U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Velikonoční pečení

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

Co zkusit o letošních svátcích zas něco trochu jiného, než připravujete každý rok? Nabízíme vám tři recepty. Dva jsou od našich čtenářek, Dany Brokešové z Vlčkovic v Podkrkonoší a Elišky Pospíšilové z Prahy, jablkový koláč jsme vybrali z knížky Kamily Skopové o tradicích v české kuchyni. Tak si nechte chutnat!

Ořechový beránek

5 vajec, 200 g cukru, 100 g mletých ořechů, 160 g hladké mouky, polovina prášku do pečiva, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, tuk a hrubá mouka na vysypání formy

   Žloutky utřeme s cukrem, přidáváme po lžících horkou vodu, potom mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru a mleté ořechy. Nakonec těsto zlehčíme sněhem z bílků. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Do zlatova upečeného beránka pocukrujeme a ozdobíme mašlí.

Trojitá nádivka

200 g uzeného masa, 200 g libového vepřového masa, 150 g drůbežího masa, 5 housek, 5 vajec, 1 dl mléka, vývar, hrst sekaných kopřiv, petrželky a pažitky (nebo jiných zelených bylinek), pepř, muškátový květ, sůl

   Zvlášť uvaříme uzené, vepřové a drůbeží maso. Housky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vývarem. Přidáme drobně nakrájené maso, sekané zelené bylinky, okořeníme pepřem a muškátovým květem a promícháme. Zalijeme vejci, rozkvedlanými v mléce, osolíme. Promícháme, necháme asi 10 minut stát, pak rozetřeme do vymazaného pekáčku a upečeme.

Křehký jablkový koláč

1 šálek hladké mouky, 1 šálek polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 125 g másla, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, špetka soli, strouhaná kůra z půlky citronu, šťáva z půlky citronu a trochu studené vody náplň: 1/2 kg jablek, podle chuti cukr, skořice, rozinky namočené v rumu, sekané vlašské ořechy, 1 sáček vanilkového pudinku

   Tuk rozdrobíme do mouky, přidáme kypřicí prášek, vanilkový cukr, sůl, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu, případně ještě trochu vody. Zpracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout.

   Jablka oloupeme a na hrubo nastrouháme, posypeme mírně cukrem, skořicí a rozinkami, můžeme přidat ořechy a vše smícháme s pudinkovým práškem. Těsto rozdělíme na dva díly a rozválíme na placky (asi 4 mm silné). Jednou vyložíme nízkou koláčovou formu (nevymazanou), navrstvíme jablečnou směs, urovnáme a přikryjeme druhou plackou z těsta. Okraje přitiskneme, přebytečné těsto odkrojíme a okraje vtlačíme do žlábkování. Ze zbytků těsta vykrájíme různé tvary (proužky, kytičky, srdíčka, lístky) a koláč jimi ozdobíme. Povrch koláče propícháme nebo prořízneme, aby mohla při pečení z jablek odcházet pára. V troubě upečeme do růžova, necháme vychladnout a pocukrujeme.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO PAVEL VESELÝ A BOLTON CZECHIA

Velikonoční pečení