Mražené budou ještě lepší!


Vyrobit z kvalitních ingrediencí lahodnou svačinku je snadné. Jednoduše vložíte vybrané jídlo do mrazáku a za 30 minut až hodinu se z banánu, avokáda či jogurtu stane třeskutě dobrá laskomina.

 

Mražené maliny doplní vodu i letní moučníky

 

Ať už vás jenom honí mlsná, nebo si toužíte zpestřit jídelníček, následující recepty si užijete s dobrým pocitem, že mlsáte zdravě. A navíc v horkých dnech malé mražené osvěžení přijde vhod.

 

Banán nakrájejte na plátky, nechte zmrazit a pak rozmixujte

Mražený banán
Z tohoto obyčejného až moučného ovoce stvoří mráz něco, co chutná jako ta nejlepší smetanová banánová zmrzlina. Tu připravíte nejlépe tak, že banán před uložením do mrazáku nakrájíte na plátky a zmrzlá kolečka pak nasypete do mixéru. Pokud sníte mražený krém okamžitě, bude opravdu hladký a vláčný. Když ho po vyjmutí z robota ještě na chvíli zavřete do mrazničky, ztuhne a bude se lépe nabírat.

 

Chlazené nápoje
Také jste v dětství milovali vodovou zmrzlinu, nejlépe s příchutí pomeranče nebo citronu? Vyzkoušejte náš recept, který vám tuhle chuť z dětství připomene, ale navíc je zcela bez přidaného cukru a umělých látek.
Nakrájejte pomeranč, grapefruit, mandarinky a citron na měsíčky a ty potom zmražené vhoďte do sklenice sodovky. Ideálně do domácí sody ze SodaStreamu s přesně tak intenzivními bublinkami, jak máte rádi. Mražené citrusy budou fungovat jako kostky ledu, které navíc zlehka dochutí vaši perlivou vodu a udrží ji dlouho chladnou. Takové nápoje vás zvlášť v horkém létě nevtíravě přimějí dodržovat pitný režim.
Navíc je to velmi jednoduché! Proč se tahat s těžkými lahvemi z obchodu, když to nejlepší osvěžení máte na dosah ruky? Stačí vám vždy několik kusů ovoce v mrazáku a na domácí sodovku fungující vodovodní kohoutek a výrobník SodaStream.

 

 

Hroznové víno
Vložte do mrazáku směle celý velký hrozen. Nebudete litovat. Zmražení zintenzivní sladkost a uvnitř každé kuličky uzraje hroznový sorbet.

 

Maliny
Je vážně vedro, vy se toužíte osvěžit a zároveň milujete maliny. Dejte si je mražené. Smícháte-li je s výše zmíněným hroznovým vínem (oproti němuž mají maliny hutnější texturu), ochutnáte rozdílné konzistence v každém soustu.

 

Jogurt
Slyšeli jste už o pochoutce Frozen Yogurt? Tahle pochutina se stává stále oblíbenější i v našich končinách. Vyrobit si svůj vlastní navíc není vůbec nic těžkého a skoro nic to nestojí. Nalijte jogurt do formiček na domácí nanuky. Můžete ho smíchat s křupinkami, müsli, semínky nebo se lžící medu. A nebo použijte rovnou jogurt ochucený, s ovocem či ořechy. Chcete-li si ulehčit práci, zapíchněte držátka rovnou do kelímků s jogurty.

 

 

Ledový salát
Zní to zvláštně, ale i salát ožije pod vrstvou ledu. Překvapivou příchuť dodáte křehkým listům špetkou jogurtového dresingu. Vyrobte si dresing vlastní, třeba s česnekem či kari nebo tzatziki.

 

Granátové jablko
Zrníčka granátových jablek jsou šťavnatá a výrazně dobrá. Malé „korálky“ doslova explodují chutí ve vašich ústech, když jsou zmrzlé. Vybírání jadérek z granátové slupky je nelehké, nemusíte ovšem sníst všechno najednou. Uložte si je do krabičky a sáhněte po nich kdykoliv budete mít náladu.

 

Ze zmraženého melounu snadno vyrobíte sorbet

Vodní meloun
Oblíbená letní pochoutka mnoha milovníků červeného melounu. Vědí proč. Mrazík promění tuto obří dužinu v krystalicky delikátní sorbet. Nakrájejte ovoce předem a zmrazte si kostičky nebo plátky. Znalci pak vloží dílky do mixéru a vyrobí si melounovou tříšť.
Nejen citrusy, ale samozřejmě veškeré ovoce ve zmražené formě můžete použít jako skvělý doplněk vaší čerstvě připravené domácí sodovky ze SodaStreamu. Nejen, že svému drinku dodáte pokaždé úplně jinou příchuť a vůni, ale navíc originálnější led do nápojů nevytvoříte ani s tím nejlepším tvořítkem.

 

Avokádo
Rozkrájený plod hruškovce přelahodného zamrazte a to, co získáte, bude, jako když kousnete do poctivé čokoládové tyčinky, avšak s chutí avokáda. Okořeňte solí, pepřem, chilli a limetkou pro guacamole šmrnc, a nebo ponořte špičky avokádových stroužků do medu a pohrajte si se zajímavou kombinací chutí.

 

Burákové máslo
Rozetřete tuto specialitu na pečicí či voskový papír a vložte do mrazicího boxu. Dosáhnete sametově křupavé pochoutky. Nandejte lžičku burákového másla na skrojky banánu nebo tmavé čokolády a zamrazte pro jestě sofistikovanější občerstvení.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV

 


Komentáře

Napsat komentář