Jak vybrat nůž pro kuchaře začátečníka?


Chystáte se osamostatnit? Stěhujete se s partnerem do vlastního? Nebo jen chcete dát své kuchyni tvář a zbavit se už normalizačních příborů po babičce? Pak vás čeká náročný úkol, protože vybrat si vhodný a navíc kvalitní nůž není snadné a dá to zabrat i zkušenému kuchaři.

Kvalitní nůž totiž nepoznáte jenom podle toho, že je ostrý. Měl by vám padnout do ruky a nevyklouznout z ní. Pozornost věnujte i materiálu, ze kterého je vyrobena čepel i rukojeť. Standardem, který byste pak měli u čepele vyžadovat, je nerezová ocel. Posledním rysem dobrého nože je jeho flexibilita při užití v kuchyni. Na trhu je nyní nepřeberná nabídka nožů různých velikostí, funkcí i značek a vybrat ten správný může být pěkný oříšek. Zvláště pak, pokud si vybíráte pomocníky na vaření poprvé.

Velký kuchyňský nůž by neměl chybět v žádné kuchyni. Délka jeho čepele závisí na kuchařských zkušenostech, začátečník by měl sáhnout po noži s čepelí dlouhou minimálně dvacet centimetrů. Ostří by mělo ideálně lemovat čepel po celé její délce, ale setkáte se i s noži, které mají poslední centimetr tupý. Velký kuchařský nůž má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Například s porcováním drůbeže, přípravou steaků s kostí nebo ryb.

Velký kuchařský nůž Fiskars si hravě poradí s krájením větší zeleniny, ale i s porcováním drůbeže, masa a ryb.

Loupací nůž Fiskars z řady FunctionalForm+, skvělý ke krájení zeleniny.

Nůž na chléb a pečivo využijete prakticky dennodenně. Od ostatních nožů se liší ostřím – je pilkovitého tvaru, díky kterému hravě ukrojíte i chleba s pevnější kůrkou.

Nůž na chléb a pečivo

Nože z řady FunctionalForm+ tvoří jádro kuchyňských nožů Fiskars a plně odráží filosofii společnosti Fiskars. Design těchto nožů byl vytvořen na základě důkladného průzkumu o potřebách krájení a porcování surovin v domácnostech. Ergonomicky tvarovaná rukojeť podporuje nejběžnější způsoby držení nože, zatímco příjemný materiál Softgrip® zajišťuje jistý a bezpečný úchop. Řada obsahuje všechny nejběžnější typy nožů, včetně speciálního nože na krájení rajčat, který má stejně jako nůž na chléb pilkovité ostří.

 

Nůž na rajčata s pilkovitým ostřím


Kvalita nože se samozřejmě odvíjí i od péče, kterou mu v průběhu času poskytnete. Je tedy dobré myslet i na pořízení brousku, díky kterému si nože uchovají svou kvalitu. Díky ostřiči Fiskars Xsharp budou vždy připravené k nakrájení i toho nejtužšího kousku masa. Ostřič se skládá z vodící drážky a keramických kotoučků a díky svému kompaktnímu tvaru je uživatelsky velmi přívětivý. Navíc jej lze ovládat jak levou, tak i pravou rukou. Stačí přibližně desetkrát projet nožem otvorem k tomu určeným a ostří bude perfektně naostřené a připravené k okamžitému použití. Neklouzavá podložka poté zajistí vaši bezpečnost při ostření. Snadno se rozebírá i skládá pro snadné čištění.

 I když jste kuchař či kuchařka začátečník, zajisté zvládnete připravit lahodný typicky francouzský pokrm ratatouille.

Ratatouille

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 větší lilek
  • 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
  • 2 zralá rajčata
  • 2 velké červené papriky
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • svazeček čerstvého rozmarýnu
  • snítku čerstvého tymiánu
  • 2 cibule (nejlépe nové – jsou sladší)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava jídla

1. Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky a tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půlcentimetrové kousky.

2. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – ta potřebuje povařit jen minimálně.

3. Směs zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolte, opepřete, promíchejte a poloodkryté půl hodiny duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.

4. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Okamžitě stáhněte z ohně a podávejte horké s křupavou bagetou nebo jiným bílým pečivem.

 

Fiskars je přední globální dodavatel produktů pro zahradu, domov a outdoor. Skupina Fiskars vlastní portfolio silných a respektovaných mezinárodních značek, jako jsou Fiskars, Iittala nebo Gerber. Firma byla založena roku 1649 a je zapsána na NASDAQ OMX, v Helsinkách. Fiskars je zároveň nejstarší finskou firmou. Rekordní prodeje sítě Fiskars jsou 798 milionů eur v roce 2013. Skupina zaměstnává zhruba 4 100 lidí ve 20 zemích světa. www.fiskarsgroup.com

 Komerční prezentace


Komentáře

Napsat komentář