Nádobí pro čajový dýchánek


Šálek dobrého čaje patří mezi oblíbené rituály, kterým se během dne oddáváme. V zimě navíc zahřeje a v období chřipek bylinkové čaje pomohou s nachlazením.

 

Čaj můžeme podávat rovněž v asijském stylu (Asian style)

 

Čaje můžete podávat v porcelánu, v keramice vyráběné ve velkém i v malých keramických dílnách. Milujete tenký kostní porcelán? Pamatujte, že není vhodný do myčky. Čaj se servíruje i ve skle. Milovníci čaje ocení speciální čínskou čajovou keramiku z polokameniny, porcelánové nebo kameninové výrobky zejména anglické, japonské nebo čínské výroby, které naleznou v čajovnách nebo v e-shopech.
Můžete mít celé servisy nebo jen šálky a vybírat si dekory podle nálady. Jsou chvíle, kdy potřebujete pořádnou dávku teplého nápoje, aby vás postavila na nohy. To přijde vhod větší porcelánový hrnek. Používáte sypané čaje a bylinky? Chce to hrnky s vyluhovacím sítkem.

 

Sada 2 hrnků s vyluhovacím sítkem „Corbusier”. Cena 660 Kč (Marco Polo)

Konvice – porcelán a sklo
Pro přípravu čaje jsou důležité konvice. Existují čtyři základní druhy materiálů: porcelán, sklo, keramika a litina. Porcelán se vyznačuje velkou variabilitou designu a objemů. Speciální malé porcelánové konvičky mají v hubičce sítka, což umožňuje louhování přímo v nádobě. Velké konvice tato sítka obvykle nemají. Porcelán se snadno udržuje. Většina porcelánového nádobí snese umývání v myčce.
Sklo je výhodné v tom, že během přípravy a konzumace dovoluje pozorovat rozvíjení čajových lístků a barvu nálevu. Sklo je proto obzvlášť vhodné k přípravě kvetoucího čaje a většiny Oolongů. Stejně jako porcelán lze i sklo mýt v myčce nádobí. Nevýhodou je, že na materiálu je po čase viditelná čajová patina v podobě hnědých šmouh a například z úzké hubičky se špatně odstraňuje.

 

Konvička s šálkem a podšálkem „Auteil”. Cena 900 Kč (Marco Polo)

Glazovaná a neglazovaná keramika
Keramika je glazovaná, nebo bez glazury. Uvnitř glazovaná keramika se snadno udržuje. Lze ji mýt i saponáty a nijak jí tím nepoškodíte. Nevýhodou je, že se většinou vyrábí ve větších velikostech. Hodí se pro čaje, které nesnesou velké množství nálevů. Tedy ovocné a černé čaje, nebo čaje s mlékem.
Neglazovaná keramika má velkou nevýhodu v nasákavosti. Jde o pórovitý materiál, a pokud do neglazované keramické konvice nalijete čaj, okamžitě jím konvička nasákne a už nikdy jej z konvice zcela neodstraníte. Každá konvice se proto hodí pro přípravu pouze jediného druhu čaje. Pro vícenálevové čaje jsou vhodné klasické čínské konvičky.
Mít můžete i neglazované japonské konvičky. Ty jsou opatřeny vkládací nerezovou síťkou pro přípravu jemných čajů s drobným listem. Neglazované konvičky se nedají mýt v myčce ani saponáty. Pokud ji saponátem umyjete, konvičku znehodnotíte. Vymývají se pouze čistou vodou a je zapotřebí dát nádobu po umytí důkladně vyschnout.

 

Litina
Dobrý čaj si připravíte i v litinové konvici. Ta má tradici především v Japonsku. Čaj v nich vydrží dlouho teplý. Moderní litinové konvice jsou uvnitř glazované a mohou mít i vyjímatelné vnitřní sítko. Je dobré pořídit si také ohříváček na čajovou svíčku, který udrží čaj teplý.

 

 

Velikost konvičky
Čajové konvičky se vyrábějí v mnoha rozličných velikostech v závislosti na použití. Objem 1,0 – 2,0 dcl je určen pro přípravu více nálevových čajů jako jsou Oolongy, pu-erhy a některé černé čaje. Pokud připravíte kvalitní vícenálevový čaj v konvičce o větším objemu, vypijete možná tři nálevy. A čaj, který by v menší konvičce zvládl až osm nálevů, tak předčasně vyhodíte.
Objem 2,0 – 5,0 dcl – konvičky o tomto objemu se výtečně hodí pro zelené, bílé a žluté čaje, které vydají tři kvalitní nálevy. S přibývajícími nálevy se z čaje postupně uvolňují třísloviny a čaj je pak trpký.
Objem 5,0 dcl a více předurčuje konvičku pro jednonálevové čaje. Tedy ovocné, méně kvalitní černé čaje a pu-erhy, nižší sorty zelených čajů, bylinky atd.
Vybrali jste si? Tak se nenechte se ničím a nikým vyrušit, užijte vzácné chvíle relaxace s dobrým čajem a krásným nádobím.

 

TEXT: HELENA ŠTĚTINOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM

 


Komentáře

Napsat komentář