Jezte luštěniny


Proč jíst luštěniny? Nejen že jsou poměrně levné,  snadno dostupné, dobře a kvalitně se jimi nasytíme, ale jsou i zdravé. Kromě jiných zdravotních rizik totiž my Češi a Moravané dlouhodobě držíme smutný prim v rakovině tlustého střeva. Jak alarmující výsledky a kondici zlepšit? Pomůže pravidelná detoxikace těla. Tu lze skloubit se zdravým stravováním. Alespoň jednou týdně je proto dobré zařadit do jídelníčku luštěniny.

 

 

V čem nám luštěniny mohou pomoci?
Luštěniny obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a tím výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Díky detoxikačním účinkům chrání vláknina trávicí soustavu a má protirakovinné účinky. Luštěniny jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo a kvalitní rostlinné bílkoviny. V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá mnohem méně lidí na infarkt myokardu a rakovinu tlustého střeva.
K luštěninám patří hrách, čočka, fazole, sója a cizrna.

 

Jak je připravovat
Luštěniny je důležité dostatečně dlouho namáčet a tepelně zpracovat (obecně platí – čím větší luštěniny tím delší doba namáčení a vaření). Při namáčení by se měla voda vždy vyměňovat. Při namáčení a vaření měknou celulózová vlákna, čímž se luštěniny stávají snadněji stravitelnými. Stravitelnost se dá podpořit také přidáním množství bylinek při vaření – nejlépe funguje saturejka, bazalka, tymián, koriandr, anýz atd.
Luštěniny jsou vynikající v kombinaci s obilovinami (rýže, celozrnné pečivo, pohanka) a zeleninou (rajčata, papriky, špenát, mrkev…).

 

Naše tipy:

Červená čočka

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří například čočka. Místo klasické hnědé čočky vyzkoušejte čočku červenou. Ta je pro tělo lépe stravitelnější a méně nadýmá. Oproti hnědé čočce je menší a proto má i kratší dobu přípravy, nemusí se dopředu ani namáčet. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

 

Polévková směs Menu Gold je pestrá směs několika druhů luštěnin se stejnou dobou vaření. Obsahuje hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuky a fazole mungo, což je výborná kombinace s vysokým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, kyseliny listové a železa.

 

Luštěninový nákyp

 

Vyzkoušejte třeba tento recept:

Luštěninový nákyp s mletým masem na tomatové omáčce

 240 g luštěninové Polévkové směsi Menu Gold

8 g zeleninové přísady do polévek

majoránka

pepř

2 vejce

400 g mletého masa

máslo na vymazání pekáčku

45 g polohrubé mouky

160 g drcených rajčat Menu Gold

45 g cibule

13 g slunečnicového oleje

3 g cukru

(4 porce)

 

Luštěninovou směs uvaříme v osolené vodě doměkka, zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř, zaprášíme polohrubou moukou a v závěru lehce vmícháme sníh z bílků. Nákyp pečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku v troubě na 160 stupňů asi 30 minut. Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme drcená rajčata a dochutíme cukrem dle chuti.
K nákypu můžeme podávat různé druhy omáček, rajčatové, smetanové, směs lze plnit do paprikových lusků, hodí se taktéž k bílému zelí.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM

 


Komentáře

Napsat komentář