Nabruste jim zuby


Tupá pila, sekera či dláto jsou jen pro zlost. A také mohou ohrozit uživatele. Spoustu nástrojů si přitom můžete doma nabrousit sami.

Stroje dosáhnou při broušení pilových kotoučů přesného dodržení příslušných úhlů

Přestože spousta chatařů a chalupářů při řezání palivového dříví dávno přesedlala na řetězovou pilu, stále ještě existuje dost lidí, kteří nedají dopustit na cirkulárky. Doby, kdy jejich zvonivý jekot patřil ke stejně charakteristickým zvukům vesnice jako například kokrhání kohouta, jsou sice už pryč, ale klasická kotoučová pila má stále řadu výhod. Čas od času však potřebuje doostřit řezný kotouč. Ostatně stejně jako řetězová pila řetěz. Ten se brousí kulatým pilníkem, specialním přípravkem nebo u profesionálů.
Nabrousit zuby cirkulárce není pro laika úplně jednoduché a i zkušení uživatelé kotoučových pil radí nechat alespoň někdy naostřit kotouč u specializované firmy. Profesionálové jsou totiž vybaveni technikou, která umožňuje vybroušení zubů v přesných úhlech. Ty jsou u jednotlivých kotoučů různé a při broušení je nutné dodržet jejich sklon, jinak by pila řezala špatně, případně by házela a zasekávala se ve dřevě.

Sudé a liché

S trochou cviku však lze ostří kotouče přinejmenším udržovat v kondici pilníkem. Platí zásada brousit zuby „dvoukolově,“ tedy sudé a liché zvlášť, přičemž kotouč můžete nechat upevněný v konstrukci pily a pouze ho posouvat a přidržovat, případně zarážet dřevěným klínkem. Mnozí kutilové mají dobré zkušenosti i s broušením pomocí nástavce na vrtačku, případně flexou a také s nejrůznějšími pomocnými přípravky. Dostatek inspirace lze najít na kutilských internetových fórech a rovněž například Pilana má na svých internetových stránkách velmi dobře zpracovaný poradenský servis. Dočtete se tam mimo jiné, že ostří pilových kotoučů z nástrojové oceli ztrácí trvanlivost nejčastěji právě kvůli přehřívání při neodborném broušení nebo použití nevhodného brusiva.

Dláta bez výmolů

Pro časté broušení dlát se vyplatí pořídit si diamantový brousek s přípravkem pro přesné vedení tahů

Tesařská dláta se nejsnáze brousí na kotoučové brusce. Žádoucí je dosáhnout zarovnání ostří, aby se zbavilo veškerých výmolů. Důležité je brousit dláto tak, aby byl břit po celé šířce dláta stejný. Po hrubém broušení je třeba provést takzvané lapování, které spočívá ve vyleštění ostří obtahovacím brouskem s pomocí kapky oleje. Lapování se provádí rovněž krouživými tahy diamantovým brouskem a cílem je dosáhnout dokonale rovného ostří. Profesionální truhlář korunuje broušení dláta dosažením takzvané fazetky.
Na diamantový brousek kápnete trochu vody a dláto k němu přitiskněte tak, aby celé zkosení spočívalo na ploše brousku. Pak lehce přizvedněte rukojeť a táhněte dláto po brousku k sobě. Když pak dláto zvednete, uvidíte na zkosené hraně u ostří úzký světlejší pásek, nazývaný fazetka.

Jak na šroubovák

Čas od času je nutné brousit i šroubováky, protože časem se jejich ostří otupí a šroubovák pak vypadává z drážky. Při broušení břitu se snažte vytvořit dvě plochy, které se sbíhají v ose nástroje, kde v celé délce svírají shodný úhel. Pro broušení je vhodné na těleso brusky upevnit (např. samolepicí páskou) arch papíru, na kterém si vyznačíte úhel, pod nímž první plochu brousíte.
Po vytvoření jednolité hladké plochy šroubovák obraťte o 180° a podle nakresleného úhlu nabruste druhou plochu. Příliš tenké ostří zbrousíte přiložením břitu kolmo ke kotouči, aby šířka břitu odpovídala drážkám v hlavách šroubů a vrutů (je vhodné to vyzkoušet). Šroubovák nakonec obtáhněte na jemném brusném kameni; použít lze i brousek na kosu nebo jemný brusný papír položený či přilepený na rovném podkladu.

Sekeru na kameni

Stačí jen lehký stisk prstem a snadno ovladatelný mechanismus ručního brousku Fiskars Xsharp™ zvolí mezi drážkami s brusnými kotouči pro broušení sekery nebo nože

K broušení sekery použijte pilník nebo brusný kotouč. Menší poškození či opotřebované ostří bruste na hrubém suchém brusném kameni nebo brouskem. Je přitom třeba zachovat původní tvar ostří a používat celou šířku brousku, čímž se vyhnete případným nerovnostem. Jako brusný kámen lze použít pískovec či karborundum. Po hrubém broušení se naostří břit sekery tak, aby byly odstraněny i jemné škrábance. Pískovec se přitom namáčí do vody, karborundum do oleje. Pro dosažení vysoké ostrosti je možné nakonec obtáhnout břit koženým řemenem. Tvar ostří zachovejte proto, že určuje použití sekery. Tupý úhel ostří je na tvrdé dřevo, ostrý na měkké, rovné ostří na štípání a okrouhlé ostří na kácení a odvětvování. Ostří se při broušení nesmí přehřát. Pořídit si můžete také univerzální dílenskou ostřičku.

www.pilana.cz, www.fiskars.cz

TEXT: RICHARD GURYČA
FOTO: SHUTTERSTOCK, ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář


DOBRÉ RADY

  • Pokud nebrousíte za mokra, musíte mít poblíž brusky postavenou nádobu s vodou, ve které broušený nástroj budete průběžně chladit.
  • Při používání brusky si nezapomeňte nasadit ochranné brýle, případně další ochranné pomůcky.
  • Bruska musí být instalována v takových místech, kde by prach vznikající při broušení nenarušoval funkci jiných strojů.
  • Nástroj k brusnému kotouči tiskneme malou silou a průběžně sledujeme, zda se nadměrně nezahřívá (zda nenabíhá do modra).
  • Před začátkem broušení vždy brusný kotouč prohlédněte, zda v materiálu nenajdete prasklinky; v takovém případě jej okamžitě vyřaďte.