra.

 

 

Šetřte svá játra
Játra jsou jedna velká chemická čistička v našem těle a jako taková potřebují naši péči a občas také sama „vyčistit“.  Období Vánoc s firemními večírky, náročnými svátky a divokou oslavou konce roku jsou takovým ročním „posledním hřebíčkem“, po kterém bychom si měli dát tělo trochu do pořádku.
Ve spolupráci s internistou MUDr. Františkem Križanovičem jsme pro vás připravily patero rad, jak si udržet zdravá játra, aby dokázala průběžně zvládat přísun všech tělu nepřátelských látek a spolehlivě je likvidovat.

 

K ochraně jater přispívá Liporacin

1. Čeho se vyvarovat?
Nápojů s obsahem alkoholu, ale i těch slazených, pasterizovaných, sycených a příliš chladných, ztužených rostlinných tuků, živočišných tuků, umělých sladidel, uzenin a masových konzerv. Dále pozor na chemické přísady potravin a zejména éčka, játra ovšem zatěžují i kosmetické přípravky!

2. Jaké jsou vhodné potraviny?
Masa s nižším obsahem tuku, z mléčných výrobků pak kvašené mléčné produkty (acidofilní mléko, pravý jogurt), luštěniny, obiloviny a celozrnné produkty, z tuků čerstvé máslo a za studena lisované oleje (v malých množstvích), samozřejmě dostatek zeleniny (zvláště vhodný je zeleninový salát ochucený jablečným octem) a nakonec to nejvhodnější – kysané zelí a kvašené okurky (samozřejmě bez přidání cukru).

3. Stravovací režim
Je třeba jíst v menších dávkách a pravidelně (4 – 5 krát denně) a dbát na vyváženost a pestrost stravy. Nesmí se rozhodně hladovět, protože hlad poškozuje játra! Jídla ovšem nesmažit a nefritovat. Musí se dodržovat dostatek sacharidů jako zdroje energie a bílkovin pro správnou regeneraci jater. Množství bílkovin by mělo tvořit asi 1g  na 1 kg váhy člověka denně.

4. Vyhýbejte se xenobiotikům
Xenobiotika jsou již zmiňované různé tělu cizí látky, které játra přetvářejí na látky tělu vlastní. Sem patří různé léky, konzervanty, alkohol, tzv. „éčka“, dochucovadla, barviva a jiné přídatné látky v potravinách. Pro mnohé může být překvapením, že sem patří i látky, vstupující přes pokožku – kosmetické přípravky, sprchové gely, čisticí prostředky, antiperspiranty, nebo léčiva aplikovaná přes kůži. V dnešní době je těžké se jim vyhýbat, např. při nutnosti užívání mnoha léků. V tomto případě a také jako prevenci či v rámci pravidelného čistícího cyklu užívejte hepatoprotektivní látky, které pomohou ochraně a regeneraci jater v čase jejich nadměrné zátěže. Vhodný je v medicíně osvědčený silymarin, extrakt z byliny ostropestřce mariánského, který v silně koncentrované podobě naleznete například v přípravku Liporacin. Je vhodné jej užívat jak preventivně, tak samozřejmě při onemocnění jater. Jiným přípravkem, kombinujícím játrům prospěšné látky, jako je cholin, ostropestřec mariánský, inositol, vitaminy C a E, vápník a kyselina pantotenová je například VULM Esence Forte.

5. Odpočinek a okysličení krve
Pokud jsme hovořili o režimu stravovacím, neméně důležitý je i režim spánkový a odpočinkový. Dostatek spánku a aktivní odpočinek v podobě pohybu v přírodě a na zdravém vzduchu není standardní klišé. Okysličená krev je pro játra v jejich specifické roli velmi důležitá. To souvisí nejen s čistým vzduchem, ale také se správným dýcháním.

 

VULM Esence Forte kombinuje cholin, ostropestřec mariánský, inositol, vitaminy C a E, vápník a kyselinu pantotenovou

Nepodceňujte nebezpečí alkoholu
Jsme rozdílní, co se týče genetické výbavy, stravovacích návyků a vůbec v celkovém přístupu k životosprávě, a tak reakce každého z nás na stres, léky a alkohol je odlišná. Proto ne každý pravidelný konzument alkoholu má poškozená játra. Existuje ovšem vypočítané množství alkoholu, které s vysokou pravděpodobností způsobí vážné poškození jater u většiny osob. Příjem 80 gramů alkoholu denně, tj. přibližně 0,7 litru vína, po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater, tzv. cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco přes 2 dl vína denně.

 

Komu hrozí cirhóza
Ve Francii, zemi vína a koňaku, se diagnostikuje asi 3000 případů alkoholové cirhózy na 1 milion obyvatel, přičemž muži jsou tímto onemocněním postiženi třikrát častěji než ženy. Při denní konzumaci 80 g alkoholu u mužů a 40 g u žen se zvyšuje prevalence cirhózy jater na 25 000 případů na 1 milion obyvatel. Podle jiných údajů byla průměrná konzumace alkoholu u mužů s alkoholovou cirhózou jater průměrně 160 g v průběhu 8 let.
Pro vznik cirhózy je velmi důležitý i časový faktor. Cirhóza se nevyskytuje u pacientů, kteří pijí kratší dobu než 5 let, naopak u těžkých alkoholiků se po 21 letech pití cirhóza vyskytuje přibližně u poloviny. Denní pití alkoholu je samozřejmě nebezpečnější než střídavá konzumace alkoholu.

 

Alkohol může i za ztučnění jater
Steatóza neboli ztučnění jater se při konzumaci alkoholu vyvine poměrně rychle. Už 8 – 10denní intenzivní pití (3 – 6 dl 86% alkoholu) vede k ztučnění jater. V tuto chvíli lze ještě tuto situaci přísnou abstinencí zvrátit. Při pokračující konzumaci alkoholu se steatóza prograduje až do mnohem vážnější steatofibrózy, odkud už je jenom krok ke zmiňované cirhóze jater. U žen se přitom, poněkud nespravedlivě, alkoholová hepatitida a cirhóza vyskytne při konzumaci alkoholu častěji než u mužů.
Nejlepším způsobem, jak se vyhnout těmto potížím, je ovšem rozumný přístup nejen k alkoholu, ale i ostatním látkám, které naším játrům škodí, jako jsou například léky, éčka v nekvalitních potravinách aj.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV


Komentáře

Napsat komentář