U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Keramika – tisíciletá tradice

Kategorie: Venkovní i vnitřní obklady – speciál | Autor:

Výroba obkladových lícových cihel z hrubé keramiky byla známá již ve středověku. Přesto jsou materiálem stále moderním, který nabízí mnoho možností realizace.

Pálí se ze speciální hlíny při teplotě zhruba 1100 °C až do bodu slinutí. Proto jsou mimořádně odolné vůči povětrnostním vlivům. Mají minimální nasákavost a tím i vysokou mrazuvzdornost, vysokou objemovou hmotnost a pevnost a díky tomu jsou velmi vhodné pro části staveb, které jsou mechanicky nebo chemicky namáhané.

Lícové cihly a obkladové pásky z pálené hlíny umožňují

– z hlediska architektonického

– přesné plošné zpracování. Navíc cihlová fasáda zůstane za dvacet i padesát let stejně pěkná jako v den jejího dokončení. Podmínkou ovšem je kvalitní materiál. Jako příklad uveďme klinkery A.K.A., při jejichž tvorbě začíná kontrola kvality již při výběru suroviny. Do závodu přichází jenom ta nejkvalitnější hlína a v průběhu výroby je neustále sledována forma, rozměr a hlavně struktura páleného materiálu. Při závěrečné kontrole je každá cihla dokonce ručně prozkoumána. Paralelně samozřejmě kvalitu klinkerů kontroluje příslušný zkušební ústav.

Klinkery: rozmanitost barev i povrchů

Když se řekne cihla, mnohým z nás se vybaví “antuková” hnědooranžová barva, popřípadě bělavá, jakou lze vidět na vápenocementových tvárnicích. Barevná škála obkladových klinkerů však je velmi široká. Některé odstíny jsou monobarevné, v dalších cihlách se prolíná více tónů, což samozřejmě dodává stavbě velmi zajímavý útulný vzhled. Dokazují to ostatně i jednotlivé realizace českolipské společnosti LIPEA, s.r.o., i dalšího významného dodavatele tradičních klinkerů německé provenience na náš trh, firmy Wienerberger cihlářský průmysl z Českých Budějovic. V její nabídce jsou navíc obklady nejen barevně rozmanité, ale na výběr je i z více než 40 druhů velmi zajímavých strukturovaných povrchů. Podle velikosti lícových cihel a pásků se potřeba na jeden m2 pohybuje mezi 48 až 67 kusy. A pokud chcete, aby vaše nové stavení mělo “vůni” staveb anglického, belgického či italského venkova, seznamte se s nabídkou plzeňské firmy Brickland, s.r.o. Dodá vám lícové cihly a obklady, z jakých se staví v těchto zemích. Kvalitní lícové cihly a obkladové pásky nabízí také pražská společnost Luperon. Klinkery mohou samozřejmě ozdobit, oživit a ochránit také mnohé kouty vašeho interiéru. Odpovídá samozřejmě i počet kusů na metr, a tak můžete začít měřit plochu zdí okolo příštích krbů, kuchyňské koutů nebo posezení.

***

OBKLÁDÁME FASÁDU

Na omítku naneseme speciální lepidlo doporučené výrobcem a zvrásníme jeho povrá zubatou stěrkou

Do připravené hmoty přiložíme cihlový pásek, přitlačíme a mírným pohybem jej usadíme na místo

Spáry vyplníme speciální spárovací hmotou, ladící s obkladem

Cihlová zeď zateplí pokoj už svou barvou

Foto archi

Keramika – tisíciletá tradice