U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Oblíbené pokrmy mistra hrózy

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

N A Č E M S I P O C H U T N Á V A L Y Z N Á M É O S O B N O S T I

Britský scénárista a režisér a také neukojitelný jedlík Alfred Hitchcock (1899 -1980) působil od třicátých let minulého století v Hollywoodu. Dodnes je uznávaným tvůrcem psychologických, dramatických hororů a kriminálních thrillerů s mistrným stupňováním napětí a hrůzy. Více než 70 filmů, z toho 40 zvukových, hovoří za vše. Určitě si připomenete slavný horor Ptáci i další proslavené tituly, například Psycho, Rebecca, Příšerný host apod.

   Hitchcock byl člověk zvláštní a podle některých až vyšinutý. Někteří současníci ho líčí jako sadistu, jenž trápil blondýnky, které nezískal. Práci u kamery kompenzoval jídlem a pitím. Vypráví se, že dokázal spořádat na posezení tři obrovité steaky s kopcem zmrzliny. Sto padesát kilogramů jeho tělesné váhy hovoří samo za sebe.

   Jídlo a pití hraje v Hitchcockových filmech téměř ústřední roli. Jeho postavy navazují při jídle nitky vzájemných vztahů, jsou citově vyhladovělé a kompenzují to, podobně jako jejich tvůrce, tělesně. Důsledkem je vražedný hlad v doslovném i přeneseném významu.

   Slavný Američan miloval steaky a dobře připravené drůbeží maso. Polévky mu zřejmě nic neříkaly a z moučníků upřednostňoval slaný koláč. U všeho musela být již zmiňovaná zmrzlina, a to v neuvěřitelném množství. Měl rád i kvalitní nápoje. Pojďme si některá Hitchcockova jídla připravit. Můžeme si při tom říkat režisérovo oblíbené: Mám hlad, až bych vraždil… Rozpočty jsou vždy pro 4 osoby.

Steak podle Hitchcocka

4 steaky ze svíčkové (200 – 250 g) nebo z dobře odleželé hovězí roštěné, 6 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, 6 lžic citronové šťávy, pepř, sůl, na ozdobu řeřicha

   Steaky po krajích nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Naolejovanými prsty je promneme se solí a pepřem. Zásadně nenaklepáváme! Takto připravené je necháme 1 – 2 dny odležet v marinádě z oleje, citronové šťávy a drceného česneku. Pak je velice krátce (asi 2 minuty) pečeme na rozpáleném grilu. Můžeme je péci i v pánvi na minimálním množství tuku. Obvykle stačí tuk, který na steaku ulpí po marinování. Hotový steak by měl být uvnitř růžový, nikoliv krvavý. (Úplně propečená roštěná se stává téměř nevpoživatelnou tuhou plackou.) Vhodnou přílohou jsou grilovaná rajčata, pečené kukuřičné klasy apod. Zdobíme čerstvou řeřichou.

Kuře v americké omáčce

1 kuře, 2 menší cibulky, 1 stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, asi 1 lžíce hladké mouky, 0,2 l bílého vína, 0,1 l drůbežího vývaru z kostky, 1 malá plechovka rajčatového protlaku, 1 bobkový list, bazalka, mletý pepř, sůl a střik brandy

   Kuře rozčtvrtíme a do zlatova opečeme na olivovém oleji v silnostěnném kastrolu. Přidáme na drobno nakrájené cibule a česnek. Společně orestujeme a zaprášíme moukou. Pak postupně přidáváme víno, vývar, rajčatový protlak, bobkový list, pepř a bazalku. Nakonec osolíme a dusíme na velmi mírném plameni 1 hodinu. V případě potřeby tu a tam mírně podlijeme vodou nebo lépe vývarem. Před podáváním zastříkneme malým množstvím brandy. Ke kuřeti v americké omáčce patří zelený salát. Alfred Hitchcock to alespoň vždycky tvrdil.

Kachničky na olivách

2 mladé kachny (asi 1 kg), 6 lžic oleje, sůl, mletý pepř, 1/8 l silného drůbežího vývaru, 1/2 l bílého vína, 400 g vypeckovaných zelených oliv, 5 cl vína typu sherry nebo madeira, 2 lžíce hladké mouky, bílý pepř, hlávkový salát na ozdobu

   Kachny uvnitř i vně osolíme a opepříme. V pekáčku na oleji je ze všech stran dobře opečeme. Pak postupně přidáváme vývar a víno a při teplotě 220 °C je pod pokličkou dusíme v troubě do měkka (asi 1 hodinu). Olivy propláchneme v horké vodě, necháme okapat a přidáme ke kachnám přibližně čtvrt hodiny před koncem pečení. Upečené kachny s olivami přendáme z pekáče na teplé místo. Šťávu v pekáči zaprášíme moukou, dochutíme vínem, podle potřeby rozředíme vodou, přidáme bílý pepř a chvíli povaříme. Půlky kachen podáváme s olivami, přelité omáčkou, ozdobené listy hlávkového salátu. Nejvhodnější přílohou jsou arabské chlebové placky.

Coctail Margarita a la Mrs. Oxford

8 cl tequily, 2 cl Triple sec (pomerančový likér, lze nahradit vodkou a pomerančovým sirupem v poměru 1:1), 2 cl citronové šťávy, citron

   Všechny ingredience protřepeme v šejkru s ledem nebo lépe s ledovou tříští. Scedíme do sklenic na sekt, jejichž okraj jsme navlhčili citronem a jednou otočili v soli. Zdobíme kolečkem citronu, které zavěsíme na okraj sklenky.

   Dobrou chuť s horory Alfreda Hitchcocka vám přeje

O autorovi| REALIZACE A STYLING JANA VANĚČKOVÁ

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO FRANTA PROVAZNÍK

Oblíbené pokrmy mistra hrózy