Babiččiny recepty


Babiččiny recepty

Pochutnejte si na jídlech z tradičních domácích surovin, jak je připravovaly naše babičky.

Babiččina kuchyně se od té dnešní trochu odlišovala, jak v používaných surovinách, tak ve způsobu přípravy. Nebývalo většinou k dispozici dovážené exotické ovoce a zelenina, domácí se využívaly především v době, kdy dozrály, protože skladovat přes zimu bylo možné jen některé druhy (brambory, kořenovou zeleninu, zelí, kapustu, pór, jablka, hrušky). Aby měly hospodyně při vaření v zimě větší výběr, zeleninu a ovoce konzervovaly – nakládaly, zavařovaly, sušily. Menší výběr surovin byl ale nahrazen velkou bohatostí receptů.

V mnohem větší míře než dnes byly na tehdejším jídelníčku pokrmy z luštěnin a různých obilovin, jako jsou pohanka, jáhly, kroupy, krupky. Oblíbené byly i houby. Na venkově každý choval drůbež i další užitková zvířata, jedlo se proto více i skopové, jehněčí, kůzlečí, králičí, kachní či husí maso.

Místo cizokrajného koření ochucovaly kuchařky jídlo zelenými bylinkami, chuť pokrmů zvýrazňovaly také ořechy, medem, perníkem, sušeným ovocem či povidly. Při maštění pokrmů hrálo prim sádlo a škvarky. Sádlo se v některých případech dá dnes nahradit i zdravějším rostlinným olejem, ale tam, kde dodává jednoduchému jídlu na chuti, to prostě nelze.

Určitě stojí za to vrátit se k některým dřívějším receptům – objevíme tak pro nás už zapomenuté chutě a mnohdy (i přes tu trochu sádla) zdravější pokrmy, než které jsme si někdy zvykli ve spěchu připravovat.

Couračka

1 l vody, 200 g kysaného zelí, uzené koleno, 500 g brambor, 1l kyselého mléka, 200 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, kmín, ocet
Zelí pokrájíme a vaříme i s nálevem v osolené vodě s kmínem a na kostičky nakrájeným kolenem. Ke konci vaření, když je maso měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme asi 20 minut. Polévku zahustíme moukou rozšlehanou v mléce, povaříme a zašleháme vejce. Podle chuti dosolíme a okyselíme octem.

Vepřové ve sladké omáčce

1 kg vepřového plecka, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, máslo, sůl; omáčka: 2 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce medu, vývar z masa, 3 lžíce červeného vína, strouhaná citronová kůra, tlučená skořice, 4 tlučené hřebíčky, strouhanka
Maso nakrájíme na porce a vaříme ve slané vodě. Měkké dáme odkapat, osušíme je, obalíme v mouce, vejcích a strouhance. V pekáči rozpustíme máslo, vložíme do něj obalené maso a dáme do trouby zhnědnout. Mezitím si připravíme omáčku: do vývaru přidáme za stálého míchání med, povidla, citronovou kůru, skořici, hřebíček, strouhanku, víno a asi 10 minut povaříme. Omáčku přecedíme do pekáče na opečené maso. Podáváme s vařenými brambory.

Králík na česneku

Babiččiny recepty

králík, špek, česnek, cibule, vepřový bůček, kmín, pepř, sůl
Omytého, osušeného a naporcovaného králíka prošpikujeme polovinou špeku a potřeme česnekem utřeným se solí. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, trochu vyškvaříme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Vložíme králíka a po obou stranách opečeme. Podlijeme trochou vody, okořeníme kmínem a pepřem. Vepřový bůček nasekáme i s kostí na plátky a potřeme ho česnekem se solí. Do pekáče rovnáme střídavě kousek králíka, kousek bůčku. Dáme do trouby péct, během pečení maso obracíme a poléváme šťávou, až krásně zčervená. Podáváme s chlupatými knedlíky a červeným zelím.

Padanky na špeku

jablka, cibule, špek, tvrdý chléb, vývar, šalvěj, rozmarýn, libeček, sůl
Cibuli a oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na silné plátky. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme. Do pekáčku narovnáme vrstvu cibule, pak vrstvu jablek a navrch dáme špek. Ochutíme šalvějí a rozmarýnem, osolíme, podlijeme vývarem, posypeme ustrouhaným tvrdým chlebem a zakryté pečeme v troubě asi půl hodiny. Odkryjeme a dopečeme do zlatova. Hotové posypeme sekaným libečkem. Přikusujeme chleba.

Škvarkový koláč

250 g škvarků, 250 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, lžička skořice, šťáva z 1 citronu, nastrouhaná citronová kůra, 4 mleté hřebíčky, brusinková zavařenina
Škvarky jemně umeleme a na vále promneme do cukru a mouky, do níž jsme zamíchali prášek do pečiva. Přidáme ostatní suroviny a vajíčky zaděláme tužší těsto. Dvě třetiny těsta rozválíme asi na prst silně, položíme na vymaštěný plech a potřeme zavařeninou. Ze zbytku těsta vyválíme tyčinky silné jako tužka, nakladena strouhanými me je přes koláč do mřížek a uděláme z nich i okraj. V troubě pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Koláč je nejlepší aspoň dva dny uleželý.

Zelné knedlíky

Babiččiny recepty

500 g kysaného zelí, 100 g špeku, 500 g vařených brambor, 2 vejce, 2 rohlíky, asi 1 dl kyselé smetany, sůl
Vyškvařený špek smícháme s rohlíky, nakrájenými na kostky. Vymačkané, rozkrájené zelí spojíme s vejci, smetanou, moukou a jemně brambory. Vmícháme rohlíky se slaninou a tvarujeme menší kulaté knedlíky, které vaříme asi 15 minut ve slané vodě. Mastí se cibulkou osmaženou na sádle.

Pečené brambory

malé brambory, sůl, kmín, česnek, sádlo
Osolené a okmínované brambory ve slupce upečeme na vymazaném plechu. V míse promícháme se sádlem a s česnekem utřeným se solí.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A PROFIMEDIA. CZ


Komentáře

Napsat komentář


HUBNOUT S ROZUMEM

Pro všechny, kdo chtějí zdravě a „chutně“ zhubnout, udržet si váhu, nebo se zkrátka stravovat zdravě a vyváženě, je tu kniha známé odbornice Ivy málkové a jaroslavy Štochlové hubneme s rozumem tvořivě. Obsahuje recepty na nízkoenergetická jídla s propočtenou energetickou hodnotou a optimálním poměrem živin. Originální je to, že kniha je rozdělena na tři části, které je možné díky rozstřižení a kroužkové vazbě samostatně otáčet. Vrchní třetina knihy je věnována snídaním, svačinám a moučníkům, prostřední obědům a spodní večeřím. listováním a otáčením si tak každý může vytvořit vlastní jídelníček na celý den. U každého receptu je tip, jak pokrm doplnit pro ostatní rodinné strávníky.
Vydal Smart Press, cena 499 kč.

www.smartpress.cz