U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Není bylina, aby na něco nebyla

Kategorie: Zahrada | Autor: Připravili Jiří Roth a hel

STYL

Naši předkové používali byliny do potravin, pro osvěžení i léčení nemocí, k zavařování, k barvení látek i jako desinfekční prostředek. Jako součást různých mastí, krémů a olejů regenerovaly unavené svaly nebo pročišťovaly vzduch. Královnou bylin byla kopřiva. Vlákna stonku poskytovala nitě pro tkaní látky, mladé listy se upravovaly jako špenát nebo salát, přidávaly se do masitých pokrmů i do polévek. Kromě léčivého čaje se kopřiva užívala i k tělesným koupelím a kosmetickým účelům. Kopřivový porost kolem ovocných stromů nahrazoval dnešní chemické postřiky proti škůdcům. Dnes se byliny zase dostávají do popředí zájmu a k dispozici je mnoho odborných knih. Aromatické byliny se opět vkládají mezi prádlo, lze jimi čistit a leštit nábytek, odstraňovat skvrny, barvit textil nebo velikonoční vajíčka. Mnohé “průmyslové” prostředky na odpuzování hmyzu jsou vyrobeny na bázi vonných silic z běžných bylin.

Bylinné čaje

Čaj z bylin získáme z nálevu, odvarem nebo macerací. Nálev se připraví přelitím měkkých částí rostlin (květů, listů, natě) vařící vodou a vylouhováním. Odvar je čaj připravený z tvrdších částí rostlin (kořenů, plodů, semen) vhozených do vody, přivedené k varu. Vaří se podle druhu bylin krátce nebo se čaj odstaví poté, co voda začne vřít a nechá se louhovat. Čaj připravený macerací je z bylin přelitých studenou vodou a louhovaných po dobu dvou až dvanácti hodin. Pak se směs uvede do varu, odstaví z ohně a nechá louhovat. Čaje mohou pít, kromě lidí, také nemocná zvířata a lze je užít i k léčbě rostlin, napadených škůdci a trpících nějakou chorobou. Například postřik čajem z vratiče působí proti roztočům žijícím na listech rostlin a proti dřepčíku, který napadá ředkvičky a ředkve. Odvar z kopřiv pomáhá proti mšicím, odvar z přesličky je vhodný proti padlí na růži, proti plísni na jahodníku nebo proti pochmurnatce mrkvové, napadající mrkev.

Voňavé směsi

Abychom si uchovali svěží vzpomínky na jarní a letní zahrádku, je vhodné začít hned zjara shromažďovat části květin, tyto aranžovat do keramických misek, bylinkových košíčků, plést z nich girlandy, svazovat je do kytic, vkládat do skleněných lahví rozmanitého tvaru nebo z nich dělat vonné kuličky či vonnou směsí plnit různé polštářky. Vonné směsi mohou také odpuzovat hmyz. Ve středověku se vonné byliny běžně rozhazovaly po podlaze a jejich vůně nejen že odpuzovala nepříjemný hmyz, ale také korigovala nepříjemné pachy. Snítky bylin lze rovněž vložit mezi prádlo, do šatníku, pod koberec a rohožku nebo do kredence a na polici. Mravence odpuzuje vratič a routa. Snítky těchto bylin je dobré občas trochu promnout, aby víc zavoněly. Vůně květu černého bezu, levandule, máty, routy a pelyňku odpuzuje mouchy. Mouchy odpudí kořen omanu pravého nakrájený na kousky, navléknutý na nit a zavěšený kolem oken a dveří. Když do sousedství růže zasadíte levanduli, pomůžete oběma květinám proti některým škůdcům, především mšicím. Mezi řádky s košťálovinami je vhodné zasadit celer, jehož listy chrání před dřepčíky a housenkami. Pokud vysadíme mátu peprnou, šalvěj, rozmarýn či tymián, máme postaráno o ochranu před běláskem zelným. Řeřišnice či řeřicha ochrání před mšicemi rajčata, brambory a ovocné stromy.

Příprava vonných směsí

Květy pro vůni: Do směsi lze dále použít například akát, černý bez, frézie, hyacint, janovec, karafiát, konvalinku, letní fialy, lilii bělostnou, lípu, narcis, pustoryl, rezedu, sléz pižmový, šeřík, tužebník jilmový, večernici, violku vonnou, zimolez. Korunní plátky nebo celé květy před úplným rozkvětem sušíme na rozprostřeném mušelínu nebo na silonovém sítu napjatém v dřevěném rámu. Jednotlivé druhy květů sušíme vždy odděleně od sebe. Po usušení porovnáváme jejich vůni a vhodně je podle svého vkusu mícháme dohromady.

Květy pro barvu: Nejvýraznější barvu mají květy brutnáku, čekanky, chrpy, janovce, máku, měsíčku, náprstníku, pomněnky, řimbaby, stračky, sedmikrásky, tulipánu, vratiče a různé slaměnky. Je vhodné do směsi nasušit i poupata vrby jívy, případně poupata myrty.

Vonné listy: Použijeme například bazalku, čechřici vonnou, estragon, komonici, lesní jahodník, majoránku, mateřídoušku, mátu peprnou, meduňku, myrtu, pupeny topolu balzámového, rozmarýn, růži vinnou, svízel syřišťový, šalvěj, vavřín (bobkový list), vonné pelargónie. Jejich vůně je mnohdy intenzivnější než vůně květů. Sušíme odděleně jednotlivé druhy celých listů, usušené pak rozdrtíme do směsi.

Ostatní části rostlin: Použijeme například slupky (kůru) ovoce, kořeny, semena kůru a dřevěné odřezky. Intenzivní vůni získáme roztlučením, případně nastrouháním. Směsi po určité době ztrácejí svou vůni. Pro oživení je postačí promnout v ruce, případně zahřát nad sálavým teplem nebo je možné ke směsi přikápnout několik kapek vhodné silice (siličnatých olejů).

Příklady směsí

Kuchyňská směs: badyán, bobkový list, hřebíček, jalovčinky, list medvědice, skořice.

Uklidňující směs: květy růže, měsíčku, levandule, kořen anděliky, tužebník jilmový, aloisie trojlistá.

Směs venkovské zahrádky: barevná směs modré, růžové, oranžové, bílé a fialové s použitím růže, chmelu, suchokvětu ročního, černuchy, modré stračky, smilku.

Alžbětínská modrá směs: květy stračky, proskurníku, levandule, listy aloisie, medvědice, hoblinky růžového dřeva.

Odpuzovač hmyzu: máta polej, levadule, vratič, máta peprná, pelyněk brotan, žluté květy tulipánu.

Není bylina, aby na něco nebyla