U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si

Kategorie: Vaříme | Autor: KOP

s Ing. arch. Evou Heyworth

Na první pohled by to do této subtilní ženy nikdo neřekl. Architektka Eva Heyworth se totiž může pochlubit například rekonstrukcí interiérů pražského Obecního domu nebo vítězným a realizovaným projektem expozice České republiky na Světové výstavě v Hannoveru. Nemusíme však vzhlížet až k takovým výšinám, abychom poznali její osobitý styl. Stačí projít se po Václavském náměstí a nahlédnou třeba do kadeřnictví Bomton v pasáži Jalta či do zrekonstruovaného paláce Broadway v ulici Na Příkopě. Eva ráda navrhuje veřejné interiéry nebo, jak sama s trochou nadsázky říká, celé domy zvenčí i zevnitř, protože tak aspoň nemusí opravovat cizí chyby. Ve svém ateliéru tráví většinou čas od rána do pozdních nočních hodin, což jí ovšem nebrání, aby občas neuvařila přímo mysteriózní jídlo. Třeba tohle:

Kuřecí maso s čínskou omáčkou

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a na pár hodin naložíme do směsi ze sojové omáčky, bílého vína, solamylu a pár kapek černého čínského octa. (Ten se dá koupit například v hypermarketech Globus. Pokud tento speciální ocet neseženeme, obejdeme se i bez něj). Potom maso orestujeme. Předtím si však ještě musíme připravit omáčku: za studena smícháme 1 lžičku sezamového oleje, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 lžičku čínského octa, 2 nadrobno nakrájené jarní cibulky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky glutasolu, 1/2 lžičky cukru, nadrobno nakrájené syrové nebo nakládané červené kapie či jinou syrovou zeleninu (to vše podle vlastní chuti), 3 lžíce tmavé sojové omáčky a 1 lžičku světlé sojové omáčky. (Sojové omáčky – tmavá dark a světlá light se běžně prodávají pod značkou Pearl River Bridge.) V rozpálené hluboké pánvi (wok) na 3 lžících oleje osmahneme 25 g sezamových semínek až změní barvu a pak k nim přimícháme omáčku. Tou maso už přímo na talíři zalijeme. Nebo kuřecí maso ani nenakládáme ani nerestujeme, pouze uvaříme v páře, poté nakrájíme na malé kousky a při servírování přelijeme čínskou omáčkou. K oběma variantám podáváme jako přílohu rýži.

Pochutnejte si