U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

NEOBYČEJNÉ ZÁSUVKY

Kategorie: Světlo v domě – speciál | Autor: pž a ml

V domácnosti existuje celá řada různých přístrojů a zařízení, které používáme každý den. Je ale jen málo věcí, které užíváme nevědomky, nebo je dokonce, schované za nábytkem, ani nevidíme. Řeč je o zásuvkách. Každý z nás se na ně dívá z trochu jiného úhlu. Elektrikáře bude asi nejvíc zajímat bezpečnost a snadná montáž, laika zase vzhled a dlouhá životnost. Je pak na výrobcích, aby jejich produkt splňoval všechny tyto požadavky.

Konečně “inteligentní” dvojzásuvka!

Novou řadu přístrojů (zásuvky, vypínače, stmívače a další ovládací prvky) pro domovní elektroinstalaci s elegantním, přitažlivým a nadčasovým designem představuje firma OBZOR ze Zlína. Ze třinácti barev rámečků řady ELEGANT je možné vytvořit 65 barevných kombinací. Rámečky lze sestavovat vodorovně, svisle i do plošek (čtverec, obdélník).

   Praktická a dosud neobvyklá je konstrukce dvojzásuvky s natočenými dutinami. Dosavadní konstrukce dvojzásuvek s pravoúhlou orientací dutin vůči rámečku neumožňovala připojení dvou tzv. flexovidlic s bočními vývody, a tím se prakticky vylučovalo její použití. Pootočením dutin je problém odstraněn. Konstrukční řešení dovoluje také zabudovat dvojzásuvku už do krabic o vnitřním průměru 65 mm při instalační hloubce pouhých 20,1 mm.

Bezpečnost je zaručena

Používání elektrických zařízení v domácnostech, dílnách i na zahradách v sobě skrývá bohužel také nebezpečí úrazů elektrickým proudem, které můžou skončit i smrtí. Přitom jim jde snadno zabránit instalací bezpečnostních zásuvek, vidlic a adaptérů. Než nad tímto doporučením mávnete rukou, bylo by dobré, abyste věděli, že po podrobném prověření stavu elektroinstalací v ČR odborníci zkonstatovali, že ve většině obytných budov, které byly postaveny před rokem 1994, zařízení s proudovým chráničem chybí. Nyní je jejich instalace povinná.

   Kvalitní a cenově dostupné bezpečnostní zásuvky jsou například ty od firmy ABB. Mají značku FI-DOS. Do vnitřních prostor se hodí zásuvky v designu TANGO(r), do exteriérů a všude tam, kde je zvýšená prašnost nebo kondenzující či stříkající voda, jsou určeny bezpečnostní zásuvky v provedení IP 44. Především v dílně a na zahradě najdou uplatnění bezpečnostní vidlice a adaptéry Elgard. Na rozdíl od bezpečnostních zásuvek má proudový chránič Elgard také podpěťovou ochranu, takže při výpadku sítě nebo jiné ztrátě napájení vypne.

Zásuvka ze dřeva?

I to je možné. Série Natural LXDA, kterou vyrábí SEZ, může mít různé odstíny dubu, buku nebo mahagonu. Výrobce doporučuje tyto zásuvky a vypínače montovat pouze na hmoty se stupněm hořlavosti A, tzn. do nehořlavých materiálů jako je kámen, beton, cihly, tvárnice, keramické obkládačky, lignátové desky atd. Nevhodná je jejich montáž např. do sádrokartonu, heraklitu, dřeva, umakartu, dřevotřískových nebo korkových desek a mnohých dalších hořlavých hmot. Takže pozor, tyhle zásuvky do roubenek radši ne!

VÍTE, KDE ČÍHÁ NEBEZPEČÍ?

Nebezpečí úrazu elektrickým proudem hrozí v podstatě vždy při neopatrném zacházení s elektrospotř v domácnosti. A samozřejmě také p práci s elektrickým ručním a zahradním nářadím ve venkovním prostředí. Zvláš nebezpečné je, jsou-li přístroje nějaký způsobem poškozeny a také dostanouse do rukou dětem. Kontrola před každým jejich použitím je tedy na místě. Následující výčet upozorňuje na nejčastější druhy závad, kterým bychom měli věnovat svou pozornost.

Vadný prodlužovací přívod Roztavená, nebo jinak porušená izolace na přívodech kuchyňských přístrojů, žehliček a vysoušečů vlasů

   Přeseknuté, přebroušené či jinak poškozené přívodní šňůry nářadí nebo přístrojů

Náš tip

DO DÍLNY URČITĚ TROJPÓLOVÝ SPÍNAČ

Bruska nebo pila na dřevo se připojují na takzvaný trojfázový proud. Pro ovládání tedy potřebujeme i speciální trojpólové spínače. Ty jsou vybaveny mechanizmem pro spínání velkých proudových odběrů těchto strojů. Parametry spínačů volíme podle použitých strojů a nejlepší je poradit se s odborníky.

www.obzor.cz, www.sez.biz, www.abb-epj.cz, www.vypinac.cz

Popisy k obrázkům

Sladit vypínače a zásuvky s barvou interiéru již není žádný problém (Schneider Electric)

Autor fotografií: FOTO ABB, OBZOR, SEZ, UNICA

NEOBYČEJNÉ ZÁSUVKY