U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Triky v kuchyni

Kategorie: Dílna | Autor: fx, iva, FOTO JAROSLAV GRÜNER A IKAR

Jak na uzávěry sklenic?

Řada potravinářských výrobků se prodává ve sklenicích s víčky s tzv. twist uzávěrem (šroubovací). Často do nich i sami zavařujeme ovoce a zeleninu. Ať se jedná o nově koupené nebo znovu použité sklenice, je s nimi při jejich prvním otevření často svízel. Podtlak, který se při zavařování vytvoří pod víčkem, ho pevně přitahuje

k okraji hrdla. Sklenici ne a ne otevřít. Poradíme vám dva způsoby, jak na to.

Pomocí vařečky (či jakéhokoliv podobného náčiní). Rukojetí vařečky několikrát ťukneme na hranu víčka – a to snadno povolíme. Jednoduché, co?

Pomocí horké vody.

1. Kastrol nebo pánev naplníme do výšky 1,5 až 2 cm vodou a dáme zahřát k varu.

2. Sklenici postavíme víčkem dolů do horké vody a počkáme asi 5 vteřin, než se víčko prohřeje a jeho obvod se zvětší. Déle nezahříváme, protože pak by se prohřálo i hrdlo sklenice a efekt se porušil.

3. Sklenici vyjmeme z vody, víčko přes utěrku pevně uchopíme a otočením ji otevřeme.

* Stejně si pomůžeme i u plastových uzávěrů, které nejdou otevřít (zubní pasta, krémy apod.) – uzávěr na chvíli ponoříme do horké vody.

* Někdy od sebe potřebujeme oddělit do sebe zaklesnuté skleněné či plastové pohárky. Opět využijeme fyzikálního zákona, podle něhož se pevná látka teplem roztahuje a chladem smršťuje: horní pohár naplníme studenou vodou a spodní ponoříme do teplé vody (ne horké). Půjdou pak snadno od sebe.

* I na skleněné zátky, které drží v lahvi příliš pevně a nejdou vytáhnout, platí stejný “fígl”: hrdlo nádoby mírně nahřejeme nebo omotáme horkou utěrkou.

Triky v kuchyni