Velikonoční beránek
Jedním ze symbolů Velikonoc je u nás beránek. Jak v podobě sladkého pečiva, tak různých jiných jedlých i nejedlých dekorací. Ale velikonoční moučník může být, aspoň chvíli, současně i krásnou ozdobou stolu.
Vedle mazance a věnce z kynutého těsta je v českých, moravských a slezských krajích v oblibě moučník ve tvaru beránka, především ten pečený v kovové nebo keramické formě. Forma bývá buď hlubší jednodílná, nebo dvoudílná s přední a zadní stranou, ve které se beránek dobře vytvaruje. Hezké formy často ponecháváme na viditelném místě v kuchyni jako dekoraci po celý rok. Na tento moučník můžeme použít různá těsta, od klasického třeného nebo piškotového po obohacené mákem, oříšky, vaječným koňakem a podobně. Upečeného beránka ozdobíme barevnou mašlí, předtím ho můžeme pocukrovat nebo dotvořit polevou, přidáme i oči z rozinek. Pak jen zbývá naaranžovat ho na tác nebo do košíku a jako dekorace přidat malovaná vajíčka, malou pomlázku a jarní kvítka.
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_239369626-e1624365072333.jpg)
Z těsta na vánoční perníčky a z barevné polevy se dá vykouzlit i veselý beránek. Foto: Shutterstock
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_575327122-e1624365107242.jpg)
Beránek z bochánků kynutého těsta není složitý, ale vypadá efektně. Foto: Shutterstock
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_574251319-e1624365098534.jpg)
Tady je velikonoční beránek v plné parádě. Dostal kožíšek z bílé polevy a čokoládou nakreslené oči a čumáček a je v „zahrádce“ jarních květin. Foto: Shutterstock
Zajímavý je i beránek z kynutého těsta, kdy tělo s nadýchaným kožíškem vytvoříme z malých bochánků. Při konzumaci ho nemusíme krájet, jednotlivé bochánky si postupně odlamujeme. Beránek se dá udělat pomocí vykrajovátek i z tužšího perníkového těsta a pak ozdobit polevami.
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_130600022-e1624365059265.jpg)
Na krajíčku chleba vyskládáme z plátku tvarohu, sýru cottage a zeleniny hlavu roztomilé ovečky. Děti takovou svačinu určitě snědí s chutí. Foto: Shutterstock
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_1106210189-e1624365125932.jpg)
Palačinka a banán jsou základem sladké svačinky v podobě jarního mláděte. Foto: Shutterstock
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_1896334075-e1624365189178.jpg)
Tento beránek má tělo z plátu těsta posázeného závitky nakrájenými z rolády sypané mákem a cukrem. Foto: Shutterstock
Podobu beránka může dostat i slané nebo ovocné občerstvení. To jako paráda dlouho nevydrží, ale především děti určitě potěší.
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_1879647289-e1624365143408.jpg)
Stále funkční staré kovové formy jsou v kuchyni hezkou dekorací. Foto: Shutterstock
Náš tip
Nechcete-li se pouštět do pečení, beránka jako dekoraci svátečního stolu můžete vytvořit téměř z čehokoliv, například z mandlového těsta, ale třeba i z květáku.
![](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_253852255-e1624365083408.jpg)
Tahle vtipná zeleninová dekorace určitě na stole nějaký den zůstane a potěší oči. Květák opravdu připomíná ovčí kožíšek. Foto: Shutterstock
Text: Iva Tvrzová
Foto: Shutterstock