U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Soutěž s Blexem

Kategorie: Volný čas | Autor:

Vyzkoušejte čtenářské recepty!

Na soutěž o sladké i slané velikonoční recepty, kterou jsme vyhlásili s firmou Blex v č. 3, přišly odpovědi, nad kterými se nám jen sbíhaly sliny! Hned jsme se v redakci pustili do pečení. A protože zajímavých receptů bylo hodně, rozhodli jsme se nechat si některé na příští Velikonoce a další, vhodné i pro nadcházející letní období, vám předkládáme dnes. Vždyť z chutného beránkového těsta upečete neméně vynikající bábovku. Všechny dnešní recepty jsme vyzkoušeli – jsou vynikající.

Sýrový nákyp s chlebem

400 g chleba, 150 g šunky nebo libového uzeného masa, 150 g tvrdého sýra, 1 kelímek šlehačky, 1 kelímek zakysané smetany, 4 vejce, hrst mladých bylinek (kopřivy, řebříček, lístečky fialek, petrželka), sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo

Šlehačku a smetanu rozšleháme s vejci, přidáme spařené, jemně posekané bylinky a okořeníme. Šunku a sýr jemně nakrájíme. Formu (nebo 4 zapékací misky) vymažeme tukem a poklademe polovinou slabých krajíčků chleba, přelijeme šlehačkovou zálivkou, posypeme šunkou a sýrem. Zakryjeme druhou polovinou krajíčků chleba a opět zalijeme šlehačkou. Poklademe plátky másla a pečeme asi 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

(Dana Brokešová, Horní Vlčkovice)

Pikantní sýr pro koledníky

500 g sýra (různé druhy), 1 sklenice oliv, 100 g syrových žampionů, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 různobarevné papriky, 2 lžičky cukru, 2 dl octa, 5 bobkových listů, 3 lžičky celého pepře, sůl, olivový olej

1 litr vody, ocet a koření povaříme. Do horkého láku dáme natáhnout na proužky nakrájenou papriku a čtvrtky žampionů. Do sklenic skládáme na větší kostky nakrájený sýr, olivy, papriku, žampiony a zalijeme přecezeným studeným nálevem. Nakonec přilijeme trochu oleje. Necháme uležet asi 10 dní.

(Dagmar Bendová, Bruntál)

Kokosový beránek

250 g polohrubé mouky, 200 g pískového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 150 g tuku, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1/8 l mléka (množství pro větší formu)

Utřeme tuk s cukrem a žloutky, přidáme kokos, mouku, prášek do pečiva, mléko a dobře promícháme. Naposledy vmícháme sníh z bílků. Formu vymažeme ztuženým tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a vlijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.

(Bohumila Voříšková, Praha)

Piškotová vajíčka nepečená

300 g piškotů, 150 g másla, 70 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g čokolády (nejlépe bílé), 100 g oříšků, 3 lžíce rumu

Piškoty rozdrtíme na kousky, oříšky nasekáme, čokoládu rozehřejeme, aby změkla. Vše zpracujeme v těsto a v ruce tvarujeme vajíčka, malé nebo větší válečky. Vajíčka a malé válečky namáčíme do čokoládové polevy, případně ještě obalujeme v kokosu či oříškách. Necháme v chladničce ztuhnout. Větší válečky pak nakrájíme na plátky.

(Kateřina Šrámková, Jihlava)

Velikonoční Izidor

150 g hladké mouky, 250 g tuku, 250 g cukru krupice, 6 vajec, 2 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva; náplň: 250 g ořechů, 200 g cukru, 1,5 dl rumu; zavařenina na potření, čokoládová poleva

Tuk, cukr, žloutky a kakao utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem, nakonec vmícháme sníh z bílků. Vlijeme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme. Upečený plát potřeme zavařeninou, na ni naneseme ořechovou náplň a polijeme polevou.

(Eliška Pospíšilová, Praha)

***

Kdo vyhrál sadu pečicích forem a vykrajovátek od firmy BLEX:

Marie Bednářová, Brno; Eliška Pospíšilová, Praha; Šárka Halašková, Náchod; Dana Brokešová, Horní Vlčkovice; Kateřina Šrámková, Jihlava; Miroslava Lederová, Brno; Eva Vrbatová, Jilemnice; Eva Mičulková, Jaroslavice; Petra Hřebejková, Písek; Ladislav Kudrna, Čermná; Bohumila Voříšková, Praha; Marta Kocourková, Dolní Metelsko; Dagmar Bendová, Bruntál; Markéta Přikrylová, Opava; Zuzana Prudilová, Praha; Vlasta Machová, Stará Boleslav; Vlasta Černá, Pustějov; Jan Hanzlík, Holýšov; Eva Kornhauserová, Brno; Marie Křížová, Volary.

Blahopřejeme!

red

Sýrový nákyp s chlebem

Kokosový beránek

Pikantní sýr pro koledníky

FOTO MICHAL TVRZ

Soutěž s Blexem