Začněte nový rok zlehka

Pokud se chystáte po Vánocích a silvestrovských oslavách odlehčit jídelníček, zkuste to se zeleninovými polévkami a ovocnými smoothies. Pokud nemáte po ruce čerstvou zeleninu, o ovoci nemluvě, můžete použít kvalitní mražené produkty. Mražené ovocné směsi se hodí do rychlých smoothies, které jsou nabité vitamíny. Zeleninové směsi zase oceníte při přípravě polévek a do základů omáček, nebo jako zdravou přílohu k rybám a libovým masům.

 

 

Začít můžete receptem na borůvkovo–banánové smoothie (2 porce, doba přípravy 10 minut):

 

Borůvkovo banánové smoothie

 

Ingredience:

1 balení Borůvky Dione 200 g

1 banán

½ šálku bílého jogurtu

1 polévková lžíce medu

100 ml vody

 

 

 

Postup:

Do smoothie makeru nebo mixéru vložte rozmrazené borůvky, přidejte banán nakrájený na plátky, ½ šálku bílého jogurtu a vše zalijte vodou. Nakonec přidejte lžíci medu a promixujte.

 

 

Dýňová polévka (2 porce, doba přípravy 30 minut):

 

Dýňová polévka

 

Ingredience:

1 balení Dýně Hokaido Dione Extra 450 g

1 ks cibule

1 ks mrkve

1 ks zeleninový bujón

sůl

olivový olej

80 g másla

½ lžičky kari

 

Postup:

V hrnci osmahneme na másle lehce do zlatova nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kousky nakrájenou mrkev a za chvíli dýni. Vše orestujeme, osolíme, přidáme vodu s bujónem a vaříme do měkka asi 15 minut. Nakonec vše rozmixujeme a dochutíme ½ lžičkou kari, osolíme, opepříme podle chuti a necháme ještě povařit 3–4 minuty. Můžeme ozdobit opraženými semínky dýně a kapkou olivového oleje nebo kysanou smetanou.

 

 

Čerstvý losos se zeleninou a polníčkem (1 porce, doba přípravy 20 minut):

 

Losos se zeleninou a polníčkem

 

Ingredience:

1 balení Bretaňská směs Dione 350 g

200 g čerstvý losos

polníček

zeleninový vývar

olivový olej

máslo

sůl

pepř

 

Postup:

Čerstvého lososa očistíme, ze všech stran zatáhneme na pánvi s olivovým olejem a trochou másla. Do pánve s masem vysypeme ze sáčku bretaňskou zeleninovou směs a orestujeme. Poté lehce podlijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou podusíme do měkka. Polníček promícháme s olivovým olejem. Nakonec podáváme čerstvého lososa s bretaňskou zeleninou a polníčkem.

 

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: DIONE

Začněte nový rok zlehka

Zajímavé