U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

CUKROVKA ŽIVOT NEOSLADÍ

Kategorie: Zdraví | Autor: PETR PETŘÍČEK

Cukrovka neboli diabetes je sice závážné onemocnění, ale hned úvodem je dobré dodat, že diabetik má při dodržování určitých pravidel šanci žít zcela plnohodnotným životem jako lidé z jeho okolí.

Cukrovce se říká epidemie 21. století. V současnosti je u nás registrováno kolem 700 tisíc diabetiků a podle lékařů stejný počet lidí už diabetes má, zatím v latentním (neprojeveném) stádiu. Podle odhadu Světové zdravotnické organizace WHO žije dnes na světě 190 milionů diabetiků a tento počet by se měl do roku 2030 zdvojnásobit. V Evropě patří ČR bohužel smutné prvenství – největší přírůstky nových cukrovkářů – každý rok 50 tisíc lidí.

Dva základní typy

Diabetes 1. typu je geneticky daný, příčinou je nedostatečná tvorba inzulínu v organizmu. Postihuje většinou děti a mladé lidi a problém není způsoben jídlem.

Diabetes 2. typu je označován diabetem dospělých. Jedná se o daleko častější typ onemocnění – trpí jim přes 90 % všech diabetiků. Začátek bývá obyčejně po 40. roce života. Při tomto typu diabetu nedokážou buňky na inzulín správně reagovat. Špatnou vnímavost buněk k inzulínu označujeme jako inzulínovou rezistenci. Tělo se snaží inzulínovou rezistenci překonat a slinivka vyplavuje do krve stále více a více inzulínu.

Rizika neléčené cukrovky

Při poctivém dodržování určitých pravidel a pokynů lékařů, není diabetik prakticky omezen v žádné činnosti. Problémem, a to velkým, mohou být chronické komplikace diabetu, které však jsou právě důsledkem mnohaletého nerespektování správné životosprávy diabetika. Neléčený diabetes způsobuje nezvratné změny v cévním systému, srdci, mozku, ledvinách, očích i v nohou. Cukrovka je nejčastější příčinou oslepnutí a příčinou více než poloviny všech amputací nohou. Diabetici 2. typu umírají 2 – 4 krát častěji na srdečně cévní nemoci, mají 3 krát vyšší riziko cévních příhod i zvýšený výskyt rakoviny. Šíří se zejména cukrovka 2. typu, která úzce souvisí s obezitou a špatnými stravovacími návyky. Přitom právě cukrovce 2. typu lze předcházet změnou životního stylu, zejména vhodnou dietou, snížením hmotnosti a zvýšením fyzické aktivity. Přestože cukrovka dnes u nás hrozí každému 5. dospělému, stále je tato nemoc opředená řadou mýtů a lidé si s ní v mnoha případech neví rady.

Mýty kolem cukrovky

* Diabetes je nemoc tlouštíků

Mýtus plyne z toho, že lidé nerozlišují mezi cukrovkou 1. a 2. typu. Pacienti s cukrovkou 1. typu ve většině případů nebývají obézní a rozvoj nemoci není důsledkem přejídání či přemíry příjmu cukrů. Tento typ cukrovky mají většinou děti nebo mladí lidé. Problémem je postupná destrukce buněk slinivky zodpovědných za tvorbu inzulínu – hormonu, který jediný umí regulovat hladinu krevního cukru v krvi.

Faktem však zůstává, že obezita je těsně spjata s diabetem 2. typu. Především tzv. centrální obezita (typu jablko), kdy je tuková tkáň zmnožena v oblasti trupu. To má za následek vážné zdravotní komplikace, a proto je při prevenci a léčení cukrovky snižování nadváhy velmi důležité.

* Diabetik si píchá inzulín

To platí u diabetiků 1. typu. Naopak u pacientů s cukrovkou 2. typu přistupujeme k léčbě inzulínem až v případě, kdy se nedaří kompenzovat hladiny cukru úpravou životního stylu, dietou ani antidiabetiky ve formě tablet. Jen asi 20 % diabetiků si musí píchat inzulín.

* Diabetik nesmí sladké

Dieta patří bezesporu k základním léčebným prostředkům v terapii cukrovky. Úprava stravy však rozhodně nevede k úplnému vyloučení sacharidů. Občasné dietní prohřešky lze dobře vykompenzovat zvýšenou fyzickou aktivitou. Velkou pomocí diabetikům je, pokud z obalu výrobku přečtou, kolik sacharidů obsahuje 100 g dané potraviny.

* Cukrovka 2. typu je stařecká

Vzhledem k současnému trendu životního stylu, kdy část populace ovládl svět televize, počítačů a hamburgerů, můžeme pozorovat prudký nárůst dětí a mladých lidí s nadváhou. Onemocnění cukrovkou 2. typu se posouvá stále do nižších věkových kategorií. * Ovoce můžu neomezeně Ovoce má vždy určité množství sacharidů, které diabetik musí započítat do svého jídelníčku. Nelze jej tedy konzumovat v jakémkoli množství. Je zdrojem fruktózy, která zvyšuje hladinu krevních lipidů. To je důvod, proč po ovoci příliš nehubneme. Pokud chceme zvýšit objem potravy, je vhodné sáhnout raději po zelenině, která má minimální energetickou nálož, a obsahuje vlákninu důležitou pro zažívání.

* Nejím sladké, nemám cukrovku

Obliba sladkého není podmínkou rozvoje diabetu. Sacharidy, které jsou nedílnou součástí naší stravy, obsahují i nesladké pokrmy. Je důležité „objevit“ nemoc co nejdříve. Klinický obraz diabetu je pestrým souborem různou měrou vyjádřených příznaků. Zpočátku se pacient cítí unavenější, méně výkonný. Protože se cukr dostává do moče, objevuje se časté močení, a tím zvýšená potřeba příjmu tekutin. Dalšími příznaky jsou hubnutí, přechodné poruchy zrakové ostrosti, dech páchnoucí acetonem.

Česká diabetologická společnost – www.diab.cz

Svaz diabetiků ČR – www.diabetes.cz.

Občanské sdružení DiaDesatero – www.diadesatero.cz

Internetový časopis pro diabetiky – www.diabetacek.cz

***

DESATERO PRAVIDEL

* Jezte pravidelně v menších dávkách, nejlépe 3 – 6krát denně dle doporučení lékaře.

* Dbejte na rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie.

* Vyhněte se rychle vstřebatelným sacharidům. Místo cukru používejte náhradní sladidla bez kalorií.

* Nezapomínejte na pitný režim, tedy dostatek tekutin. Ovšem pozor na alkohol!

* Udržujte si ideální hmotnost a při nadváze postupně redukujte svou hmotnost.

* Omezte živočišné tuky ve stravě, naopak jezte více vlákniny.

* Pravidelně si měřte hladinu cukru v krvi nebo v moči.

* Psychická pohoda a fyzická kondice jsou nejlepší prevencí diabetu 2. typu.

* Při konzumaci sladkostí pečlivě sledujte jejich energetický obsah.

* Zdravější a vhodnější potraviny najdete v dia koutcích a v odděleních zdravé výživy. NOVÉ MOŽNOSTI LÉČBY

VÝZNAM CHROMU

Na dia-kongresu v Kodani v září tohoto roku byl prezentován význam chromu po plnou účinnost inzulínu. Výrazně se na tom podílel český vědec Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc., z LF UK v Plzni. Diabetikům lze doporučit užívání doplňku stravy s chromem organicky vázaném na kvasnice, který je k dostání v lékárnách – např. Bioaktivní Chrom DIA.

INHALAČNÍ LÉČBA INZULÍNEM

Aplikace inzulínu je v běžné klinické praxi zatím možná pouze injekčně. Jiné cesty podávání inzulínu byly ještě nedávno nepředstavitelné. Profesor MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., ze III. interní kliniky VFN a 1. LF UK Praha nedávno informoval veřejnost o výzkumu inhalační léčby inzulínem. V současné době probíhá řada studií a očekává se, že již brzy bude tato nová forma aplikace inzulínu uvedena do praxe.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: ARCHIV

CUKROVKA ŽIVOT NEOSLADÍ