U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ČISTÍME UCPANÝ ODPAD

Kategorie: Dílna | Autor: PETR PETŘÍČEK

Odtéká vám voda z umyvadel nebo WC čím dál tím pomaleji a z odtokových otvorů vystupují bublinky? Zřejmě se přiblížil čas na vyčištění zaneseného nebo ucpaného potrubí a sifonu.

Nejčastější příčinou neodtékající vody z umyvadla, vany či dřezu bývá zablokovaný sifon. Někdy mohou být zanesené i trubky za ním. Prvním a nejjednodušším krokem k nápravě je použití pryžového čisticího zvonu. Pro jeho správnou funkci je třeba naplnit umyvadlo vodou tak, aby v ní byl celý zakryt. Také otvor přepadu vody umyvadla či vany je nutné ucpat. Nejlépe k tomu poslouží mokrý hadr. Dřevěným držadlem zvonu pak pumpujeme nahoru a dolů tak dlouho, až se odpad uvolní. Proudem horké vody vše propláchneme. Jestliže to nepomůže, pustíme se do rozebírání odpadních trubek pod výpustí.

Rozebrání sifonu

Pod umyvadlový nebo dřezový sifon postavte kbelík a sifon i s trubkou vedoucí k odpadu odšroubujte. Umyvadlové a dřezové sifony mají ve spodní části buď odšroubovatelné víčko, nebo oblouk ve tvaru U. Vanový sifon, pod který nejde umístit žádnou nádobu, musíte vyndávat ve stejné poloze, v jaké byl namontován. Jinak vám špína vyteče pod vanu. Potom sifon propláchněte proudem vody.

   Po odstranění nečistot smontujte pečlivě rozebrané součásti a zkontrolujte správné založení všech těsnicích kroužků.

Instalatérské pero

Jestli ani teď odpad nebude fungovat, odšroubujte znovu sifon a pročistěte trubky instalatérským perem. Problémy vznikají především v ohybech trubek, proto je zkuste rozšroubovat a pročistit, jak jen to půjde. Konec instalatérského pera zaveďte do trubky a otáčejte klikou na druhém konci pružiny ve směru hodinových ručiček. Čelní konec pera se zavrtá do ucpávky, vzniklé nahromaděnou nečistotou, a rozruší ji.

Neodtéká voda z WC

Když neodtéká záchod, používá se speciální zvon na čištění toaletní mísy. K dostání jsou také sady nastavitelných čisticích tyčí s pryžovým diskem. Pokud nic z toho nemáte k dispozici, můžete improvizovat a udělat si čisticí nástroj omotáním igelitového pytlíku kolem mopu. Je však důležité igelit důkladně připevnit, aby nezpadl z mopu do odpadu.

   Často pomůže i pouhé propláchnutí toalety horkou vodou. Jestliže se po nalití vědra horké vody odtok o něco zlepší, rychle vlijte další dva nebo tři kbelíky horké vody.

   Na proražení větší ucpávky z papíru nebo vaty je možné použít speciální čisticí pružinu s háčkem. Zavádějte pružinu do toalety až ucítíte, že její konec dosáhl k zablokovanému místu. Potom pružinou otáčejte a jemně ji zasunujte dovnitř tak dlouho, až zachytí daný předmět, který potom zlehka vytáhnete. Nebezpečné chemikálie

Mnozí „kutilové“ řeší problém s ucpaným odpadem nalitím louhu sodného nebo kyseliny do odtoku a následným spláchnutím horkou vodou. Kromě nebezpečí úrazu popálením žíravinou, se mohou tímto způsobem poškodit i odpadní trubky. Navíc je zakázáno do kanalizace vylévat chemikálie. Když do čističky přiteče voda silně znečištěná hydroxidy, nebo kyselinami, zlikviduje biologický stupeň čištění vody, což znamená, že čistička přestane čistit.

   Také v televizi propagovaný chemický přípravek Krtek je v podstatě louh (hydroxid sodný). Nahradit jej však může i několik lžic soli nasypaných do odpadu a zalitých vroucí vodou nebo roztok octa a jedlé sody. Obojí je třeba nechat v odpadu delší dobu působit. Teprve potom ještě všechno prolijte vroucí vodou.

   Na internetu lze také najít informace o ekologickém přípravku FreeLine, který neobsahuje žádnou žíravinu ani louh sodný. Je směsí mikrobiologických kultur a enzymů, které ekologicky rozkládají veškeré usazeniny organického původu v potrubí a sifonech. Nepoškozuje životní prostředí a není zdraví škodlivý.

www.europlastrp.cz/ekologicka-likvidace-organickehoodpadu/freeline/, www.druchema.cz

TIP!

* Předcházejte problémům s odpadem používáním sítka. Do výlevky nevylévejte mastnotu, protože se usazuje uvnitř trubek a není jednoduché ji odstranit. Občas všechny výpustě prolijte vroucí vodou.

* Po nalití rozpáleného tuku do dřezu se může stát, že tuk zatuhne a ucpe sifon. Použít lze fén, kterým zlehka sifon zahřívejte až se tuková zátka uvolní. Otevřete naplno kohoutek horké vody a zbytky tuku z potrubí důkladně spláchněte.

* Nejlepším materiálem pro domácí kanalizaci je plast. Nekoroduje, málo váží, snadno se spojuje, opravuje i nahrazuje. Když je kvalitní, má absolutně nejdelší životnost.

O autorovi| TEXT: PETR PETŘÍČEK

Popisy k obrázkům

Přístup k sifonu pod umyvadlem bývá většinou bez komplikací

Při čištění trubek pryžovým zvonem ucpěte hadrem odtok přepadu

Příčinou neodtékajícího umyvadla je nejčastěji ucpaný sifon

Moderní sifony lze rozebrat snadno bez použití nářadí

Autor fotografií: FOTO: PROFIMEDIA. CZ A ARCHIV

ČISTÍME UCPANÝ ODPAD