U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

OKNO leccos prozradí

Kategorie: Stavba | Autor: rab

Kdysi se říkalo “Okno – domu oko”. Oknem se lze podívat nejenom ven z domu, ale obrazně i do duše domu a jeho obyvatel. Neboť okno může leccos o svém majiteli prozradit. A není to jen okno neumyté, tedy nepříliš lichotivá vizitka paní domu, ale i tvar a rozměry okna, jeho umístění ve zdi domu, materiál, z něhož je vyrobeno, a také barva okna.

Dnes se již v chalupě obvykle nesetkáme s nově osazovanými trojdílnými okny. Znovu se používají okna orientovaná na výšku a vícenásobně dělená, prověřená staletími. Podléháme však občas tlaku výrobců “moderních” materiálů, které ne vždy respektují stavební tradice venkova. Plastová okna jsou hitem naší doby, ale pro dům na venkově nejsou “to pravé ořechové”. Zejména tehdy, jsou-li vsazována do původních okenních otvorů. Z plastu nelze vyrobit subtilní profil okenního rámu tak, aby měl stejné konstrukční vlastnosti jako ten dřevěný. Vznikne proto okno s rámem natolik silným, že znehodnotí vnější výraz domu a navíc zmenší plochu prosklených částí, čímž omezí i prostup světla. A pokud je barva plastu bílá, opticky okno vyhlíží ještě mohutněji. Na-opak tenké dělicí příčky – k vidění jsou dokonce i bezpochyby velmi nákladné zlaté – nechci ani komentovat. Ovšem ani tolik rozšířená tmavě hnědá barva oken, není nejlepší. Zejména v typické kombinaci s hladkou bílou fasádou, sice zářící, ale nezajímavou. Jako bychom se stále báli vymanit se z uniformity. Vyhoďme konečně plechovky barvy odstínu palisandr a zkusme tentokrát něco jiného, živějšího, radostnějšího, prostě barevnějšího. Majitelé domů na fotografiích jistě neudělali špatně.

***

Okno, které “samo” větrá

Při jedné z našich návštěv na nově postavené valašské chalupě jsme si schovali tento zajímavý nápad “na příště”. Jde o jednoduchou obsluhu větracího okénka, k němuž nemusíte složitě prolézat špaletou. Kování, které lze zakoupit v domácích potřebách, přišroubujeme na spodek venkovního a horní část vnitřního okénka. Při otevření toho v interiéru přeneseme tlak přes čep přišroubovaný ve špaletě a vyklopíme zároveň i venkovní okénko. Zavírání je pochopitelně stejně jednoduché.

rb

SKLÁDACÍ OKENICE

Chcete si na okna pořídit okenice, ale brzdí vás skutečnost, že prostor mezi okny je na jejich křídla příliš malý? Pak se můžete inspirovat tímto řešením, které limitovala navíc i malá vzdálenost k přesahu střechy. Každé z křídel okenice složil truhlář ze dvou užších dílů. Jsou rámové konstrukce s výplní, vzájemně propojené mosaznými piánovými panty. Jsou vyrobeny z měkkého lehkého dřeva, aby se pokud možno nepronášely. V otevřené, tedy složené poloze, jsou nahoře i dole fixované v dřevěném obložení zástrčkami přišroubovanými na vrut. Hodí se na chatu, ale i chalupu, jejíž pěkná fasáda může vyniknout i mezi okny.

doub

NENÁPADNÁ VENTILACE

Pokud stavíte nebo rekonstruujete chatu či domek a chcete sklepní, popřípadě suterénní prostor odvětrávat, není třeba v obkladu dělat okénko. Někde by možná i zbytečně rušilo. V návrhu přestavby stavení na obrázku také bylo, ale šikovní řemeslníci přišli s lepším nápadem. Ve zdivu udělali šachtičku a v 2 – 3 cm tlustém obkladu ze štípaného betonu vyřezali rozbruskou tyto nenápadné otvory. Intenzita odvětrání záchodu a zádveří je v tomto případě ještě podpořena instalací ventilátoru.

doub

ENCYKLOPEDIE českých vesnic

NÁŠ TIP

Na první díl, jenž pojednává o středočeské venkovské architektuře, navazuje ing. arch. Jan Pešta vyprávěním o půvabných vesnicích jihočeských. Provází nás jejich historií, připomíná současnost a na obrázcích nejzajímavější objekty. Obsáhlá, velmi fundovaně zpracovaná kniha, by neměla chybět v knihovnách jihočeských rodáků ani milovníků tohoto zasněného kraje. Chalupářům a jejich přátelům připomínáme, že v závěru je uveden i seznam hodnotných ohrožených a nevyužitých staveb.

Vydala Libra, cena 950 Kč

OKNO leccos prozradí