Velikonoční beránek

Jedním ze symbolů Velikonoc je u nás beránek. Jak v podobě sladkého pečiva, tak různých jiných jedlých i nejedlých dekorací. Ale velikonoční moučník může být, aspoň chvíli, současně i krásnou ozdobou stolu.

Vedle mazance a věnce z kynutého těsta je v českých, moravských a slezských krajích v oblibě moučník ve tvaru beránka, především ten pečený v kovové nebo keramické formě. Forma bývá buď hlubší jednodílná, nebo dvoudílná s přední a zadní stranou, ve které se beránek dobře vytvaruje. Hezké formy často ponecháváme na viditelném místě v kuchyni jako dekoraci po celý rok. Na tento moučník můžeme použít různá těsta, od klasického třeného nebo piškotového po obohacené mákem, oříšky, vaječným koňakem a podobně. Upečeného beránka ozdobíme barevnou mašlí, předtím ho můžeme pocukrovat nebo dotvořit polevou, přidáme i oči z rozinek. Pak jen zbývá naaranžovat ho na tác nebo do košíku a jako dekorace přidat malovaná vajíčka, malou pomlázku a jarní kvítka.

Z těsta na vánoční perníčky a z barevné polevy se dá vykouzlit i veselý beránek. Foto: Shutterstock

Beránek z bochánků kynutého těsta není složitý, ale vypadá efektně. Foto: Shutterstock

Tady je velikonoční beránek v plné parádě. Dostal kožíšek z bílé polevy a čokoládou nakreslené oči a čumáček a je v „zahrádce“ jarních květin. Foto: Shutterstock

Zajímavý je i beránek z kynutého těsta, kdy tělo s nadýchaným kožíškem vytvoříme z malých bochánků. Při konzumaci ho nemusíme krájet, jednotlivé bochánky si postupně odlamujeme. Beránek se dá udělat pomocí vykrajovátek i z tužšího perníkového těsta a pak ozdobit polevami.

Na krajíčku chleba vyskládáme z plátku tvarohu, sýru cottage a zeleniny hlavu roztomilé ovečky. Děti takovou svačinu určitě snědí s chutí. Foto: Shutterstock

Palačinka a banán jsou základem sladké svačinky v podobě jarního mláděte. Foto: Shutterstock

Tento beránek má tělo z plátu těsta posázeného závitky nakrájenými z rolády sypané mákem a cukrem. Foto: Shutterstock

Podobu beránka může dostat i slané nebo ovocné občerstvení. To jako paráda dlouho nevydrží, ale především děti určitě potěší.

Stále funkční staré kovové formy jsou v kuchyni hezkou dekorací. Foto: Shutterstock

Náš tip

Nechcete-li se pouštět do pečení, beránka jako dekoraci svátečního stolu můžete vytvořit téměř z čehokoliv, například z mandlového těsta, ale třeba i z květáku.

Tahle vtipná zeleninová dekorace určitě na stole nějaký den zůstane a potěší oči. Květák opravdu připomíná ovčí kožíšek. Foto: Shutterstock

Text: Iva Tvrzová
Foto: Shutterstock

Velikonoční beránek