Vybíráme řetězovou pilu

Chladné období je před námi a s ním i příjemné večery u vyhřátého krbu. Palivové dříví je čím dál častějším prostředkem k topení. A aby se dalo maximálně využít, je potřeba ho s pomocí pily připravit. Pokud letošní sezónu uvažujete nad pořízením nového pomocníka, určitě svůj nákup dobře promyslete. Doporučujeme při výběru navštívit specializovanou prodejnu s vyškolenými pracovníky, kteří vám poradí a zaškolí vás ohledně bezpečného využívání. Před návštěvou prodejny je však vhodné udělat si vlastní průzkum a zjistit maximum užitečných informací.

 

 

Výhodou akumulátorových řetězových pil je provoz bez výfukových zplodin, absence přívodového kabelu, bezproblémová údržba a tichý chod. Pokud se rozhodnete pro nákup právě tohoto typu, je vhodné mít na paměti hned několik rad.

 

 

Nejprve je třeba si ujasnit, jaký druh pily potřebujete. Můžete vybírat nářadí profesionální, univerzální či příležitostné. Pokud patříte mezi uživatele, kteří by s nářadím pracovali denně, neváhejte s pořízením pily z robustní výkonné profesionální řady s rychlou akcelerací. Taková řada nabízí ten nejefektivnější a nejlepší výkon a je odolná i při té nejtěžší práci. Pily univerzální jsou, jak název napovídá, vhodné pro použití v nejrůznějších situacích. Často mají stejnou konstrukci jako výrobky z řady pro profesionály, ale jsou vhodnější pro běžný a méně náročný provoz. Pokud víte, že budete pilu využívat občas a dáváte přednost snadnému ovládání před extrémním výkonem, je pro vás nejvýhodnější nakoupit z řady pro příležitostné využití.

 

 

Dále si zodpovězte otázku, jak velké stromy má pila kácet a o jaký druh dřeva se bude jednat (měkké či tvrdé). V neposlední řadě se zamyslete, zdali budete řetězovou pilu využívat celoročně. V tom případě se vyplatí využít vychytávek jakými jsou například elektricky vyhřívané rukojeti.

 

 

Nepodceňujte doplňky. Ochranné prostředky, jako například speciální kalhoty, bezpečnostní obuv, přilba s ochranou obličeje, chrániče sluchu či rukavice, vás mohou uchránit před úrazy i usnadnit práci, stejně jako používání správné techniky. Nepodceňujte své síly! Pokud nepatříte mezi nejzkušenější, myslete na to, že lehká pila se ovládá snadněji. Pro pohodlné použití si všímejte ergonomické konstrukce, nízké hladiny vibrací v rukojetích a úzkého a dobře vyváženého těla pily, což je leckdy stejně důležité jako nízká hmotnost přístroje.

 

 

Předepsaným bezpečnostním prvkem ve většině zemí je ochrana proti zpětnému vrhu, i tak však neuděláte chybu, když u kupovaného nástroje ověříte přítomnost této funkce. Stejně tak by měly být snadno přístupné ovládací prvky. Za pozornost stojí i informace o údržbě. Jednoduchá výměna zachycovače řetězu, snadný přístup ke vzduchovému filtru a zapalovací svíčce vám významně ušetří drahocenný čas a práci. Stejně tak oceníte jednoduché napínání řetězu. Mějte vždy na paměti, že váš nový pomocník ocení pravidelný profesionální servis.

 

 

 

Řetězová pila Husqvarna 435
Model Husqvarna 435 se vyznačuje vysokým výkonem a maximální efektivitou. Další předností pily je nízká spotřeba paliva. Ekonomický provoz pily Husqvarna 435 zaručuje speciálně vyvinutý motor X-Torq, který vedle nízké spotřeby zajišťuje až o 75 % nižší emise. Bez problémů tedy splní i ty nejpřísnější světové předpisy o ochraně životního prostředí. Životnost motoru prodlužuje odstředivý systém čištění Air Injection, který odstraňuje prach a nečistoty ze vzduchu dříve, než se dostanou k vzduchovému filtru. Kromě vyšší odolnosti je toto řešení zárukou i delších intervalů mezi čištěními filtru.
Husqvarna 435 je vybavena propracovaným systémem antivibračních tlumičů, které efektivně absorbují vibrace, a tím šetří ruce a paže. Zvýšený komfort při práci s pilou poskytuje měkká výplň asymetrické rukojeti a ergonomicky tvarovaná plynová páčka. Jmenovitý výkon pily Husqvarna 435 je 1,6 kW, otáčky při maximálním výkonu: 9000 za minutu, pila bez lišty a řetězu váží 4,2 Kg.
Tento model byl v roce 2013 zvolen nezávislou organizací dTest jako nejlepší řetězová motorová pila.
Doporučená cena motorové pily Husqvarna 435 je 9 390 Kč včetně DPH, k dostání v síti autorizovaných prodejců Husqvarna.

 

Akumulátorová pila Husqvarna 436Li
Akumulátorová pila Husqvarna 436Li je navržena tak, aby zvládla jakýkoliv pracovní úkon kolem vašeho domu. Její pohon tedy garantuje profesionální výkon s vynikajícím točivým momentem a plynulou regulací otáček, odpadá ale nutnost náročného startování a doplňování paliva. Výhodou je také provoz s minimálním hlukem, nízká úroveň vibrací a žádné emise, takže ji můžete bez problémů používat v uzavřených prostorách.
Další významnou vlastností pily je její ergonomie. Regulace výkonu je zcela intuitivní, a to i pro naprosté začátečníky, konstrukce pily podporuje přirozený pohyb a každému dává naprostou kontrolu nad každým úkonem. Velmi nízká hmotnost a přesné vyvážení pily zvyšují manévrovací schopnosti a současně snižují námahu při práci, která je tak maximálně efektivní.
Z důvodu vyšší bezpečnosti je každý uživatel informován o tom, zda je brzda řetězu aktivní či nikoliv. Husqvarna 436 Li je vybavena praktickou automatickou pojistkou, která pilu sama vypne, pokud se s ní delší dobu nepracuje. Lithium – iontový akumulátor nemá paměťový efekt a zaručuje dlouhou životnost. K napnutí řetězu nebo výměny lišty není potřeba používat žádné nářadí.
Doporučená prodejní cena akumulátorové pily Husqvarna 436Li je 16 190 Kč včetně DPH, k dostání v síti autorizovaných prodejců Husqvarna.

 

Profesionální řetězová pila Husqvarna 562 XP®
Tato vysoce výkonná pila je určena zejména zkušeným uživatelům a profesionálům v péči o stromy. Má průlomový design a je vybavena řadou inovativních řešení pro efektivní a pohodlné ovládání, a navíc velkým vzduchovým filtrem. Lze ji použít až s 28″ vodící lištou. Unikátní motor s technologií X-Torq poskytuje vyšší výkon při současném snížení spotřeby paliva až o 20 % a výfukových plynů až o 75 %. Jmenovitý výkon pily Husqvarna 562 XP je 3,5 kW, otáčky při maximálním výkonu: 9600 za minutu, pila bez lišty a řetězu váží 5,9 kg.
Doporučená cena je 22 190 Kč včetně DPH, k dostání v síti autorizovaných prodejců Husqvarna.

 

TEXT A FOTO: HUSQVARNA

Vybíráme řetězovou pilu