Nový dům se starou pamětí


V malebném údolí pod horami se nachází chalupa s členitou zahradou, ve které by se každý rád ztratil. Ač to tak nevypadá, chalupa i zahrada byly zbudovány zcela znovu a od základů.

původní obyvatelé jesenických hor si přepych okrasné zahrady nemohli dovolit. při pohledu ze severní strany je vidět, jak je zahrada členěna do několika úrovní. Vpředu vlevo je menší jezírko

Přijíždíme do malé obce v údolí Jeseníků, kde kromě chalupářů žije trvale dvanáct rodin starousedlíků. Krása zdejší krajiny je dána nejen protékajícím potokem, ale také úbočími okolo něj s četnými remízky. Lokalitu majitel nadšeně komentuje: „Tři minuty přes potok máme skvělou hospodu originálně zdobenou mysliveckými motivy. Občas tam skočíme na pivo či něco dobrého. Pan vedoucí je tak vstřícný, že když se na chalupu sjede společnost, tak nám jídlo přiveze až do domu. Navíc v okruhu do patnácti minut stojí několik nádherných kostelíků, takže vše podstatné pro výlety a procházky je po ruce.“

dokonalá iluze dobového interiéru okořeněného současností. místnost klidu a pohody pro patnáct členů rozvětvené rodiny. když je třeba, dá se stůl prodloužit o další stůl v druhé kuchyni a pak se k němu vejdou všichni

Majitel se původní vetchý dům snažil po léta vylepšit, ale stavení přesto stále neposkytovalo potřebný komfort. V kompletně přestavěném domě se projevuje i krásný vzájemný vztah obou majitelů – staršího manželského páru, který se pro sebe láskyplně snažil vykouzlit co nejpříjemnější odpočinkové místo s ohledem na svůj věk a zdraví. Kachlová kamna, krb, sauna a vířivka, to vše spoluvytváří teplé a útulné domácké prostředí nejen pro ně, ale i rodiny dětí.

Návrat na úplný začátek

„Chalupu jsem koupil před čtyřiceti lety. Původně byla dřevěná, ale vše bylo shnilé. Tak jsme ji vlastníma rukama přestavěli na zděnou. Střecha, krovy i základní vnitřní členění zůstaly zachovány. Vypadala pak velmi slušně a sloužila nám dvacet let.

jako by od nepaměti stál v lůně jeseníků. pohled je ze severovýchodní strany. na levé straně dole, za květinovými truhlíky, je patrný vchod do původního klenutého sklepa, který jako jediný útvar ze staré budovy zůstal zachován

Mezitím zub času vykonal své a pach zatuchliny z původních stropních trámů byl čím dál tím nesnesitelnější. Díky mému podnikání se zlepšila naše finanční situace a navíc jsem potřeboval i nějaké soukromí pro setkávání nejen s rodinou a přáteli, ale i s obchodními partnery. Rozhodl jsem se proto pro kompletní rekonstrukci. Manželka mi ji rozmlouvala s tím, že pokud ji uskutečním, tak už na chalupu nikdy nepojede, protože zničím to, do čeho jsme dali tolik naší práce.

Ukázal jsem jí tedy tu novou krásu, až když to bylo zcela hotové. Snažil jsem se pro nás všechny a zejména pro ni najít a stvořit to naše NEJ. A díky architektu Josefu Bartákovi z firmy Form, který vše dokázal ladně vymyslet a zrealizo vat, se nám to podařilo. Nyní je moje žena z chalupy nadšená a cítí se v ní moc dobře. A pro mne je to hotový relax. Vždy když si ,urvu den‘, tak sem musím jet. Jsou tady fajn lidé, krásné lesy, celá okolní příroda,“ vypráví majitel.

Budujeme od základů

„Léta navrhuji interiéry, nicméně mí dlouholetí spokojení klienti se mi rozhodli svěřit i kompletní rekonstrukci exteriéru jejich chalupy. Šlo jim o to, aby jejich nová chalupa sloužila nejen pro ně, ale také k případné důstojné prezentaci při návštěvě obchodních partnerů.

pohled na plápolající oheň v krbu uklidňuje během mrazivých zimních večerů a zároveň spoluvytváří atmosféru místa

S tím vším souvisela i kompletní změna vnitřních dispozic domu. Klíčovým bylo oddělení soukromých a společenských zón interiéru. Při rekonstrukci hrubé stavby zůstaly zachovány pouze kamenné základy a klenutý sklep, vše ostatní bylo strženo a vybudováno znovu v původním tvaru a velikosti, pouze jsme zvýšili nízké stropy – výšku pokojů.

K dotvoření původního vzhledu jsme jako náhradu občas použili i moderní materiály. Instalovali jsme také obrovské kameny zabudované do okapového chodníku před domem, které zamezují, aby v úzké silniční zatáčce ostatní vozidla nenajela přímo na něj a nestrhla tak venkovní dřevěné přetažení střechy. Všechen nábytek, trámoví, dveře, schody a zábradlí jsme vytvořili a vyrobili v naší firmě Formdesign na zakázku,“ říká architekt Barták.

Úsporné vytápění

ornament v dlažbě a kožešinové čalounění jsou zároveň reminiscencí i projevem doby. Velmi podařená výtvarná kreace pana architekta bartáka. pěkné a praktické. Vytřete a je čisto. není nad dlažbu!

„Studnu máme svou a výdaje za elektřinu včetně nonstop vytápění, vaření, svícení a televize činí přibližně 18 000 Kč ročně. V chalupě je totiž instalováno tepelné čerpadlo s vrtem do země, kterým se odebírá teplo pro vytápění a také pro ohřev vody. Náklady na pořízení tepelného čerpadla včetně podlahového vytápění v přízemí i v prvním patře činí 500 000 Kč, ale náklady na provoz jsou nyní velmi výhodné (1 500 Kč za měsíc při nonstop vytápění chalupy na pokojovou teplotu 17 °C). I když přijedeme v zimě, uvnitř je stále stabilní teplota. Navíc dlažba je tak vlažná, že se po ní dá chodit jen v ponožkách.

Ráno si většinou zatopíme v krbu, který je k nezaplacení. Krásně se na něj dívá a ještě vyhřeje celou místnost. Na nízkou spotřebu elektřiny má také vliv, že je dům dobře izolován a v oknech jsou vakuová trojskla. Zdivo z Porothermu je zvenku doplněno patnácti centimetry tepelné izolace, takže tepelné ztráty jsou minimální. Teplota je konstantní dole i v patře, v zimě je uvnitř teplo a v létě chládek, prostě tak, jak to má být. A tím, že jsme na chalupě každý týden, jsou o to nižší náklady na náš opavský byt,“ dodává majitel.

Klasika v novém hávu

tak prosté a přesto současné a účelné. druhá menší kuchyňka pro případ, že by se obě generace nepohodly, dosud je ale málo využívána...

Jeseníky jsou bývalou sudetskou oblastí postiženou německým exodem. I proto se majitelé rozhodli zachovat původní tvar domu a některé prvky interiéru jako památku na minulost. Chalupa má opět dřevěné štíty a střechu kryjí břidlicové šablony. Zato interiér je kompletně celý nový, při jeho vytváření bylo kromě přání majitelů nutné respektovat také vývody komínů a kamen. V této oblasti se uvnitř domu používala tmavá výmalba – modrá a šedá.

„Majitel chtěl toto zachovat, ale zároveň se cítit teple a pozitivně, proto je celý interiér postaven na kontrastu zatírané tmavé starorůžovočervené výmalby italským benátským štukem (marmorino naturale) a smrkového dřeva. Toto skoro houslařsky čisté dřevo bez suků bylo velmi pečlivě vybíráno a výplně nábytku z něj jsou navíc kartáčované,“ upozorňuje architekt na zajímavý detail.

„Keramickou typovou dlažbu jsme v chodbě i společné kuchyňské a obývací části zkombinovali s dlažebním mozaikovým obrazcem. Všude na stropech jsme vytvořili imitace trámů s lemem a hlavicemi a použili historizující tvary nábytku typické pro tento region. Celek doplňují kovaná svítidla, která jsou z důvodů nízkého stropu všechna nástropní. Jediné visací svítidlo je nad jídelním stolem.

detail podepření trámu je opakujícím se prvkem interiéru

U interiéru nešlo koncepčně o to, napodobovat staré původní zařízení, ale prostě nechat majitele vybrat si a moderními prostředky je posunout tam, kde chtěli – sloupy, skříně kopírující tvar trámoví, moderní vzor hovězí kůže na sedačce, truhla, prádelník, gauče, pohovky atd. Tedy klasické propriety chalupy a vše, co ji činí pohodlnou, s důrazem nejen na tvar a dekor, ale také na funkčnost, materiálovou odolnost a snadnou údržbu. Celou vizi interiéru spatřili majitelé nejprve ve fotorealistických vizualizacích firmy Form, takže výsledek bylo mnohem snadnější si představit,“ vysvětluje architekt Barták. Vše se podařilo zkombinovat a výsledek mluví sám za sebe.

Členitá zahrada

„Jakožto zkušený zahrádkář z Opavy jsem spolu se synem navýšil terén o 1,30 metru již u původní dřevěné chalupy a umístil v něm dvě jezírka. Šlo mi o praktické členění zahrady,“ prozrazuje majitel.

schody v zahradě s truhlíky na květiny jako zábradlím. tudy se dá sestoupit z horní terasy k jezírku

„Nové zahradní aranžmá a skalku navrhl a vytvořil zahradní architekt pan Wieder z Oldřišova. Architekt Barták pak dřívější schody se zábradlovými trubkami přetvořil na schodiště s dřevěným křížovým zábradlím s truhlíky z lazurované borovice a navrhl také dřevník na nářadí a venkovní besídku. Dnes si tady, uprostřed zahrady, můžeme dát dobré jídlo a přitom zůstat v pohodlném chráněném sezení. Kolemjdoucí lidé se často u naší chalupy zastavují a říkají: ,Moc pěkné,’ což mě samozřejmě těší.“

Tři vstupy a vyřezávané schodiště

Do domu jsou tři vstupy – ze silnice, ze společenské místnosti k venkovní besídce a dřevníku a zadní vstup. Vstup ze silnice a zadní vstup propojuje rovně chodba, jíž je dům rozdělen na dvě části – nalevo se nachází privát s dvoupokojovým bytem majitelů a technickou místností s čerpadlem a napravo věšáková stěna s lavičkou, společná místnost rodin dětí s přímým vstupem do zahrady a za ní toaleta s velkou koupelnou, vířivkou a saunou.

oboustranná řezba zábradlí odkazuje na stará řemesla kraje. tento detail obdivuhodného řezbářského díla je současně úžasný i milý

„Vpravo jdeme po dřevěném schodišti s klasicky vyřezávaným zábradlím s nádherným přírodním motivem nahoru do podkroví, kde mají moje děti a vnoučata tři samostatné pokoje a společnou koupelnu s toaletou. Zde architekti řešili pouze vestavěné skříně, dveře a zábradlí, zbytek mobiliáře si dotvořili mladí sami. Schodiště navrhovali a realizovali architekti Formu, samotnou oboustrannou vloženou řezbu zhotovil řez bář pan Nedomlel z Bruntálu,“ shrnuje majitel.

Soukromí rodičů a dětí

Pokoj majitelů domu funguje jako ložnice a zároveň privátní obývací část současně. Červené multifunkční rohové gauče se dají upravením opěradlových polštářů snadno proměnit na postele.

pokoj rodičů s kachlovými kamny postavenými původní technologií panem jaueringem. kamna jsou k nezaplacení, vysoká účinnost a jednoduchá obsluha. jeden košík dřeva na víkend a teplo je v celé chalupě

„Původně jsme chtěli krb tak jako ve společné kuchyni, ale architekt nás přesvědčil na útulnější červená kachlová kamna, na nichž je i lavička a prostor pro dříví. Kamna stavěl původní technologií kamnář pan Jauering,“ vzpomíná majitel. „Do našeho druhého pokoje, privátní kuchyňky, se dostaneme přes chodbu.“

Společná místnost jejich dětí a vnoučat je orientována směrem do zahrady a má část obývací a kuchyňskou. Ty od sebe odděluje skříňka, do níž může zajíždět televize a dřevěný sloup, který navazuje na výklenek. „Ten sloup jsem chtěl, aby místnost působila ještě více chalupářsky,“ doplňuje majitel. „A poličku nad čalouněnou lavicí s hovězí kůží si vyzdobíme našimi památečními předměty. Tím, že je rohový krb otočen na dvě strany, poskytuje dostatek tepla do části s kuchyňskou linkou a jídelním stolem i do obývací části.“

text: JANA STŘEDULOVÁ
foto: Form

Nový dům se starou pamětí


Komentáře

Napsat komentář

Tvůrce interiéru a exteriéru chalupy, Ing. Josef Barták

Tvůrce interiéru a exteriéru chalupy, Ing. Josef Barták (1942), založil roku 1991 firmu Form. Roku 2004 se k němu připojili i jeho dva synové se svou firmou ADDESIGN, čímž vznikla obchodní značka FORMDESIGN. Jedná se o ryze českou rodinnou firmu – otce a dvou synů. Dohromady se zabývají tvorbou a výrobou atypických interiérů na míru i typizovaného a atypického kancelářského, sedacího a stolového nábytku. Jejich zakázky jdou od komerčních prostor přes veřejné budovy až po bytové domy. Před samotnou realizací vytvářejí také fotorealistické vizualizace návrhů projektu. Důraz kladou na ergonomickou kvalitu, technickou dokonalost i původní design, čímž si získali spoustu spokojených zákazníků i řadu význačných ocenění. www.forminteriery.cz

Ještě před stavbou

Nejlepší způsob, jak představit klientovi vypracovaný návrh, je vizualizace. Majitelé si tak mohou do detailů prohlédnout, jak bude výsledek vypadat, vidí dispozice domu, umí si představit rozmístění jednotlivých kusů nábytku a jejich vzájemný poměr mezi sebou.

Nejlepší způsob, jak představit klientovi vypracovaný návrh, je vizualizace.